Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu care solicită o încetare imediată a focului, fără a condamna însă Hamas. La scurt timp după, ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, a cerut comunității internaționale să înceteze finanțarea ONU, relatează CNN.
„Fiecare țară cinstită ar trebui să nu mai finanțeze ONU. Până când prejudecățile și antisemitismul nu vor înceta, nu mai putem continua să facem afaceri ca de obicei”, a declarat el pentru Fox News.
Israel a cerut comunității internaționale să nu mai finanțeze ONU
Ambasadorul Gilad Erdan a menționat că Organizația Națiunilor Unite este defectă din punct de vedere structural, și astfel un sfert din ONU este reprezentat de țări musulmane, iar un stat cu zeci de mii de oameni deține la fel de multă putere ca Statele Unite ale Americii, în vreme ce țări precum Iranul fac parte din consiliile pentru drepturile omului.
Totodată, el a mai susținut că ONU încurajează viitoarele atrocități, pentru că încearcă să „lege mâinile Israelului” pentru a nu răspunde cu toată forța împotriva Hamas.
„Este de neînțeles”, a spus Erdan despre rezoluția recentă, susținând că aceasta arată că ONU „și-a pierdut complet legitimitatea și relevanța”.
Rezoluţia care cere încetarea imediată a focului în Gaza a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare
Vă aducem aminte că Adunarea Generală a ONU a adoptat, vineri, 27 octombrie 2023, cu majoritate, rezoluţia fără caracter obligatoriu, propusă de Iordania, care solicită un armistiţiu umanitar imediat între Israel şi Hamas, dar şi acces pentru ajutoare umanitare în Gaza, conform presei internaţionale.
Rezoluţia a fost adoptată cu 120 de voturi pentru, 14 împotriva şi 45 de abţineri.
Această rezoluție cere o încetare de îndată a focului în Gaza, eliberarea tuturor civililor, protecţia civililor şi a instituţiilor internaţionale şi asigurarea trecerii în siguranţă a ajutorului umanitar în Gaza.
Statele Unite, Israel, Austria, Croaţia, Republica Ceha, Fiji, Guatemala, Ungaria, Israel, Insulele Marshall, Micronezia, Nauru, Papua Noua Guinee, Paraguay, Tonga au votat împotriva rezoluţiei introduse de Iordania.
Alţi patruzeci şi cinci de membri s-au abţinut, inclusiv Canada, care a introdus un amendament care ar fi condamnat mai explicit Hamas şi „luarea de ostatici”.
Alte abţineri notabile au inclus Germania, care a susţinut ferm Israelul în război, România şi Regatul Unit.
Un amendament pentru a adăuga o condamnare a Hamas a fost respins. Dintre cei 193 de membri, 88 au votat pentru amendament, 55 au votat împotriva şi 33 s-au abţinut, dar era nevoie de două treimi pentru ca măsură să fie adoptată.