Prima pagină » Titlurile zilei » Concurență uriașă la o facultate din Iași! Peste o mie de tineri s-au bătut pe câteva  locuri: „Toți cei care termină aici se angajează în domeniu”
Concurență uriașă la o facultate din Iași! Peste o mie de tineri s-au bătut pe câteva  locuri: „Toți cei care termină aici se angajează în domeniu”

Concurență uriașă la o facultate din Iași! Peste o mie de tineri s-au bătut pe câteva  locuri: „Toți cei care termină aici se angajează în domeniu”

25 iul. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Titlurile zilei

Concurenţă-record la Facultatea de Automatică şi Calculatoare (AC) din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI) din Iași. În urmă cu o săptămână au dat examen scris peste 1.000 de candidați. Interesul absolvenților claselor a XII-a pentru această specializare a crescut considerabil în ultimii ani. Motivul pentru care tinerii optează pentru varianta prezentată este legat de oportunitățile de angajare de după finalizarea studiilor

Au fost înregistrate recorduri în ceea ce priveşte înscrierea la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI). 1.080 de candidaţi au susținut examenul de intrare la Automatică şi Calculatoare, fiind cea mai mare cifră înregistrată vreodată. Dintre aceștia, peste 300 au fost declarați admiși (concurenţă de peste 3 pe locurile de la buget, iar dacă ne referim doar la locurile pentru candidaţii români de pretutindeni, concurenţa este de peste 7 pe un loc). Acest număr este o performanţă, întrucât la Automatică şi Calculatoare se dă, an de an, probă scrisă, de o dificultate mai ridicată decât la examenul de Bacalaureat.

„Au fost 1.080 de candidați care au susținut proba scrisă, într-un final, pe facultate, 320 au fost declarați admiși. A fost destul de grea testarea, din toți cei 300 și ceva care au ales să dea examen la matematică s-au luat doar 3 note de 10 și din 400 și ceva care au dat la informatică, doar un 10. Deși aveau note mari la Bacalaureat, notele obținute la concurs au fost mici. Clar, nivelul de dificultate la proba dată de noi a fost mult mai mare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Vasile Ioan Manta.

Interes uriaș pentru Facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași

Prof. univ. dr. ing. Vasile Ioan Manta a explicat reporterilor BZI situația admiterii de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Iași. În urma examenului tip grilă (la alegere dintre matematică și informatică) s-a constatat faptul că gradul de dificultate al probei organizate de universitate a fost mai ridicat comparativ cu cel de la Bacalaureat. De asemenea, oportunitățile oferite de specializare reprezintă cartea de vizită a facultății.

„Noi am avut tot timpul peste 700 de candidați, acum, probabil, au văzut că este de viitor IT-ul, inteligența artificială, securitatea cibernetică… Deci se caută foarte tare asta, s-a făcut și promovare multă pe domeniu, iar ei și-au dat seama unde pot lucra. Aici se găsesc tot felul de joburi, se pot angaja oriunde și pe salarii mari. Nu la toți este vorba de mii de euro, nu toți devin IT-iști, însă toți lucrează în domeniu după absolvire.

Spre exemplu, din 300 care termină facultatea, toți își găsesc de muncă, indiferent că primesc bani mai puțini sau mai mulți. Oportunitățile sunt foarte, foarte mari. Ei au raționat, au văzut unde există real locuri de muncă. S-au mai înscris și pe la celelalte facultăți, însă bănuiesc că toți vor să lucreze în IT, deși, cum am spus, notele de la Bacalaureat foarte mari comparativ cu notele de la examenul de admitere”, a menționat prof. univ. dr. ing. Vasile Ioan Manta.

Mai mulţi candidaţi decât locuri bugetate

Candidații care au fost admiși la TUIASI trebuie să-și confirme locul, aducând dosarul de înscriere în original. Astfel, este cunoscută situaţia candidaţilor, nu a dosarelor depuse, aceştia fiind contorizaţi o singură dată în aplicaţia implementată în 2017. Deși universitatea are deja mai mulţi studenți (320) decât numărul locurilor de la buget (167), se vor mai scoate locuri bugetate.

