Prima pagină » Local » Comuna Aroneanu a pierdut bătălia cu Aeroportul Iași. Pista de peste 30 de milioane de euro a fost în pericol de demolare
Comuna Aroneanu a pierdut bătălia cu Aeroportul Iași. Pista de peste 30 de milioane de euro a fost în pericol de demolare

Comuna Aroneanu a pierdut bătălia cu Aeroportul Iași. Pista de peste 30 de milioane de euro a fost în pericol de demolare

17 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Comuna Aroneanu a pierdut bătălia cu R.A. Aeroportul Iași pentru demolarea pistei de la aerogara ieșeană. Calea de rulare construită în 2012 cu peste 30 de milioane de euro a fost mărul discordiei între cele două instituții vreme de mai multe luni. Magistrații ieșeni au dat însă un prim verdict în favoarea aerogării, după ce au respins solicitarea comunei Aroneanu de anulare a autorizației de construire a pistei de 2.400 de metri

Punct final într-un conflict pornit între două instituții publice pe unul din cele mai mari proiecte de investiții din județul Iași. Aeroportul Iași a câștigat în primă instanță, la Tribunalul Iași, procesul intentat de comuna Aroneanu. Autoritatea locală a cerut anularea autorizației de construire a pistei flexibile, proiect început în anul 2012.

„Respinge cererea de anulare a autorizației de construire nr. 42/02.10.2012 și a certificatului de urbanism nr. 9/19.01.2011 formulată de reclamanta comuna Aroneanu, în contradictoriu cu pârâții R.A. Aeroportul Iași, președintele Consiliului Județean Iași și Consiliul Județean Iași, ca fiind tardiv formulată. Obligă reclamanta la plata către pârâta R. A. Aeroportul Iași la plata sumei de 3.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat, redus conform prevederilor art. 451 alin.2 C.proc.civ”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Iași.

Scandal în instanță între comuna Aroneanu și Aeroportul Iași

Conducerea de la Aeroportul Iași a precizat că sentința a fost una favorabilă și că Primăria comunei Aroneanu a făcut totul doar pe criterii politice. Asta după ce regia a deschis mai multe acțiuni de anulare a unor autorizații de construire date la marginea pistei de la aerogară.

„Săptămâna trecută a fost dată sentința și în ceea ce privește procesul intentat de Primăria comunei Aroneanu împotriva Aeroportului Iași. Sentința este una favorabilă aerogării. Lucrările efectuate la pistă au fost făcute cât se poate de legal. Am demonstrat instanței că tot ceea ce înseamnă prevederile codului aerian trebuie aplicate. Am câștigat și procese definitive privind anularea unor autorizații de construcție. Las succesorului meu o problemă rezolvată”, a spus Cătălin Bulgariu, director la Aeroportul Iași.

Scandal plecat de la servituțile aeronautice de la comuna Aroneanu

Cele două părți s-au contrat în instanță din cauza cererii celor de la Aeroportul Iași pe servituțile aeronautice. Astfel, comuna Aroneanu a plusat și a cerut în instanță anularea autorizației de construire și a certificatului de urbanism pentru pista flexibilă de 2.400 metri. Înainte de proces s-a încercat și o mediere, însă cele două părți nu au ajuns la nicio înțelegere.
Dubios este faptul că, deși Benoni Moruzi este primar din 2008 la Aroneanu și a prins lucrările începute în 2012 la pistă, demarate de PNL, acesta a acționat brusc după aproape 8 ani ca să arate că proiectul nu are avizele necesare. Instanța a considerat acțiunea ca fiind oricum depusă tardiv, astfel încât a respins cererea celor din comuna Aroneanu.

Se așteaptă schimbări la Aeroportul Iași. Ce spune actualul director al regiei?

Actualul director de la Aeroportul Iași a menționat că este pregătit să facă un pas în spate odată cu schimbarea conducerii de la Consiliul Județean.

„La Aeroportul Iași nu am făcut politică. Dar sunt om politic și am venit la Aeroportul Iași pe mandat PSD. Acum conducerea județului este una PNL. Eu nu voi ține de scaun și atunci când președintele Costel Alexe va fi pregătit să preia responsabilitățile aeroportului, ne vom pune la masă și vom lua cele mai bune decizii pentru regia aeroportuară”, a mai spus Cătălin Bulgariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024