Prima pagină » Actualitate » Concentratoarele de oxigen sunt soluția găsită de DSU pentru criza din spitale
Concentratoarele de oxigen sunt soluția găsită de DSU pentru criza din spitale

Concentratoarele de oxigen sunt soluția găsită de DSU pentru criza din spitale

27 oct. 2021, 10:40,
Roxana Butuc în Actualitate

Luni, 25 octombrie 2021, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a trimis către mai multe instituții precum Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, DSP Bucureşti, însă și către DSP judeţene un document ce are în vedere uzul buteliilor de oxigen medical O93, cu o concentraţie de 90 – 96%.

Aceasta fiind soluţia viabilă pe care au găsit-o cei de la DSU pentru criza oxigenului din spitale, întrucât prin folosirea concentratoarelor ce conțin un oxigen mai scăzut din punct de vedere al purității, s-ar putea depăși deficiența tot mai mare de oxigen medicinal cu concentrația minimă de 99.5%.

DSU vine cu soluția concentratoarelor de oxigen O93 pentru a rezolva criza

În data de 25 octombrie 2021, mai multe instituții de interes din România au primit un document ce arăta faptul că oxigen medical O93 poate fi dat spre folosință în deplină siguranță în situații excepționale cu ar fi cele de pandemie, în momentul în care apare o criză de oxigen medicinal.

Cu toate că acest este considerat oxigen tehnic, nefiind omologat ca medicament destinat uzului uman, totuși nu exită niciun risc legat de folosirea lui la pacienții unde se recomandă acest lucru. Aceste situații se arată în document, alături de faptul că aceste concentratoare pot fi chiar date spre închiriere acasă pacienților post COVID-19 care au nevoie să-și suplimenteze oxigenul, însă doar dacă medicul recomandă acest lucru.

„Considerăm că, atât timp cât pacienţii îşi pot administra singuri acasă oxigenul O93, utilizarea acestuia în spitale, inclusiv prin încărcarea buteliilor de oxigen, când nu există o altă resursă, nu este de natură a genera alte riscuri suplimentare, nici pentru pacienţi, nici în procedurile de distribuire, cu condiţia ca echipamentul generator să fie autorizat, conform reglementărilor în vigoare”, se arată în document.

Doctorii consideră oxigenul tehnic salvator de vieți omenești

În situația actuală, în care oxigenul medicinal cu o concentrație minimă de 99,5% se găsesște tot mai rar, fabricile fiind depășite de cererile spitalelor pentru pacienții infectați cu noul coronavirus, DSU a venit cu soluția ca acestor pacienți să le poată oferi oxigen tehnic, fiind considerat de medici salvator de vieți.

Fiind considerată marfă periculos, acesta va fi transportat în mod corespunzător având chiar și antemergător, la toate spitalele unde este un deficit de oxigen medicinal.

„În situaţie de maximă urgenţă este salvator de viaţă, este foarte bun. Ordinul permite ca în situaţie extremă cu echipamente controlate să se poată folosi pentru uz uman temporar şi oxigenul tehnic.

Conform legii, temporar, în situaţie de urgenţă şi cu maşină omologată , dacă nu am maşină omologată pot să folosesc autospecialele de la ISU, cu antemergător pentru că este considerată marfă periculoasă”, a explicat dr. Lucian Horhotă, medic primar ATI și manager al Spitalului din Bolintin-Vale.

Care este diferența din oxigenul tehnic și cel medicinal

Spre deosebire de cel tehnic, oxigenul medicinal are aviz de la ANMDM. Acest aviz se obține doar dacă oxigenul în cauză îndeplinește niște condiții, precum puritate de 99.99%, buteliile să fie vopsite în alb iar verificarea lor fiind mai elaborată.

„Diferenţa între oxigenul medicinal şi acela tehnic acum este că cel tehnic este tot oxigen, elementul chimic oxigen nu se modifică, nu primeşte niciun fel de modificare, este foarte bun, doar că concentraţia lui poate să ajungă la 93, 94%, faţă de ăsta care este 99%.

Cu toate astea, dr. Lucian Horhotă a declarat faptul că până acum câțiva ani, toate aceste reglementări nu existau, oxigenul tehnic fiind adus în condițiile în care se putea, spitalul folosindu-l peste tot unde avea nevoie indiferent de rata de puritate. Chiar dacă ulterior această situație a fost reglementată, astăzi făcându-se o diferență dintre cele două categorii de oxigen, totuși, în situații special precum este cea actuală, oigenul tehnic este o necesitate.