„Noi avem puțini studenți care sunt la taxă (11), dacă rămân locuri pe universitate, și au rămas în fiecare an, îi trecem pe toți la buget. Nu am scos multe locuri la taxă, nici nu avem interes să rămână la taxă, vrem să treacă la buget. Cine nu vine să confirme locul la facultate, cu documentele în original, îl scoatem de pe listă”, a precizat prof. univ. dr. ing. Vasile Ioan Manta.

Menționăm că și rectorul TUIASI, prof. univ. dr. Dan Cașcaval, a confirmat faptul că în sesiunea de admitere iulie 2023 s-a înregistrat un număr record de înscrieri la facultatea râvnită din Iași.

Comentarii
  • Cu sau fara scoala asta ,tot isi gasesc joburi de pălmași in domeniu.Pentru un timp,cat ii tine guvernul neimpozitati se tarasc si ei
    Niste proști

  • Note prea mari la cat de greu a fost testul.
    Miroase a frauda.

  • Peste 1000 de concurenti pe cateva locuri???????????????????? Pai au fost peste 300 de locuri si 1000 de concurenti = circa 3 ( trei) pe loc. Despre ce concurenta vorbim??????????????????? Si da e o facultate de viitor. Dar sa nu exageram pentru WOW!!!!!!

  • Nu induceti lumea in eroare, ei platesc impozit, doar unul mai mic. Si cu tot cu impozitul ala aduc un mare profit in buget. De v-ati lua de cei care se pensioneaza la 40 de ani si iau pensii speciale cu mult peste salariul lor umflat cu sporuri. In Romania problema este statul, nu privatii.

  • Nu l mai promovați pe umflatul de Cascaval. A luat sporurile angajatilor și numai scandaluri sunt în interiorul facultăților. Un analfabet pus politic…

  • 👳‍♂️ Indienii "fură" locurile de muncă din IT. Cand o sa termine facultatea, studentii IT din Iași vor face doar job-uri low

    „Spre exemplu, din 300 care termină facultatea, toți își găsesc de muncă, indiferent că primesc bani mai puțini sau mai mulți” e adevarat ce spune acest oficial.
    Dar uita, sau mai bine zis omite, sa spuna si salariile pt aia care termin facultatea la „IT” : salariile pt viitorii it-sti incep de la 1900 lei net (atat castiga un it-ist care aseaza marfa la raft in Kaufland…si ajung pana la mii de euro daca vor lucra la NASA (SUA) ) 🤪

    Asa se pacalesc in fiecare an, zeci de absolventi. Auzi la ei, mii de euro…poate ati uitat de „it-stii indieni” care si ei lucreaza la preturi mult mai mici decat romanii.

    Pentru cei care nu stiu, industria it din Romania e abia la inceput, intr.o firma privata un it- ist instaleaza imprimanta, face cafeaua la sef, mai repara un scaun, mai duce copilul sefului la gradi,etc

  • Bai k, sa astia nu platesc nici impozitul pe salariu ,care este de 16%,nici sanatatea care este de 10%, la toata lumea.
    Deci nu platesc aproape nimic.Poate si platesc unii pensii private,dar nu ajung la stat banii aceia.
    Sa plece in Germania sau SUA ,sa vada acolo regim fiscal.
    Platesc si pt aerul care- l respira.
    Aici polueaza si produc inflație
    Mizerii

  • Pentru Anonim, 10.16: urla invidia in tine! Ai vrea tu sa lucrezi in IT si sa castigi 8000-9000 euro, cel putin, dar nu esti cababil. Stii sa scrii rautati . IT-istii nu au timp sa citeasca si sa scrie mesaje online. Ei castiga in fiecare minut euroi la greu. La ei TIME IS MONEY! Stii fabula cu vulpea si strugurii???? Neee, nu ai de unde….Probabil scrii mai mult decat citesti.

  • Corect este ca fiecare sa-si plateasca darile. Nu este corect ca un salariat cu salariu de peste 1500 euro net sa foloseasca drumul facut din banii celor cu salariul minimi pe economie.

    @K, esti in eroare de doua ori.
    1. IT-ul nu plateste impozit pe venit. Iata ce spune Legea :
    Art. 60 Sunt scutiți de la plata impozitului pe venit următorii contribuabili: …
    2. persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, …
    2. In Ro, problema sunt privatii care capuseaza statul cu concursul inaltilor functionari publici ajunsi in functie pe criterii politice.

