Prima pagină » Actualitate » Comunitatea Yazidi din Irak îngroapă 104 victime ale masacrului făcut de ISIS

Comunitatea Yazidi din Irak îngroapă 104 victime ale masacrului făcut de ISIS

07 feb. 2021, 10:17,
George Cristian, în Actualitate

Comunitatea Yazidi din nordul Irakului a adus acasă 104 dintre membrii săi care au fost uciși de grupul Statului Islamic în timpul domniei sale de teroare în 2014.

Rămășițele lor au fost identificate și exhumate din morminte comune și au fost așezate în satul Kocho de lângă Muntele Sinjar din provincia Ninevah.

Mii de bărbaţi au fost ucişi şi sute de femei violate de ISIS

Mii de bărbați au fost uciși, iar femei și copii au fost robiți și violați când ISIS a depășit patria yazidilor. ONU califică aceste fapte ca fiind genocid împotriva comunității. Cei 104 erau toți bărbați care fuseseră uciși de militanții ISIS în august 2014, a spus șeful Organizației Yazidi pentru Documentare, Khairi Ali Ibrahim. Joi a avut loc o înmormântare la memorialul Soldatului Necunoscut din Bagdad înainte de a fi aduși acasă la Kocho.

Fiecare sicriu a fost împodobit cu o fotografie a bărbatului care fusese pierdut.

„Acesta este un prim pas în respectarea rămășițelor acestor victime și va fi, de asemenea, un pas al justiției tranzitorii ca celelalte victime, femeile, copiii care au supraviețuit genocidului să fie despăgubiți”, a declarat activistul pentru drepturile omului Yazidi, Mârza Dinnayi. .

„Sper că putem face mult mai mult în protejarea yazidilor și să nu mai spunem niciodată pentru viitor”.

Yazidii practică o formă de religie care combină elemente ale zoroastrianismului și ale vechilor religii mesopotamiene . Ei au fost considerați eretici de către ISIS, un grup jihadist sunnit.Se credea că aproximativ 550.000 de yazidi trăiau în Irak înainte ca ISIS să fie invadată la 3 august 2014. Aproximativ 360.000 de yazidi au scăpat și au găsit refugiu în altă parte. Amnesty Internaţional a declarat, în iulie, că aproximativ 2.000 de copii yazidi care au supraviețuit captivității brutale din mâinile ISIS nu primeau încă îngrijirea de care aveau nevoie și sufereau probleme grave de sănătate fizică și mentală.

Ce este ISIS

Statul Islamic este o grupare sunnită și salafistă insurgentă afiliată la al-Qaida, activă în Irak și Siria și un stat islamic nerecunoscut, din punctul de vedere al dreptului internațional, cu capitala la Raqqa. Statul Islamic mai e numit Daeș, după acronimul arăbesc al titulaturii organizației jihadiste ISIL.

ISIS a fost fondată și a funcționat diferit față de alte grupări teroriste din punct de vedere al strategiilor cheie, cum ar fi finanțarea, comunicarea, recrutarea.

Gruparea s-a format în Irak, din rămășițele al-Qaeda, în jurul anului 2010 și s-a extins în Siria începând cu 2011, atrasă de conflictul civil. În 2013 s-a rebranduit ca ISIL/ISIS (Statul Islamic al Irakului și Levantului/Siriei).

S-a poziționat împotriva regimului dictatorului Bashar al-Assad, dar ironia este că acesta nu a reacționat dur împotriva grupării teroriste, fiindcă era mai preocupat să măcelărească civilii și rebelii care voiau să îl dea jos. În plus, se pare că Assad a eliberat din închisoare o serie de extremiști care s-au alăturat ISIS. Mai mult, dacă privim la Rusia, principal aliat al lui Assad și dușman declarativ al Statului Islamic, aceștia au bombardat în special ținte non-ISIS de-a lungul intervenției în Siria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *