Prima pagină » International » Concediu de la stat în situații de urgență climatică! Câte zile libere vor primi cetățenii
Concediu de la stat în situații de urgență climatică! Câte zile libere vor primi cetățenii

Concediu de la stat în situații de urgență climatică! Câte zile libere vor primi cetățenii

29 nov. 2024, 15:00,
Mirela Gabriela Todosi în International

Se dă concediu de la stat în situații de urgență climatică! Guvernul spaniol a aprobat pe 28 noiembrie 2024 introducerea unui concediu plătit în situaţii de „urgenţă climatică”, pentru evitarea deplasărilor în caz de alertă meteorologică, măsură luată după o lună de la inundațiile catastrofale din Spania. Iată câte zile libere vor primi cetățenii.

Concediu de la stat în situații de urgență climatică!

După inundațiile catastrofale care au făcut victime în Spania, guvernul spaniol a aprobat recent introducerea unui concediu plătit de 4 zile în situaţii de „urgenţă climatică”, pentru evitarea deplasărilor în caz de alertă meteorologică.

„Din momentul în care o autoritate, oricare ar fi ea, va anunţa că există un risc în deplasări, salariaţii vor trebui să se abţină de la a veni la muncă”, pentru că „niciun angajat nu trebuie să îşi asume riscuri.”, a declarat Ministrul Muncii, Yolanda Diaz.

Durata maximă a acestui tip de concediu nu va depăşi 4 zile și va fi plătit de stat.

Mai multe zile de concediu pentru angajați

Fiecare țară are propriile reguli când vine vorba de acordarea concediilor anuale pentru angajați. Luxemburg este una dintre țările europene cu cele mai multe zile de vacanță plătite. Durata legală a concediului de odihnă anual este stabilită la minim 25 de zile lucrătoare pe an. În Franța, angajații cu vechime primesc 30 de zile lucrătoare concediu anual.

Danemarca oferă cinci săptămâni de concediu plătit pe an. Angajatorii sunt obligați să ofere cel puțin trei săptămâni de concediu neîntrerupt între începutul lunii mai și sfârșitul lunii septembrie. Finlanda pune la dispoziție angajatorilor 30 de zile de concediu pe an. Una dintre țările care oferă salariaților un concediu de odihnă de 28 de zile lucrătoare este Estonia. Programul de lucru standard în Estonia este de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Durata vacanței anuale este de 28 de zile.

Un concediu inedit, care a stârnit controverse este cel acordat angajaților care suferă din dragoste. Noul proiect de lege a fost inițiat de un deputat filipinez, Lordan Suan, după ce mai mulți angajatori au venit cu ideea de a oferi trei zile libere pentru cei care au trecut printr-o despărțire de partenerul de viață și sunt în depresie. Inițiativa a luat naștere în Filipine, de la Ricardo Dublado, CEO al Hotelului Cebu Century Plaza, care a decis să dea o mână de ajutor angajaților săi aflați în dificultate emoțională. Ideea managerului a venit după ce el însuși a experimentat personal o despărțire dureroasă. Angajatorul a observat că salariații săi treceau la locul de muncă prin crize de plâns, depresie și dificultăți de relaționare cu ceilalți colegi. Proiectul de lege prin care angajații care suferă din dragoste să beneficieze de câteva zile de concediu a stârnit controverse.

Mulți consideră că problemele amoroase nu trebuie să afecteze viața profesională și că suferințele din dragoste nu reprezintă un motiv pentru a beneficia de zile libere. Deocamdată legea se află în dezbatere și rămâne de văzut dacă va intra în vigoare în Filipine.

Și în Spania, angajații vor beneficia de un nou tip de concediu. În caz de situații de urgență climatică, spaniolii vor primi 4 zile de concediu plătite de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024