Prima pagină » Local » Concursul regional interdisciplinar „Religia în dimensiune virtuală”, un proiect marca Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”

Concursul regional interdisciplinar „Religia în dimensiune virtuală”, un proiect marca Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”

12 oct. 2022, 02:00,
Codruța Șoroagă, în Local

În contextul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” a avut loc Concursul regional interdisciplinar „Religia în dimensiune virtuală”. Evenimentul a ajuns la cea de-a XV-a ediție și își propune să devină o activitate cu tradiție

Prof. dr. Mihaela-Adina Romanescu, președintele juriului de la Concursul regional interdisciplinar „Religia în dimensiune virtuală”, a acordat două premii I, care au revenit elevilor de la Colegiul Național Iași și de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.

Ce eveniment a desfășurat Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” cu prilejul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva

În primăvara anului 2022, s-a desfășurat secțiunea I a Concursului regional „Religia în dimensiune virtuală”, care avea drept obiectiv promovarea interdisciplinarității între două discipline, religia și informatica. În urma acestei secțiuni, au prins contur două volume online ce au cuprins 51 de proiecte din 17 județe. În data de 7 octombrie 2022 s-a desfășurat cea de-a doua ediție a acestui concurs, în sala „Iustin Moisescu” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. La această activitate au fost prezenți, din partea Inspectoratului Școlar Județean Iași, doamna prof. dr. Denisia Elena Mănoiu, inspector pentru religie, și domnul prof. Gorea-Zamfir Claudiu-Cristian, inspector pentru informatică.

Din echipa de organizare a acestei manifestări au făcut parte mai multe cadre didactice de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, precum Violeta Țuțui, director adjunct Mihaela Acălfoaie, consilier educativ Mariana Pașcan și Liliana Vîrgă.

Ineditul acestei activități a constat în faptul că au participat la concursul de site-uri atât echipe aflate față în față, cât și echipe online. Echipele din sală au avut reprezentanți de la Colegiul Național Iași, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași și Liceul Teoretic „Grigore Antipa” Botoșani. Din mediul online au prezentat pe platforma Microsoft Teams două echipe de elevi de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța și o echipă de la Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș, județul Maramureș.

Echipele au fost formate din 3 sau 4 elevi și au fost jurizate de profesorii de religie și informatică. În crearea site-ului, participanții la concurs au trebuit să țină cont de anumite criterii, precum funcționalitatea site-ului, calitatea limbajului de specialitate, corectitudinea informațiilor, structurarea conținuturilor, coerența ideilor, impresia estetică, diversitatea media (film, PPT, interviu), impactul emoțional, fondul muzical și încadrarea în timp. Pe aceste site-uri, echipele de liceeni au prezentat materiale realizate de ei: PPT-uri, interviuri, articole, filme, materiale cu caracter didactic, informații și opinii despre „Tânărul între adevărata libertate și capcanele societății”, „Adevărata libertate”, „Sfinți pe pământ dobrogean” sau „Un spațiu al slăvirii lui Dumnezeu, Biserica «Sfântul Nicolae»” Copou.

Cine au fost premianții la Concursul regional interdisciplinar „Religia în dimensiune virtuală”

La finalul concursului, președintele juriului, prof. dr. Mihaela-Adina Romanescu, a acordat două premii I, care au fost obținute de elevii de la Colegiul Național Iași și Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.  Premiul al II-lea a fost obținut de elevii de la Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș, în timp premiul al III-lea a revenit elevilor de la Liceul Teoretic „Grigore Antipa” Botoșani. Au fost acordate și două mențiuni pentru echipele de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța. Elevii au primit diplome și cărți din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Elevii din auditoriu au apreciat concursul ca fiind unul interesant, evidențiind îndeosebi temele alese și complexitatea materialelor prezentate de către echipele participante.

Evenimentul derulat în sala „Iustin Moisiescu” a fost completat de o conferință pe tema „Bucuria mărturisirii credinței în Iisus Hristos”, susținută de pr. protos. Iustin Neagu de la Biserica „Schimbarea la față”, care a înfățișat tânărului auditoriu format din elevi de clasa a IX-a și a X-a de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” frumusețea învățăturii creștine și pilde din viețile sfinților.

Volumele realizate cu ocazia desfășurării concursului regional „Religia în dimensiune virtuală”, sub coordonarea prof. dr. Violeta Marilena Țuțui, având ca editori pe profesorii Mihaela Acălfoaie, Liliana Vîrgă, Adrian Hrimiuc și Mariana Pașcan, pot fi descărcate de pe site-ul școlii.

„În preajma elevilor de la LIIS nu poți decât să te bucuri de gândurile lor frumoase și apreciez mult modul în care și-au prezentat lucrarea premiată elevii Miruna Diaconu, Arin Donciu și Mihai Dimitrie din clasa a X-a C, profesor diriginte Daniela Zaharia. Transmitem felicităm și alese mulțumiri tuturor participanților la ediția a XV-a a concursului «Religia în dimensiune virtuală». Ne dorim ca acest proiect să continue și în viitor, să reunească oameni și inimi alese pentru a deschide cât mai multe ferestre către spiritualitate la Liceul Teoretic de Informatică «Grigore Moisil» Iași”, menționează prof. dr. Adina Romanescu, director al Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, legat de Concursul regional interdisciplinar „Religia în dimensiune virtuală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024