Prima pagină » Turism » Infoturism Iasi » Conacul lui Ion Inculet din Barnova – GALERIE FOTO

Conacul lui Ion Inculet din Barnova – GALERIE FOTO

02 sept. 2014, 14:32,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:28014;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Conacul lui Ion Inculet din Barnova este un conac care se afla in satul Barnova din judetul Iasi si care a apartinut familiei omului politic Ion Inculet (1884-1940). Acest edificiu este situat la o distanta de circa 6 kilometri de Hanul Trei Sarmale din Iasi, in apropiere de Primaria comunei Barnova.
Conacul a fost reconstruit in anul 2008, pentru a adaposti un centru social al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Actuala cladire nu mai seamana decat in parte cu vechiul conac.
La data de 16 octombrie 1919, omul politic Ion Inculet, fost presedinte al Sfatului Tarii din Basarabia si ministru in guvernele liberale din perioada interbelica, s-a casatorit cu principesa Ruxanda Cantacuzino, care era unica fiica a boierului Anastase Dumitru Miltiade Cantacuzino, care poseda o avere destul de mare.
La momentul casatoriei, boierul Anastase Dumitru Miltiade Cantacuzino era proprietar a 550 hectare de pamant in satul Bogonos (comuna Letcani, aflata in apropiere de Iasi), precum si a 26 hectare de pamant in satul Barnova din comuna Bucium (astazi Barnova este comuna de sine statatoare).

Vezi si Un monument uitat: Casa de cultura din Harlau – FOTO 

Dupa primul razboi mondial, terenul de la Bogonos a fost expropriat partial, iar astfel principesa Ruxandra Cantacuzino mostenea doar 202 hectare de pamant dupa decesul tatalui ei. In urma reformei agrare din 1923, a urmat o alta expropriere a pamantului de la Bogonos, de aceasta data cu plata. Astfel, averea familiei Inculet s-a redus mult ca dimensiuni: doar 26 hectare de pamant la Barnova, plus 8 hectare pe care le-a cumparat personal Ion Inculet acolo unde s-a ridicat mai tarziu Capela familiala.
In satul Barnova, pe valea paraului Barnova, principesa Ruxandra mostenise un castel din piatra de la rudele sale din familia Basota si de la S.Cneazu. In anul 1920, Ion Inculet a demolat castelul din piatra de Repedea din satul Barnova si a construit un conac dupa gustul sau. Conacul respectiv a devenit o resedinta de vara, unde Ion Inculet isi petrecea toate vacantele.
Domeniul era strabatut de catre paraul Barnova, Ion Inculet construind un mic baraj si un lacusor cu stuf si papura, unde se pescuia odinioara. Pe teritoriul domeniului erau plantati specii rare de arbori si arbusti.
In anul 1942, domeniul Inculet de la Barnova a fost mostenit de catre cei doi copii, Ion I. Inculet si Georgel I. Inculet. Dupa moartea parintilor lor, epitrop general al averii sotilor Inculet a devenit Gheorghe Tatarescu, iar administrator colonelul Vladimir Sachelarie. Cei doi copii au construit in curtea conacului Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Barnova, unde au fost reinfumate la data de 7 iunie 1942, ramasitele pamantesti ale lui Ion Inculet si ale Ruxandei. Constructia bisericii a fost finalizata in anul 1947.
In anul 1946, cei doi copii ai familiei Inculet (ingineri de meserie) au emigrat in Canada, iar biserica a fost donata doi ani mai tarziu Mitropoliei Moldovei si Sucevei.
Domeniul Ion Inculet de la Barnova (astazi cu o suprafata de numai 2.5 hectare) este o rezervatie palinologica, aici putandu-se intalni diverse specii rare de arbori si arbusti.

Vezi si Conacul din Voinesti – FOTO 

Un grup de initiativa si-a propus sa realizeze in casa Inculet de la Barnova un Muzeu al Unirii Basarabiei cu Romania, oarecum similar Muzeului Unirii de la 1859, ce functioneaza in fosta resedinta a domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Iasi. Pe situl Primariei din Barnova, conacul Inculet este declarat ca fiind casa memoriala.
La data de 27 martie 1994, Inspectoratul pentru Cultura Iasi si Societatea culturala „Ginta latina” Iasi au asezat o placa memoriala pe cladirea conacului in care scrie urmatoarele:
„In aceasta casa a locuit Acad. Ion C. Inculet (1884-1940) participant de frunte la infaptuirea Unirii Basarabiei cu Patria Mama, Presedinte al Sfatului Tarii (Chisinau 1917-1918).”
In anul 1995, a fost amplasat in fata casei un bust din piatra artificiala al lui Ion Inculet, realizat de sculptorul iesean Dan Covataru.
In anul 2002, conacul de la Barnova a fost donat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei de catre inginerul Ion I. Inculet. Donatorul si-a exprimat acordul in privinta amenajarii aici a unui centru social al Mitropoliei.
Cum lucrarile au trenat, conacul lui Ion Inculet ajunsese intr-o stare avansata de degradare. Exponatele aflate in camera ce ar fi urmat sa adaposteasca Muzeul au disparut. Bustul lui Ion Inculet era crapat, fiind acoperit de tufe si maracini. Au fost taiati o parte din arborii seculari, desi aici era o rezervatie palinologica.
In anul 2006, Mitropolia Moldovei si Bucovinei a inceput demersurile si investitiile pentru realizarea unui centru social pentru copiii cu posibilitati materiale reduse.

Vezi si Blestemul unui loc fabulos de langa Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO 

In anul 2008, conacul de la Barnova a fost demolat, fiind reconstruit intr-un stil care aminteste doar vag de edificiul anterior. Zidaria vechiului conac a fost pastrata, fiind incastrata in noua cladire construita. Conacului i s-au adaugat un etaj si alte cateva incaperi pe latura din spate, care au schimbat planul cladirii. Aici urmeaza sa functioneze un azil pentru batrani.
La data de 23 aprilie 2009, IPS Mitropolit Teofan Savu al Moldovei si Bucovinei a sfintit Centrul „Mia Casa“ – Inculet din comuna Barnova, care functioneaza in conacul familiei Inculet. Acest centru a fost realizat la initiativa Fundatiei „Mia Casa“ din Norvegia, cu sprijinul Primariei Barnova si Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, pentru a avea in grija 20 copii ce provin din familii cu posibilitati materiale reduse din comuna Barnova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`