Dezastru ecologic pentru comunitatea din Bârnova, una din marile localități ale Zonei Metropolitane Iași. Lacul din fața sediului Primăriei comunei Bârnova a ajuns extrem de poluat. O analiză a specialiștilor a scos la iveală concentrații mult mai mari de substanțe nocive în apă ce au dus la moartea speciilor de pești din lac. Lacul apărut pe moșia marelui om politic Ion Inculeț arată din ce în ce mai rău
Lacul de la Bârnova, creația marelui om politic Ion Inculeț (1884-1940), a ajuns o sursă veritabilă de poluare pentru locuitorii din comună. În lacul din fața Primăriei comunei Bârnova au ieșit pești morți la suprafață, depășirile de substanțe poluante fiind extrem de mari. Specialiștii ieșeni care au prelevat probe din apa lacului au arătat că sunt diferite concentrații de substanțe în apă, pe lângă foarte multe deșeuri menajere.
„S-au înregistrat depășiri ale acidului cianhidric de 4 ppm (părți per milion) și ale hidrogenului sulfurat de 9 ppm. Mirosul pe care l-am simțit acolo este cauzat de acești doi compuși toxici. Sunt înregistrați de asemenea azotiți și azotați, ioni de fier. Care e cauza? Surse de poluare: arderile de materiale vegetale uscate, respectiv frunze uscate, iarba uscată, crengi etc. O altă sursă ar fi și arderile de deșeuri menajere ca plasticuri, cartoane, textile, dar și de derivați ai petrolului, inclusiv benzine, motorine, respectiv deșeuri metalice din apă”, a spus conf. univ. dr. Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Apa potabilă din Bârnova poate fi contaminată
Conform raportului, a fost înregistrată o valoare de pH 8 (potențialul de hidrogen), ceea ce a indicat o apă cu caracter bazic, improprie peștilor. Sulfații sunt în limite normale înregistrând valori mai mici de 200 mg/l. De asemenea, azotații au rezultat la un nivel de 10 mg/l fiind la limita superioară admisă și putând oricând să o depășească. Se pare că au fost folosite necontrolat îngrășăminte pe câmpurile din zonă, precum și deșeuri menajere, inclusiv ape menajere.
„Analizele arată o contaminare care poate afecta probabil, prin circuitul lor, și apele subterane din vecinătate, inclusiv cele care alimentează fântâni/izvoare. Deci trebuie investigații suplimentare. Lacul trebuie curățat de deșeurile mai sus menționate si de animalele în putrefacție. Trebuie decolmatat, dezinfectat. Apoi, măsurătorile trebuie repetate. Menționăm că toate analizele, prelevările, studiile, totul e realizat cu materiale și echipamente private”, a mai menționat conf. univ. dr. Silviu Gurlui.
Poluarea a fost făcută în timp
Cadrul universitar a explicat cum s-a ajuns ca apa din lac să fie poluată vreme îndelungată. Lacul care era un loc de promenadă pentru localnici a ajuns acum unul de evitat. Unele cauze ce au dus la poluare ar putea ține și de noi construcții în preajma lacului de la Bârnova de unde ar fi rezultat deversări necontrolate.
„Din apă s-a degajat și acid cianhidric sub formă gazoasă la nivelul a 4 ppm în aer, iar proba de apă a precipitat la testarea specifică pentru identificarea acidului cianhidric din apă și a grupărilor cian în general. Se suspectează ca sursă de acid cianhidric arderile de material lemnos, frunze, vegetație uscată, plasticuri și alți compuși sintetici. Acidul cianhidric este unul dintre compușii care, prin schimbarea stării de agregare la temperatura de 25 grade Celsius, parcurge cu ușurință tot circuitul din natură aer – apă/sol – aer putând contamina inclusiv apele subterane chiar dacă sursa de acid este la suprafață sau în aer. Acest lucru este foarte periculos pentru apa fântânilor”, a mai menționat profesorul ieșean.
Lacul, istorie a moșiei lui Ion Inculeț
Lacul a apărut pe moșia marelui om politic Ion Inculeț, fost președinte al Sfatului Țării din Basarabia, participant la Unirea cu Patria Mamă și ministru în guvernele liberale din perioada interbelică. Căsătorit cu principesa Ruxanda Cantacuzino, acesta a demolat un castel de piatră în actuala zonă Bârnova și a ridicat un conac. Conacul a ajuns reședința de vară a familiei, domeniul fiind străbătut de pârâul Bârnova. Ion Inculeț a construit un mic baraj și un lăcușor cu stuf și papură, unde se adunau pescari odinioară. Pe teritoriul domeniului erau plantate specii rare de arbori și arbuști. În prezent însă, imaginile din jurul lacului sunt dezolante.