S-au anunțat concedieri masive la finalul anului 2024! Compania Bosch, un furnizor important pentru industria auto din Europa, a decis să demită angajați la nivel mondial. 5.500 de angajați își vor pierde locul de muncă.
Concedieri masive la finalul anului 2024!
Un gigant din Germania, cu peste 10.000 de angajați în România, și anume compania Bosh, a decis să demită 5.500 de angajați la nivel mondial. Peste 3.800 de locuri de muncă vor fi tăiate din Germania. Bosch este unul dintre cele mai puternice nume din industria auto, componentele produse de companie regăsindu-se aproape în toate cele 1,5 miliarde de maşini din lume.
Gigantul german a explicat că 3.500 de angajați vor fi concediați până în 2027 de la divizia sa de servicii informatice, 750 de angajați până în 2032 de la uzina din Hildesheim și alți 1.300 de angajați vor fi dați afară de la fabrica din Schwaebisch Gmuend, în perioada 2027-2030.
În România, Bosch are aproximativ 10.520 de angajaţi, compania fiind prezentă, prin centrele sale de inovare, la Bucureşti, Cluj şi Sibiu. De asemenea, compania prezentă de trei decenii pe piaţa românească are două unităţi de producţie la Cluj şi Blaj.
Disponibilizări colective în industria auto
ZF, unul dintre cei mai importanți producători de cutii de viteze și transmisii la nivel mondial, trece printr-o criză majoră și va închide 30% din fabricile din Germania, dar și din țările partenere, inclusiv România. Conducerea firmei a anunțat că va reduce până la 14.000 de locuri de muncă în perioada următoare, din cauza scăderii accelerate a profitului pe piața auto. Grupul ZF s-a îndatorat puternic prin achiziții și investiții în noi tehnologii și trebuie să plătească mai mult de jumătate de miliard de euro în dobândă anual. ZF este unul dintre cei mai mari furnizori din industria auto din lume, cu aproximativ 169.000 de angajați în 160 de locații din 30 de țări. ZF produce în România airbag-uri, volane, servicii de inginerie pentru sistemele de siguranță active și servicii de cercetare și dezvoltare în industria automotive.
De asemenea, mai multe companii din industria automotive din Arad au notificat autorităţile cu privire la intenţia de a recurge la concedieri colective, invocând scăderea comenzilor pentru maşini electrice în Europa. O mare parte dintre cei concediaţi ar putea fi preluaţi de alte companii cu acelaşi profil. După anunțarea concedierilor masive la Arad, se închide și o importantă fabrică de componente auto. Unul dintre cei mai mari angajatori din țară, firma Leoni, închide o fabrică de componente auto, unde lucrau 200 de persoane. Fabricile se confruntă cu scăderea profitului și cu cheltuieli uriașe sau cu o cerere scăzută pe piață a produselor. Este și cazul companiei ZF, care va închide 30% din fabricile din Germania și din țările partenere, inclusiv România.
Un alt domeniu afectat de concedieri este cel din IT. Criza în companiile IT din România afectează tot mai mulți angajați. Mai multe firme de profil au făcut concedieri masive, iar ritmul de angajare a încetinit considerabil. De exemplu, luna aceasta compania NTT Data România a concediat 2% dintre angajați, iar GAMELOFT, filiala din Cluj a fost închisă, fiind înregistrate 136 concedieri. Specialiștii în domeniul financiar sunt de părere că valul de disponibilizări vine în urma dezvoltării inteligenței artificiale.
Concedieri va face și compania Bosh, iar 5.500 de angajați vor rămâne fără loc de muncă.