@ Au fost nevoiti sa actioneze foarte rapid si sa ia o hotarare extrem de dificila! @ De ea poate depinde ceea ce vor face toata viata de-acum incolo @ Zilele acestea s-a intamplat totul @ La mijloc este vorba de gestul radical luat de un grup de liceeni @ Unii profesori au ramas complet surprinsi de ceea ce au putut sa faca in public
Plecand tocmai de la ceea ce au decis sa faca, in viitor, actuala generatie de bacalaureati, concluziile sunt extrem de interesante! Acestia au renuntat in a urma facultati care, aparent, erau usoare si cu specializari pompoase dar care, dupa finalizarea studiilor, nu le garantau decat un „post” de somer. Astfel, absolventii claselor a XII-a si-au indreptat atentia catre discipline, in principal, din domeniile: Automatica si Calculatoare, Informatica, Limbi straine, Geologie, Electronica, Telecomunicatii, Electrotehnica, Psihologie, Mecanica, Medicina generala sau pe zona Agronomiei.
Citeste si: Cele mai bune si cele mai slabe licee iesene, dupa mediile de admitere in clasa a IX-a
Top surprinzator la Universitatea Tehnica
Concret, la Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi, concurenta acerba se inregistreaza pe specializarile: Inginerie chimica, Stiinte ale mediului, Inginerie civila si instalatii, Electronica si Telecomunicatii, Automatica si Calculatoare, Arhitectura, Hidrotehnica. Aici, dupa doar opt zile, pe un loc bugetat se afla intre doi si chiar sase candidati. In acest context, cele mai cautate facultati sunt: Automatica si Calculatoarele cu peste 902 dosare (inscriere incheiata), Electronica, Telecomunicatiile si Tehnologia Informatiei cu aproximativ 532 dosare, Ingineria Electrica, Energetica si Informatica Aplicata cu peste 285, Mecanica cu 302 dosare sau Arhitectura, unde de asemenea inscrierile s-au incheiat, cu 155 candidati.
Citeste si: Universitatile iesene incep goana admiterii – FOTO
La Cuza, la moda este kinetoterapia, Psihologia si Chimia medicala
Mai departe, Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC), atat la studii de licenta, cat si la master (raportat la numar de locuri bugetate si numar de inscrisi), cele mai cautate facultati au fost Matematica, Informatica, Chimia si Biologia. De asemenea, alte specializari bine plasate au fost: Geologia, Kinetoterapia, Limbile straine aplicate si Psihologia. Deja, inca de ieri, institutia a si inceput sa afiseze rezultatele admiterii pe site-ul oficial. In consecinta, la facultatile mentionate mai sus, ultimele medii de admitere (pe locurile bugetate de la licenta) au crescut cu mult fata de anii trecuti, in unele cazuri trecand si de 9.20 sau 9.30. De precizat ca pentru cele peste 6.200 de locuri, dintre care 3.425 de locuri la buget, si-au depus (per total) dosarele aproximativ 9.400 de tineri – studii licenta si peste 2.500 la master.
Citeste si: Mii de elevi ieseni risca sa ramana analfabeti – VIDEO
Joburi extrem de banoase: medic veterinar, stomatolog, medic generalist sau agricultor
Celelalte doua universitati de stat iesene aflate in vizorul adolescentilor care si-au finalizat studiile liceale sunt: cea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Ion Ionescu de la Brad, respectiv de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa (UMF). La Agronomie, unde inscrierea se va finaliza abia pe 24 iulie, cele mai cautate domenii de activitate sunt pe: Medicina veterinara, siguranta produselor alimentare sau ingineri in agricultura. Aici, dupa aproape o saptamana, la Facultatea de Agricultura, pe cele 296 locuri la buget si 129 la taxa – studii licenta s-au depus deja 584 dosare, la Horticultura pe cele 132 locuri la buget si 69 la taxa sunt 139 dosare, la Zootehnie pe 144 locuri la buget si 107 la taxa sunt 254 dosare depuse. Pe de alta parte, la Medicina Veterinara, la un numar de 102 locuri la buget si 98 la taxa s-au inscris 251 candidati. In total, la facultatile din cadrul USAMV sunt disponibile 674 locuri la buget si 403 la taxa. In final, la Universitatea de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa (UMF), pentru cele 1.455 de locuri puse la dispozitia candidatilor situatia oficiala este urmatoarea: 1.232 candidati la specializarea Medicina, la Farmacie 284, Medicina Dentara 415, la Bioinginerie Medicala 212, la Asistenta Medicala Generala 302, la Nutritie si Dietetica 33 persoane, respectiv la specializarea Balneofiziokinetoterapie – 160 si Tehnica Dentara cu 163 de dosare. De asemenea, testul grila (cel care va conta cel mai mult in selectia viitorilor studenti de la Medicina) este programat pentru 22 iulie.