Sâmbătă, 29 martie 2025, este organizat concursul național „Identificare de produse tradiționale”, ediția a VII-a ediție la Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul USV Iași. Acest concurs scoate la iveală numeroase rețete tradiționale uitate, precum ghismana sau pâinea cu aluățele.
Concursul promovează redescoperirea rețetelor tradiționale și implică tinerii liceeni și studenți în prepararea mâncărurilor sănătoase, încurajându-i și spre antreprenoriat.
Participarea crește de la an la an, iar ediția de anul acesta va aduna 129 de elevi și 46 de profesori din 18 județe, prezentând 32 de preparate de bază și 34 de produse dulci.
„Concursul național „Identificare de produse tradiționale”, ajuns deja la a VII-a ediție, a scos la iveală numeroase preparate pe care le credeam uitate sau chiar pierdute. Pe lângă cunoscuții cozonaci sau pufoasele poale în brâu, sarmalele cu carne sau ciuperci, au fost prezentate și produse despre care nici nu știam că există, cum ar fi ghismana sau pâine cu aluățele sau scordărea. Ceea ce înseamnă că acest concurs și-a atins pe deplin unul dintre obiectivele inițiale, acela de cercetare și de descoperire, redescoperire a rețetelor după care bunicile și străbunicile noastre au gătit generații la rând.
Un alt obiectiv a fost și este în continuare dorința de a angrena tinerii liceeni și studenți în activitatea de preparare a mâncărurilor sănătoase, pregătite după rețete care trebuie să îndeplinească toate condițiile pentru putea intra în această categorie de tradițional. Toate echipele care au fost în cele șapte ediții în concurs au demonstrat tradiționalitatea prin dovezi care arătau vechimea lor.
Un al treilea obiectiv al proiectului inițial a fost și provocarea tinerilor la antreprenoriat, astfel încât ceea ce au descoperit să poată fi baza unei viitoare afaceri.
Participarea este în creștere de la un an la altul, fapt îmbucurător pentru organizatori, și cu rețete tot mai interesante. Chiar dacă sunt mai mulți concurenți cu preparate care au același nume („Pelincile Domnului”, de exemplu), de fiecare dată ele sunt diferite și datorită faptului că apar tradițiile locale care fac să fie, deja, alte produse.
Tot motiv de bucurie este și faptul că, de-a lungul timpului, au fost liceeni care au venit la mai multe ediții ale concursului, au devenit studenți și au revenit în concurs sau au fost studenți care au participat la mai multe ediții, acum sunt profesori și însoțesc echipele pregătite și coordonate de ei.
Ediția de anul acesta, în cifre, arată că este cea mai „bogată”: 32 de preparate în categoria „produse de bază”, 34 în categoria „produse dulci” și 2 băuturi; realizate și prezentate de 129 de elevi coordonați de 46 de profesori de la 18 unități de învățământ, din județele Alba, Botoșani, Bacău, Constanța, Iași, Neamț, Suceava”, a transmis conf. univ. dr. Mihaela Ivancia, prodecan Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA) din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV Iași) din Iași.
Peste 65 de preparate înscrise la concursul de produse tradiționale, organizat la USV Iași
Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA), în parteneriat Asociația Specialiștilor în Resurse Animale și Alimentare și cu Direcția pentru Agricultură Județeană Iași organizează concursul național ,,IDENTIFICARE DE PRODUSE TRADIȚIONALE”, ediția a VII-a, sâmbătă, pe 29 martie 2025.
Evenimentul este dedicat elevilor și studenților care s-au înscris individual sau în echipă, încă de la începutul lunii februarie când a fost lansată competiția, și sunt coordonați de un cadru didactic. Concursul își propune promovarea unei alimentații sănătoase și încurajarea consumului de produse culinare realizate după rețete tradiționale și, totodată, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial al elevilor și studenților prin valorificarea superioară a producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică.
Participarea este gratuită, elevii și studenții înscriși trebuie să respecte prevederile din Regulamentul oficial al concursului, existent pe site-urile organizatorilor.
Prezentarea, degustarea și jurizarea produselor înscrise în competiție vor avea loc sâmbătă, 29 martie 2025, ora 09:00, în Holul de Marmură al Facultății de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare.