Prima pagină » International » Concluziile anchetei privind incendiul din Turnul Grenfell din Londra, unde au murit 72 de oameni. Cine se face vinovat de tragedie
Concluziile anchetei privind incendiul din Turnul Grenfell din Londra, unde au murit 72 de oameni. Cine se face vinovat de tragedie

Concluziile anchetei privind incendiul din Turnul Grenfell din Londra, unde au murit 72 de oameni. Cine se face vinovat de tragedie

04 sept. 2024, 17:58,
în International

Incendiul devastator din Turnul Grenfell din Londra, care a avut loc în iunie 2017 și a dus la pierderea a 72 de vieți, a fost rezultatul unor „decenii de eșecuri” ale guvernului britanic și industriei construcțiilor. Aceste deficiențe au permis acoperirea clădirii cu 24 de etaje cu materiale inflamabile.

Aceasta este concluzia la care au ajuns anchetele privind cel mai grav incendiu rezidențial din Marea Britanie de la al Doilea Război Mondial, conform CNN.

Anchetă după șapte ani de la tragedia din vestul Londrei

Martin Moore-Bick, președintele comisiei de anchetă, a subliniat în raportul de 1.700 de pagini, structurat în șapte volume, că „lipsa sistematică de onestitate” a companiilor de construcții care au produs și comercializat materialele de izolație a fost un factor determinant al incendiului.

Publicarea acestui raport survine la mai bine de șapte ani de la tragedia din vestul Londrei, când incendiul a cuprins întregul bloc de 24 de etaje în doar 30 de minute.

„Incendiul din Grenfell Tower reprezintă apogeul deceniilor de eșecuri ale guvernului și altor autorități responsabile din industria construcțiilor, care nu au evaluat corespunzător riscurile utilizării materialelor combustibile în fațadele clădirilor înalte și nu au acționat pe baza informațiilor disponibile”, a declarat Moore-Bick, conform CNN.

El a acuzat companiile de construcții de strategii deliberate menite să manipuleze testele de materiale, „pentru a falsifica rezultatele și a induce în eroare piața”.

Materialele de izolație folosite erau din polietilenă foarte inflamabilă

Moore-Bick a recunoscut că ancheta a durat „mai mult decât am sperat”, dar a relevat „mult mai multe probleme și motive de îngrijorare decât ne așteptam”, a spus el în cadrul unei conferințe de presă.

Incendiul a pornit de la un frigider situat la etajul al patrulea și s-a răspândit rapid, blocând mulți locatari la etajele superioare în timp ce focul se extindea.

Materialele de izolație folosite pentru renovarea Turnului Grenfell în 2016 erau din polietilenă foarte inflamabilă, conform BBC.

Grenfell United, o asociație formată din supraviețuitori și familiile victimelor, consideră că raportul reprezintă „un pas important către adevăr, justiție și schimbare”, dar subliniază că dreptatea nu a fost încă făcută.

„Raportul anchetei demonstrează că, de fiecare dată când interesele corporative intră în conflict cu siguranța publică, guvernul a făcut tot ce a putut pentru a-și evita responsabilitatea de a proteja oamenii”, a declarat Grenfell United într-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`