Prima pagină » Eveniment-Social » „Concertul”, proiecţie de film la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi
„Concertul”, proiecţie de film la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi

„Concertul”, proiecţie de film la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi

24 oct. 2024, 11:00,
în Eveniment-Social

Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi, invită joi, 24 octombrie, ora 17:00, în Sala de spectacole „Diotima”, publicul cinefil la proiecţia filmului artistic „CONCERTUL”, în regia lui  Radu Mihăileanu. Evenimentul, organizat în parteneriat cu reprezentanţii Comunităţii Evreieşti din Iaşi, are loc în cadrul proiectului „Multiculturalitate în arta cinematografică” ediţia a IV-a. În urma proiecţiei cinematografice publicul cinefil poate participa la dezbaterile ce vor avea loc pe baza filmului.

„Concertul”, proiecţie de film la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi

Moderatorul dialogului tematic cinematografic va fi conf. univ. dr. Ioana Petcu, critic de film şi de teatru. Accesul publicului în sala proiecţiilor cinematografice este liber.

„CONCERTUL” (Le concert) este un film de Radu Mihăileanu lansat în anul 2009. Filmul a avut premiera în Franța în ziua de 4 noiembrie 2009 și a fost primit cu entuziasm atât de presa de specialitate cât și de publicul cinefil. Pelicula „Concertul” a fost cea mai vizionată premieră de pe marile ecrane din Franța, cu peste 2500 de spectatori. Muzica din film are un rol central. Muzica din timpul scenei finale este „Concertul pentru vioară în re major, op. 35” de Ceaikovski. Potrivit site-urilor de specialitate, filmările au început la 23 mai 2008, în această producție apărând actori francezi, români (printre care Vlad Ivanov, Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru, Ovidiu Cuncea) precum și actori ruși. În mare parte pelicula a fost produsă în România, dar și în câteva locații din Paris şi Moscova.

„Pentru vina de a fi dat un interviu la Radio Europa Liberă, la începutul anilor 80, un cuplu de muzicieni ruși din orchestra Operei Bolshoi, este trimis în Gulag, unde avea să piară. Grație unei atașate culturale la ambasada Franței de la Moscova, fata lor, în vârstă de numai șase luni, ajunge la Paris și devine o violonistă de talent. Pentru vina de a-i fi apărat și promovat pe cei doi instrumentiști, ea un talent al viorii, ambii evrei, într-un moment de intensificare a persecuțiilor antisemite de către regimul Brejnev, unui dirijor rus i se interzice să-și continue cariera și devine un simplu om de serviciu la celebra operă moscovită. Peste aproape 30 de ani, destinele dirijorului și al tinerei violoniste se intersectează într-o tramă cinematografică de o ironie, satiră și duioșie în același timp, rar întâlnite”, se arată la Radio Europa Liberă Moldova.

Radu MIHĂILEANU (n. la 23 aprilie 1958, Bucureşti) este un regizor și scenarist francez originar din România, de etnie evreu. S-a născut într-o familie de evrei-români din București. Tatăl său, Mordechai Buchman, și-a schimbat numele în Ion Mihăileanu după evadarea dintr-un lagăr de concentrare nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mama lui este româncă. Radu Mihăileanu fuge din România în timpul regimului comunist, 1980, când se stabilește mai întâi în Israel, apoi în Franţa, unde a absolvit celebrul Institut de Cinematografie din Paris.

În 1989, a realizat, împreună cu Marco Ferreri, adaptarea dialogului platonic „Banchetul” în telefilmul cu același nume. Filmul său „Trăieşte!” (Va, vis et deviens!) a fost distins în anul 2006 cu Premiul César pentru cel mai bun scenariu original (cu Alain-Michel Blanc). A cunoscut succese și cu următoarele sale pelicule „Concertul” – ce va fi proiectat joi, 24 octombrie 2024, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi – și „Izvorul femeilor”.

Comentarii
  • Comunitaţea evreiasca, din Iaşi, „Multiculturalitate”….pai cum adica?….NOI va facem cultura!….prostilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`