„Aici sunt nişte condiţionări, că el trebuie să aibă o puritate de 99,99%, obţine aviz de la ANMDM că este medicament, se gestionează prin farmaciile cu circuit închis, de exemplu, şi se îmbuteliază în nişte butelii de regulă vopsite în alb şi care au o verificare, să spunem, mai elaborată.

Până acum 12-14 ani, se utiliza aşa-numitul oxigen tehnic, era făcut de fabrici de oxigen şi, să fim cinstiţi, trimiteam frumos maşinuţa la fabrica de oxigen de la Livezeni, Bucureştiul la Bragadiru şi aducea frumos cu Papucul 10 butelii, cât avea nevoie omul, şi băgam la aparatul de anestezie şi nu a murit nimeni.

Dr. Lucian Horhotă: „Am ajuns să schimb butelie de 50 de litri la 13 minute”

Conform acestuia, accesul la oxigenul tehnic ajută spitalul pentru a nu rămâne fără oxigen. În situația actuală, acesta a declarat că buteliile se consumă foarte repede întru-un timp foarte scurt dat fiind necesarul bolnavilor.

„Am estimat o cantitate de oxigen de 10 ori mai mare, am avut de fapt nevoie de 20 de ori faţă de cât am estimat”

Au intrat şi ei în panică, au încercat , ne-au ajutat. Eu am ajuns să schimb butelie de 50 litri la 13 minute. Una de 50 de litri de oxigen medical ţine 13 minute dacă e consum mare până la 2 ore să spunem şi exact la fel ţine şi cea de oxigen tehnic de 50 de litri, presiunea de lucru e aceeaşi”, a declarat Dr. Horhotă.

Managerul Spitalului din Bolintin-Vale despre situația valului patru

Medicul Lucian Horhotă, a fost întrebat despre felul cum se arată valul patru în spitalul pe care îl conduce. Acesta a declarat că situația este destul de grea, întrucât abia fac față cererilor. Cu toate astea, au încercat să nu refuze pacienți.

„A fost suport COVID în primul val, acum nu mai suntem, noi am aplicat planul de rezilienţă, am deschis toată capacitatea care se putea deschide şi înainte, plus ceva paturi suplimentare pentru ATI COVID. Sunt 6 paturi de ATI covid plus 2, 3 suplimentare în permanenţă şi 29 până la 35 de paturi de COVID pe secţii. Suntem la capacitate maximă, chiar cu peste, nu am refuzat pacienţi.

În momentul de faţă, cea mai grea este ritmicitatea aprovizionării cu oxigen, o cere toată lumea, toată lumea este într-o luptă să îi vină lui, sunt contracte dar ele sunt depăşite deja, practic noi acordul cadru pe care îl avem îl depăşim în luna decembrie, care era pentru cantitate de 2 ani. Am fost nevoiţi să introducem un stocator, noroc că am avut discuţii anterioare, de ieri am montat un stocator, aveam 140 de butelii mari pe zi, dacă la 13 minute schimbam o butelie”, a vorbit dr. Lucian Horhotă.

Olanda a trimis României 350 de concentratoare oxigen

Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, (DSU), a declarat, luni, 25 octombrie 2021, faptul că România a primit  din partea Olandei 350 de concentratoare de oxigen. Aceste concentratoare vor fi distribuite către spitalele din întreaga ţară, prioritate având cele care se află în deficit.

„Vorbim de un sprijin venit prin Programul RescEU al Protecţiei Civile Europene (…) Noi avem nevoie de concentratoare, iar ţara care a făcut această stocare este Olanda. Prima dată ni s-au trimis 200 de concentratoare din Olanda, sub Protecţia Civilă Europeană, după ce s-a făcut consultarea dacă există în altă parte sau dacă scoatem din stocul care este ultima rezervă din care se scoate, şi acum s-a luat decizia de a scoate încă 350 de concentratoare, a declarat, luni, Raed Arafat.

Pacienții cu forme grave de Covid-19 apelează la spray-uri cu oxigen pentru alpiniști ca să nu meargă la spital

Medicii atrag atenția asupra unei situații grave întâlnită din ce în ce mai des în România. Aceștia au constat că din cauza fricii pe care o au de a nu ajunge să se trateze la spital, pacienții apelează la tot felul așa zise soluții pentru a-și salva viața.

Astfel că, ajung să își achiziționeze spray-uri cu oxigen pentru alpiniști, pe care le folosesc acasă. Mai mult de 2000 de români au murit în ultimele zile, mulți dintre aceștia din cauza faptului că au ajuns mult prea târziu la spital, alegând să se trateze acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *