Prima pagină » Local » Comuna Roșcani din județul Iași intră în carantină. Localitatea în care sunt doar 13 cazuri de infectați cu Covid va fi închisă timp de 14 zile
Comuna Roșcani din județul Iași intră în carantină. Localitatea în care sunt doar 13 cazuri de infectați cu Covid va fi închisă timp de 14 zile

Comuna Roșcani din județul Iași intră în carantină. Localitatea în care sunt doar 13 cazuri de infectați cu Covid va fi închisă timp de 14 zile

17 mart. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

O nouă localitate din județul Iași va intra de astăzi, 17 martie 2021, în carantină totală. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a impus carantina în satele Roșcani și Rădeni, localnicii urmând a ieși din case numai cu declarații pe propria răspundere. În localitate sunt doar 13 persoane confirmate pozitiv, însă numărul mic al populației a dus la luarea deciziei de carantinare

Surpriză neplăcută pentru cei circa 1.500 de locuitori ai comunei Roșcani din județul Iași. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași a decis în cursul zilei de ieri, 16 martie 2021, ca localitatea din Nord-Estul județului să intre în carantină pentru următoarele 14 zile. Este vorba despre satele Roșcani și Rădeni, unde incidența cazurilor de COVID-19 a ajuns la 8,31 la mia de locuitori. Carantina intră în vigoare de astăzi, 17 martie 2021, cu începere de la ora 6:00, urmând a fi ridicată după 14 zile dacă numărul de cazuri va scădea.

Carantină într-una din cele mai mici comune din județul Iași

Comuna Roșcani numără doar 1.567 de locuitori, fiind printre cele mai mici din județul Iași. Cu toate acestea, localitatea a înregistrat în ultimele săptămâni și 23 de cazuri de coronavirus. În aceste condiții, CJSU a decis închiderea comunei pentru următoarele 14 zile. În prezent, în comuna Roșcani sunt doar 13 persoane confirmate cu coronavirus. Cu toate acestea, decizia de carantinare a fost luată.

„Cetățenii comunei Roșcani au fost anunțați că din data de 17 martie 2021, ora 06:00, pentru o perioadă de 14 zile, satele Rădeni și Roșcani vor intra în carantină zonală. Rog cetățenii să respecte hotărârea, iar cei care merg la serviciu, magazine sau au alte interese, să aibă asupra lor declarația pe proprie răspundere”, a spus Ginovel Gheorghiu, primarul comunei Roșcani.

Filtre ale jandarmilor și poliției în comuna Roșcani

Primarul comunei Roșcani din județul Iași, Ginovel Gheorghiu, a explicat și care este situația și cum s-a ajuns la carantinarea comunei pentru următoarele două săptămâni. În localitate vor ajunge atât jandarmii, cât și poliștiștii care vor institui filtre în zonele supuse carantinei.

„În mod normal, am avea o incidență de 5 și ceva la mia de locuitori, însă s-a decis carantinarea pentru situațiile din ultima perioadă. Avem câteva persoane confirmate pozitiv, însă și familiile lor vor trebui să stea în izolare. Vor veni în localitate echipe de voluntari pentru a le explica oamenilor ce au de făcut și care este situația „, a mai spus Ginovel Gheorghiu, primarul comunei Roșcani.

Comuna Roșcani a mai fost în centrul atenției în urmă cu câteva săptămâni din cauza unor indivizi din localitate care l-au agresat pe primarul comunei.

Localități din județul Iași, carantinate din cauza COVID-19

Decizia CJSU a fost una cât se poate de clară. Comuna Roșcani va fi carantinată până când numărul cazurilor de coronavirus va scădea. Localitatea Roșcani este cea de-a 3-a comună din județ, după Ciurea și Aroneanu, care intră în carantină de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 spre finalul anului trecut.

„Având în vedere situația epidemiologică în comuna Roșcani, generată de virusului Sars-Cov-2, care a dus la înregistrarea unei rate de infectare de 8,9 la mia de locuitori, riscul epidemiologic fiind foarte ridicat (…) se va înainta propunerea către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției în vederea emiterii ordinului șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurii de carantină”, se arată în decizia luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`