Prima pagină » Informații utile » Concediu medical este plătit cu 75% din brut sau net? Cum se calculează indemnizația corectă?

Concediu medical este plătit cu 75% din brut sau net? Cum se calculează indemnizația corectă?

23 ian. 2025, 11:25,
Redacția BZI în Informații utile

Un aspect esențial pentru salariați este modul de calcul al indemnizației, mai exact dacă concediul medical este plătit cu 75% din salariul brut sau net. Concediul medical reprezintă un drept al angajaților care nu pot desfășura activitatea profesională din motive de sănătate.

Concediul medical este reglementat prin legislația în vigoare și oferă angajaților posibilitatea de a beneficia de o indemnizație pe perioada incapacității temporare de muncă. Unul dintre cele mai frecvente subiecte de interes este dacă procentul de 75% din salariu se calculează din venitul brut sau net, având în vedere că acest aspect influențează direct suma efectiv încasată.

Concediu medical este plătit cu 75% din brut sau net?

Concediul medical reprezintă un drept esențial al angajaților, oferindu-le posibilitatea de a se recupera în cazul unei probleme de sănătate fără a suferi pierderi financiare majore.

Totuși, una dintre cele mai frecvente întrebări pe care și le pun salariații este dacă indemnizația de concediu medical se calculează la 75% din salariul brut sau net. Această nelămurire este justificată, deoarece diferențele între salariul brut și cel net pot fi semnificative, iar o înțelegere corectă a modului de calcul este esențială pentru a evita surprize neplăcute.

Concediul medical este acordat angajaților care, din motive de sănătate, nu pot desfășura activitatea profesională. Acesta poate fi eliberat de medicul de familie sau de un medic specialist și are rolul de a asigura atât recuperarea pacientului, cât și protejarea sănătății celorlalți colegi, în cazul unor afecțiuni contagioase.

Una dintre cele mai mari confuzii legate de concediul medical este dacă indemnizația se calculează la 75% din salariul brut sau net. Potrivit legislației în vigoare, indemnizația pentru concediu medical este calculată ca procent din baza de calcul reprezentată de salariul brut al angajatului.

Astfel, indemnizația de concediu medical nu se aplică asupra sumei nete pe care o încasează salariatul după reținerea impozitelor și contribuțiilor sociale, ci asupra venitului brut, înainte de orice deducere fiscală.

Când se aplică procentul de 75% și ce excepții există?

Baza de calcul a indemnizației se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni, cu un plafon stabilit la nivelul a 12 salarii minime brute pe țară. Indemnizația variază între 75% și 100% din baza de calcul, în funcție de tipul concediului medical.

De regulă, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă este plătit în proporție de 75% din salariul brut. Totuși, există situații speciale în care procentul poate varia: 85% pentru afecțiuni grave, cum ar fi tuberculoza sau bolile oncologice; 100% în cazul accidentelor de muncă sau bolilor profesionale, sarcină și lăuzie; 50-75% pentru alte tipuri de concedii medicale, cum ar fi îngrijirea unui copil bolnav.

Este important ca angajații să fie conștienți de drepturile lor și să consulte legislația pentru a înțelege exact procentul aplicabil în situația lor specifică. Indemnizația de concediu medical este suportată fie de angajator, fie de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), în funcție de durata concediului și tipul acestuia.

Concediul medical este un drept important al angajaților, iar înțelegerea corectă a modului de calcul al indemnizației poate preveni confuzii și neînțelegeri. Indemnizația de concediu medical se calculează la 75% din salariul brut, nu din cel net, ceea ce înseamnă că suma finală primită va fi mai mică după aplicarea reținerilor fiscale.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Înmormântarea lui Felix Baumgartner, amânată. Italienii refuză să elibereze trupul neînsuflețit al parașutistului. Ce investighează
observatornews.ro
Scandalul PSD-PNL a ajuns la etapa "amante" şi "ciumpalaci". Miza tăierilor anunţate de Bolojan
Playsport.ro
Un tânăr a ajuns la balamuc după ce ChatGPT i-a validat teoriile despre metafizică și...
Evz.ro
Facturi noi, reguli vechi. Piața energiei electrice nu s-a schimbat. Explicația furnizorilor
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cum e privită Mihaela Rădulescu în Austria după moartea prematură a lui Felix Baumgartner
Playtech.ro
Pensionarii care ar urma să piardă peste 400 de lei din pensii de la 1 ianuarie 2026. Creşterea anunţată iniţial nu se mai aplică
Dailybusiness.ro
Produsul care aduce profit mai târziu decât se așteptau producătorii din România: „Piața era saturată de cele din Grecia”
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Alexia Eram și Mario Fresh s-au certat într-un club de fițe din Mamaia. De față erau și iubiții lor. Aris a intervenit între ei!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 iulie 2025
22 iulie 2025