Prima pagină » Local » Concurs inedit pe malul Bahluiului. Un medic rezident aflat în scaun cu rotile s-a numărat printre participanți!

Concurs inedit pe malul Bahluiului. Un medic rezident aflat în scaun cu rotile s-a numărat printre participanți!

08 nov. 2021, 02:00,
George Popa în Local

În cursul zilei de ieri, la Iași, a avut loc a doua ediție a evenimentului sportiv „1K Run Fast&Fun”. Evenimentul a fost organizat de clubul sportiv „Atletis” în colaborare cu Primăria municipiului Iași și alți sponsori. În cadrul competiției s-au desfășurat 6 probe, printre care și cursa fotoliilor rulante. În cadrul cursei fotoliilor rulante au luat startul doi participanți care s-au întrecut de-a lungul râului Bahlui. Mai exact din Tudor Vladimirescu până în Podul Roș. Unul dintre acești doi participanți a fost Bianca Spînu, medic rezident la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași

Ieri, la Iași, s-a desfășurat a doua ediție a evenimentului sportiv „1K Run Fast&Fun”. În cadrul evenimentului au luat startul peste 300 de participanți. La întrecere au participat atât copii, cât și adulți. Una dintre cele 6 probe a fost cea a fotoliilor rulante. A luat startul în proba fotoliilor rulante și Bianca Spînu. Aceasta a fost la prima ei experiență sportivă în scaunul cu rotile.

„Proba de astăzi a fost una foarte interesantă pentru că a fost și prima competiție la care am participat. Proba mi s-a părut puțin mai grea decât mă așteptam, dar totuși m-am distrat și mi-a plăcut foarte mult. Eu nu fac parte din niciun grup sportiv, sunt participant independent. De 10 ani sunt în scaunul cu rotile și nu am mai participat niciodată la un astfel de eveniment sportiv, după cum am mai spus. Însă acum m-am decis să particip imediat ce am văzut reclama evenimentului prin oraș și am aflat că au o probă specială și pentru cei în scaun cu rotile. Am fost chiar prima care s-a înscris”, a povestit Bianca Spînu.

Aceasta a susținut cu modestie că a trecut linia de finish la egalitate cu adversarul ei și că ea nu a participat pentru a câștiga premii, ci doar experiență și o zi de sport în plus. Bianca a ajuns în scaunul cu rotile în urma unui accident rutier. Aceasta a suferit un traumatism vertebro-mădular. Tânăra de 30 de ani este acum voluntar, președinte onorific la „Asociația Națională a Victimelor si Prevenirea Accidentelor Rutiere”. Bianca a participat de-a lungul timpului la mai multe evenimente destinate oamenilor în scaune cu rotile. O altă tânără din Iași a devenit campioană modială la doar 19 ani.

Ce alte persoane au mai participat la proba fotoliilor rulante

Pe lângă Bianca, la acestă probă a participat și Ciprian Vizitiu. Acesta a ajuns în scaunul cu rotile în urma unei căzături de la înălțime soldate cu o fractură de coloană. Cu toate acestea, cei doi nu se feresc să participe la evenimente de acest fel.

„Anul acesta a fost singurul eveniment de acest fel din Iași la care au putut participa și persoanele cu mobilitate redusă. În trecut, înaintea pandemiei, au fost mai multe crosuri la care au participat mai multe persoane în fotoliu rulant. Crosul este o probă pe o distanță mai mare de 20 de kilometri. Astăzi nu am participat pentru a câștiga vreun premiu, eu am venit în primul rând pentru mișcare și în al doilea rând pentru a schimba imaginea persoanelor cu dizabilități. Vreau să demonstrez că o persoană cu dizabilități poate să facă tot ce își dorește”, a spus Ciprian Vizitiu, participant al probei fotoliilor rulante.

De asemenea, Ciprian este președintele Clubului Sportiv „Iași 21”, club sportiv pentru pesoanele cu dizabilități locomotorii.

Alte probe desfășurate în cadrul competiției

Evenimentul sportiv de la Iași a fost alcătuit din 6 probe. Pe lângă proba fotoliilor rulante, sportivii s-au mai putut înscrie și la proba de un kilometru individual, primul kilometru împreună, unde aleargă un părinte cu un copil, la două probe de ștafetă și cursa copiilor.

„Startul probelor este din Tudor Vladimirescu, de lângă pod, și se aleargă pe malul stâng al Bahluiului până în Podul Roș. Am avut undeva la peste 300 de participanți, adulți și copii. Se pun la bătaie și premii în cadrul competiției, atât premii în bani, cât și premii în produse și vouchere oferite de partenerii noștri. Suma totală a premiilor este de peste 10.000 de lei. Premiile în bani se oferă la categoriile „open, un kilometru individual” în felul următor: locul 1 primește 800 lei, locul 2, 400 de lei și 200 de lei locul 3. La organizarea evenimentului ne-au ajutat și 35 de voluntari din liga stundeților la electrotehnică”, a declarat Daniel Halapciuc, președintele clubului sportiv „Atletis”, organizatorul evenimentului sportiv „1K Run Fast&Fun” de la Iași.

Clubul „Atletis” organizează competiții sportive atât pentru copii, cât și pentru sportivii profesioniști. Un alt sportiv din Iași face performanță în domeniul sporturilor de contact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 ianuarie 2025
27 ianuarie 2025