  • Concurenta e uriasa doar daca sa aplica standardele actuale.
    Spre sfarsitul anilor 80, concurenta la Drept era de 37/loc. Pentru doar 30 de locuri. Acum… aproape ca ti-e rusine sa mai spui ca ai absolvit Dreptul. Pana si Cherida are diploma de Drept.

  • 🥸 IT-istii din Iași NU au iubite in facultă și nici salariile din IT nu sunt așa mari 🥸

    @ Eu
    iulie 25, 2023 la 11:21 am
    Vise, visezi si te uiti la filme pt adulti…ha,ha 10000 euro…

    Oi, It-stii din tara lucreaza in regim ” Lhon”, da, exact ca in confecții…de aia li se mai zice si confectionerii online.

    Ce inseamna lhon in IT ?
    O firma IT din Italia, prinde un proiect mare, de milioane de dolari dar pe langa mai are si ciurucuri de 2-3000 euro,… ei bine, tocmai pe ciurucurile alea mici se bat specialistii IT din Romania + Asia !
    De cele mai multe ori, treaba nasoala si multa o fac it-istii din tara noastra.

    Ce scria presa, legat de salariile din IT:
    ,,Fără nicio surpriză, angajații din sectorul IT&C încasează cele mai mici salarii din lume, cu un câștig mediu net de 10.720 lei (10.720 lei net doar aia care lucreaza la stat, aia din privat : gasiti anunturi la ajofm Iasi, locuri de munca) in timp ce in SUA, salariul mediu incepe de la 100.000 $ net/ luna.

    Cum e cu salariile din IT? 😋

    Mitul sau legenda ca toti salariatii din it din Iasi castiga zeci de mii de euro pe luna, e lansata de parintii acestor nefericiti studenti ca sa justifice de ce nu au iubita, le tremura mainile( prea multa inchinare la zeul Onan), de ce au ochelari + 4 ,păr in palmă,etc….am zis ca majoritatea nu au iubita pe timpul facultații?!? 💩

  • Pentru „IT-istii din …….”, 1.14: Da, da…asa e cum zici tu….Ha, ha, haaaaaa….

  • @Eu, iti pierzi timpu’. Asta are logoree si e dus cu capu’ rau de tot. Vrea blocuri de o suta de etaje, etc. E numa’ bun de dus cu ligheanu’ pe Bahlui.

  • Ioana, Pascani

    Pentru „IT-istii din …….., 1:1,14pm
    Felicitari, ai rezumat totul exact asa cum e in realitate. Am la servici o colega cu un copil de 35 ani ce lucreaza in it: 2700 lei net pe luna. + bonuri.

  • Sunt asistat social, fost votant PSD, viitor votant AUR. Sparg semințe în fața blocului și beau Noroc la PET. Sunt de acord cu pensiile speciale și vreau impozit mai mare pentru cei care lucrează în IT.

  • Pentru „IT-istii din …….., 1:1,14pm
    Asa e, sunt programator. Am 3 luni de cand caut de lucru in domeniul IT si nu am gasit decat locuri prost platite.
    Acum lucrez la un magazin de calculatoare(le ansamblez,etc) pe 2.300 lei net. Pe viitor cred ca o sa-mi deschid un srl cu acelasi caen.
    La facultate ni s-au spus verzi si uscate, in realitate alta era treaba :(((

  • bai nene am mai intalnit unu care zicea ca tine ca e programator
    si zic in ce?
    in sql
    si zic pai ce anume?
    fac selecturi
    pai asa zici ca esti programator ca dai select? pai 2000lei e suficient

  • Sa mă … pe IT. E discriminatoriu sa i scutiți pe IT iștii da pi aia din vând la Auchan, etc nu…

  • Nu toti IT-stii sunt buni, la fel cum nici toti medicii nu sunt buni, si nici toti avocatii. Diploma doar certifica absolvirea studiilor. Restul tine de fiecare. Si cateodata si de noroc.

  • Mi s-a acrit de scutirile date it-tistilor. Sa plateasca ca toata lumea. Mai mult plus valoare aduce un violonist ce canta la Vatican, dau un exemplu decat unul care e programator si rupe tastatura cand sta toata ziua pe Red Tube si vorbeste in limbaj pascal sau „baga un joc” de stratejie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *