Prima pagină » Local » Comunele Scânteia și Lungani din Iași au cea mai mică rată de vaccinare! Încă de la începutul campaniei sătenii au refuzat să se imunizeze
Comunele Scânteia și Lungani din Iași au cea mai mică rată de vaccinare! Încă de la începutul campaniei sătenii au refuzat să se imunizeze

Comunele Scânteia și Lungani din Iași au cea mai mică rată de vaccinare! Încă de la începutul campaniei sătenii au refuzat să se imunizeze

09 feb. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

În comunele Scânteia și Lungani din Iași sunt înregistrate cele mai mici rate de imunizare împotriva Covid-19, încă de la începutul campaniei de vaccinare. Aceste două localități sunt la coada clasamentului cu o rată de vaccinare de 9,97 la sută în Scânteia și 9,82 la sută în Lungani

Doar 9,82 la sută din populația comunei Lungani este imunizată împotriva Covid-19. Aceasta fiind cea mai mică rată de imunizare înregistrată în județul Iași până în prezent. Încă de la început, locuitorii acestei comune, marea majoritate de etnie rromă, au refuzat să se vaccineze, de teamă.

Nu aveau încredere în vaccin și credeau că acesta îi poate ucide. Totuși, medicul de familie din localitate, Paula Mihaela Simion, a precizat că numărul persoanelor care doresc să se vaccineze începe să crească deoarece vor să plece la muncă în străinătate și au nevoie de certificat verde.

”Încă de la început, la noi în localitate a fost o problemă cu vaccinarea. Marea majoritate refuza, încă refuză să audă de imunizare, dar o parte dintre ei au înțeles că nu le face rău, că e spre bine lor și chiar ei au început să vină la cabinet să ceară să se vaccineze. Cei mai mulți lucrează în străinătate și au nevoie de vaccin să poată pleca la muncă. Acum este o rată scăzută, dar în perioada următoare va fi în creștere”, a declarat dr. Paula Mihaela Simion, medic de familie comuna Lungani.

Localitatea Lungani este cunoscută și ca cea mai săracă comună din Iași, deoarece aproximativ 90 la sută din locuitori sunt asistați social.

Comuna Scânteia din Iași are cea de-a doua cea mai mică rată de vaccinare după Lungani

Pe locul doi, cu cea mai mică rată de vaccinare din Iași, este comuna Scânteia, cu 9,97 la sută din populație imunizată. Și aici părerile sunt împărțite când vine vorba despre vaccinare. Localnicii refuză cu desăvârșire imunizarea, însă medicul din sat, dr. Dragoș-Liviu Anton, nu cunoaște motivul pentru care această localitate are o rată atât de mică de vaccinare. Totuși, trebuie precizat că aici și rata de infectare, în prezent, este una extrem de mică, de doar 1,63 la mia de locuitori, iar la Lungani, rata de infectare este de 3.03 la mia de locuitori.

”Într-adevăr este o rată mică de imunizare împotriva Covid-19, dar nu știu eu să vă răspund de ce este mică. Ar trebui să veniți să vorbiți direct cu oamenii, ei ar putea să explice de ce nu se vaccinează. Rolul medicului de familie nu este să-i convingă sau să-i oblige să se vaccineze, fiecare este liber să aleagă ce vrea să facă pentru sănătatea lui”, a precizat dr. Dragoș-Liviu Anton, medic de familie comuna Scânteia Iași.

În urmă cu un an, rata de imunizare era zero în localitățile unde populația este majoritară de etnie rromă.

Peste 600 de ieșeni imunizați în doar 24 de ore la Iași

Peste 600 de persoane au fost imunizate într-o singură zi la Iași. Cu toate acestea, puțini ieșeni s-au prezentat în cele peste 20 de centre de vaccinare fără programare pentru administrarea serului împotriva Covid-19, în timp ce numărul noilor cazuri de infectare crește alarmant. În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, desfășurată la nivelul județului Iași, până pe 4 februarie 2022, au fost administrate 668.799 de mii de doze de vaccin anti-Covid.

Luni, 7 februarie 2022, au fost vaccinate 606 persoane, dintre acestea 115 au primit doza I, 164 de persoane s-au prezentat pentru rapel, iar cu doza a III-a s-au vaccinat cei mai mulți, 349 de persoane. Cu privire la administrarea vaccinului Johnson & Johnson, 47 de doze au fost administrate în ultimele 24 de ore. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 473 de reacții adverse ușoare. Amintim că, pe data de 26 ianuarie, a debutat campania de imunizare a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani, iar până în prezent au fost imunizați peste 1002 minori.

Numărul vaccinărilor este în scădere, în comunele Scânteia și Lungani din Iași fiind înregistrate cele mai mici rate de imunizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *