Prima pagină » Business în România » Concedieri masive la o celebră companie aeriană! Câți angajați vor rămâne fără loc de muncă
Concedieri masive la o celebră companie aeriană! Câți angajați vor rămâne fără loc de muncă

Concedieri masive la o celebră companie aeriană! Câți angajați vor rămâne fără loc de muncă

06 dec. 2024, 12:20,
Mirela Gabriela Todosi în Business în România

Se fac concedieri masive la o celebră companie aeriană! Este vorba despre grupul aeronautic Airbus, care dorește să reducă din personal. Iată câți angajați vor rămâne fără loc de muncă.

Concedieri masive la o celebră companie aeriană!

O importantă companie de pe continentul european intenționează să concedieze până la 2.500 de angajați, în domeniul de apărare și spațial. Este vorba despre Airbus, care dorește să concedieze până la 2.500 de angajați. Concedierile se vor face treptat, până la mijlocul anului 2026.

Cele mai multe vor fi în Germania (689), Franța (540), Marea Britanie (477), Spania (303), dar și în alte țări mai puțin importante pentru grupul aeronautic (34).

Airbus construiește avioane de transport și sateliți și este implicată în programele europene de rachete, de luptă și de lansare în spațiu. Afacerile Airbus au fost afectate de costurile mari ale sistemelor spațiale, de întârzieri și de sporirea costurilor în domeniul apărării.

Criza majoră și în domeniul IT

Criza în companiile IT din România afectează tot mai mulți angajați. Mai multe firme de profil au făcut concedieri masive, iar ritmul de angajare a încetinit considerabil. Specialiștii în domeniul financiar sunt de părere că valul de disponibilizări vine în urma dezvoltării Inteligenței Artificiale.

Aceea situație se regăsește și în sectorul bancar. Dacă în 2008 băncile din România aveau peste 71 de mii de angajaţi, la finalul anului trecut numărul acestora a scăzut la aproape 51 de mii. Problema concedierilor masive se observă și în străinătate, nu doar în România. Tot mai multe instituţii financiare/bancare au recurs la disponibilizări masive. Banca elveţiană UBS a anunţat că din iunie va renunţa la 30.000 de mii de angajaţi, iar Societe Generale a dat afară 900 de oameni din filiala principală din Franţa în luna februarie a acestui an.

De asemenea, un gigant din Germania, cu peste 10.000 de angajați în România, și anume compania Bosh, a decis să demită 5.500 de angajați la nivel mondial. Peste 3.800 de locuri de muncă vor fi tăiate din Germania. Bosch este unul dintre cele mai puternice nume din industria auto, componentele produse de companie regăsindu-se aproape în toate cele 1,5 miliarde de maşini din lume. Gigantul german a explicat că 3.500 de angajați vor fi concediați până în 2027 de la divizia sa de servicii informatice, 750 de angajați până în 2032 de la uzina din Hildesheim și alți 1.300 de angajați vor fi dați afară de la fabrica din Schwaebisch Gmuend, în perioada 2027-2030. În România, Bosch are aproximativ 10.520 de angajaţi, compania fiind prezentă, prin centrele sale de inovare, la Bucureşti, Cluj şi Sibiu. De asemenea, compania prezentă de trei decenii pe piaţa românească are două unităţi de producţie la Cluj şi Blaj.

Disponibilizări masive se fac și în industria auto. ZF, unul dintre cei mai importanți producători de cutii de viteze și transmisii la nivel mondial, trece printr-o criză majoră și va închide 30% din fabricile din Germania, dar și din țările partenere, inclusiv România. Conducerea firmei a anunțat că va reduce până la 14.000 de locuri de muncă în perioada următoare, din cauza scăderii accelerate a profitului pe piața auto. Grupul ZF s-a îndatorat puternic prin achiziții și investiții în noi tehnologii și trebuie să plătească mai mult de jumătate de miliard de euro în dobândă anual. ZF este unul dintre cei mai mari furnizori din industria auto din lume, cu aproximativ 169.000 de angajați în 160 de locații din 30 de țări. ZF produce în România airbag-uri, volane, servicii de inginerie pentru sistemele de siguranță active și servicii de cercetare și dezvoltare în industria automotive.

Compania aeriană Airbus a anunțat că va face concedieri masive. Disponibilizările vor avea loc treptat, până în anul 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`