Prima pagină » Sanatate » Mama si copilul » Carbohidratii specifici din laptele matern imbunatatesc neurodezvoltarea bebelusilor

Carbohidratii specifici din laptele matern imbunatatesc neurodezvoltarea bebelusilor

16 feb. 2020, 13:35,
în Sanatate

Compozitia laptelui matern, esentiala pentru bebelus. Dezvoltarea unui bebeluș este afectată de o serie de factori, inclusiv laptele matern. Noi date ale cercetătorilor din California sugerează că un anumit carbohidrat prezent în laptele matern, cunoscut sub numele de oligozaharidă 2’FL, îmbunătățește dezvoltarea cognitivă.

Rolul 2’FL în neurodezvoltare a fost exploatat anterior în studiile pe animale, dar această lucrare, publicată în PLOS One, este prima care vizeaza efectele asupra oamenilor. Echipa a măsurat compoziția laptelui matern și frecvența hrănirii la vârsta de un an și șase luni pentru 50 de mame de la Spitalul de Copii din Los Angeles (CHLA).

Echipa a folosit o tehnică numită analiză de mediere pentru a stabili efectele oligozaharidei 2’FL în laptele matern. Dezvoltarea cognitivă a fost măsurată la vârsta de 2 ani folosind scala Bayley-III, un test standardizat pentru dezvoltarea sugarului și a copilului mic. Ei au descoperit că sugarii de 1 lună care au obținut un scor mai mare la test au fost cei ale căror mame au avut 2FL mai mare, dar nu a avut un impact semnificativ la vârsta de șase luni. Acest lucru sugerează că expunerea timpurie are mai multe beneficii.

Compozitia laptelui matern, esentiala pentru bebelus

„Această dezvoltare cognitivă sporită în primii 2 ani de viață ridică problema posibilului impact pe termen lung asupra unui copil – în școală și nu numai”, a declarat autorul principal Paige Berger.

„Știm că există mulți compuși diferiți în laptele matern și compoziția este dinamică – se schimbă în timp și este extrem de variabilă de la mama la mama”, a explicat autorul principal dr. Michael Goran. „Pe lângă identificarea impactului oligozaharidei 2’FL, am dorit, de asemenea, să determinăm momentul în care acesta este cel mai important pentru dezvoltarea copilului.”

Studiul are mai multe limitări în ceea ce privește dimensiunea eșantionului, iar eșantionul nu a fost randomizat, ceea ce ar face analiza de mediere mult mai puternică. De asemenea, femeile din eșantion au cunoștințe și etnii socio-economice similare. Aceasta limitează generalizarea rezultatelor. Totuși, dacă studiile suplimentare confirmă efectul, 2’FL ar putea fi adăugat la nutriția copiilor pentru a facilita dezvoltarea lor.

„Pentru unele femei, alăptarea este o provocare. Pentru cele care nu sunt în măsură să alăpteze sau pot face acest lucru doar pe termen scurt, 2’FL ar putea fi oferite ca supliment pentru nutriția pe care bebelușul lor o primește pentru a sprijini mai bine cognitivul”, a spus dr. Berger.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`