Prima pagină » Economic Local » Concursul național „Știu și aplic”, ediția a IX-a, desfășurat la Iași în perioada 12-14 mai – FOTO

Concursul național „Știu și aplic”, ediția a IX-a, desfășurat la Iași în perioada 12-14 mai – FOTO

14 mai 2023, 14:58,
în Economic Local

În perioada 12.05 – 14.05.2023 se desfășură la Iași, cea de-a IX-a ediție a Concursului național  „ŞTIU  ŞI  APLIC” – SECURITATEA ŞI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRIND DE PE BĂNCILE ŞCOLII!, organizat de către Inspecția Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași, Inspectoratul  Școlar Județean Iași, Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași și în colaborare cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Motivarea care a stat la baza acestei acțiuni de amploare la nivel național și care a angrenat părți cheie, prin încheierea unor parteneriate în scopul promovării securității și sănătății în muncă în sistemul educațional din România, a  contribuit la dezvoltarea unei culturi de prevenire a riscurilor și a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, înglobând cadre legislative și acțiuni internaționale.

Dumnică, 14 mai 2023 s-a desfășurat festivitatea de premiere, ce s-a bucurat de găzduirea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, în Aula Magna „Carmen Sylva”.

Concursul național „Știu și aplic”, ediția a IX-a, desfășurat la Iași în perioada 12-14 mai

În deschiderea festivității, au fost transmise mesaje de felicitare pentru elevii premianți, mesaje de încurajare și motivare pentru ceilalți elevi participanți la concurs, adresate de către organizatorii acestui concurs național, respectiv, Inspecția Muncii prin domnul Inspectorul general de stat – Dantes Nicolae Bratu, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași prin intermediul d-lui. Inspector șef – Costel Grojdea, dl. Inspector șef adjunct – George Daniel Tanasievici și a dnei Gabriela Căldărescu – Șef serviciu SSM, Inspectoratul Școlar Județean prin dna. Inspector școlar general – prof. Luciana Antoci, dna. Inspector pentru învățământ profesional și tehnic – prof. dr. Iuliana Țugui, dna. Inspector pentru activități educative extrașcolare – prof. dr.  Maria Andreea Neculau, Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași prin directorul colegiului – dl. Prof. Manuel Neacșu, Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași prin intermediul dlui. prorector prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin.

S-au transmis mesaje de apreciere pentru elevii participanți care au acceptat provocarea de a participa la un concurs cu o tematică legislativă, mai greu de abordat în contextul curriculelor școlare, care deși abordează o latură practică și necesară pentru tineri elevi – viitori lucrători nu se regăsește ca modul de studiu în învățământul preuniversitar.

Rezultate evidențiază creșterea nivelului de implicare a învățământului preuniversitar în acest tip de activitate, nu numai prin numărul mare de județe participante, dar și prin rezultatele obținute, diferențele de punctaj dintre echipe fiind foarte mici în comparație cu anii precedenți deși exigențele au fost ridicate. Premiile s-au acordat pe fiecare secțiune participantă la concurs, acestea regăsindu-se pe situl Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași.

Totodată, cu ocazia creări acestui cadru deosebit a loc lansarea volumului I și II al Îndrumarului pentru învățământul liceal – Noțiuni de SECURITATE ȘI SĂNĂTATE ÎN MUNCĂ. Acest îndrumar este rezultatul unei frumoase colaborări cu specialiști în legislația muncii, a securității și sănătății în muncă și profesori.

Având în vedere că beneficiarii forței de muncă educată în școlile din România sunt agenții economici, companii multinaționale, aceștia au salutat inițiativele privind educarea tinerilor – viitori lucrători în domeniul securității și sănătății în muncă, prin sponsorizarea premiilor.

Organizarea acestui concurs național are drept obiectiv conștientizarea tinerilor elevi, viitori lucrători și a profesorilor privind riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională de la viitoarele locuri de muncă și atragerea acestora în activități de studiere și aplicare a securității și sănătății în muncă. Responsabilitatea dezvoltării unei culturi de securitate revine tuturor actorilor implicați, începând încă de pe băncile școlii, în relația profesori – elevi și continuă în procesele de muncă în relația angajatori – angajați.

Felicităm încă o dată toți participanții, respectiv pe toți cei implicați în buna desfășurare a concursului național, cu via speranță că anul viitor când v-a avea loc a X-a ediție la nivel național ne vom revedea cu același entuziasm și aceiași implicare, a transmis conducerea ITM Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *