Compotul de nectarine este cel mai bun mod de a păstra bunătatea acestor fructe, astfel încât să te bucuri de ele atunci când vrei.
Nectarinele sunt delicioase și au multiple beneficii pentru organism. Acestea pot fi combinate împreună cu alte fructe gustoase, pentru un gust și mai deosebit.
Rețeta pentru compotul de nectarine
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 5 kg de nectarine, de 3 litri de apă, de esență de vanilie sau de un batoane de vanilie, după gust și de 1 kg de zahăr.
Într-o cratiță se pune la fiert apa, împreună cu vanilia și cu zahărul, până se dizolvă și se formează un sirop. Nectarinele se spală foarte bine și se curăță de coajă, apoi se taie în jumătăți și se curăță de sâmburi sau de orice altă impuritate. După ce ai terminat procesul cu toate, pune-le în siropul format, la foc mic, până când se înmoaie.
Compotul făcut se pune fierbinte în borcanele ce au fost sterilizate în prealabil și se închid ermetic. Acestea se învelesc cu prosoape sau cu o pătură și se lasă la răcit, până a doua zi. Apoi se pun la păstrat, într-un loc răcoros.
Pentru altă rețetă ai nevoie de 2 kg de nectarine, de 12 linguri de zahăr și de sucul de la o lămâie întreagă stoarsă. Se spală foarte bine și se pun în borcane mari, de 800 grame sau chiar și mai mari. Se pune apoi apa la fiert împreună cu zahărul.
La un borcan se pun aproximativ 4 linguri de zahăr, iar după două clocote se pune și sucul de lămâie. Se mai lasă pe foc aproximativ 2 minute, apoi se pun în borcane, peste nectarine. Trebuie să stea la fiert pentru aproximativ 15 minute, apoi să stea între prosoape sau pături, pentru aproximativ 2-3 zile.
Poți face o prăjitură delicioasă cu acesta
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 4-5 nectarine din compot, de 300 grame de făină, de 3 ouă, de 100 grame de unt la temperatura camerei, de 200 grame de smântână, de 200 grame de zahăr alb, de 90 grame de zahăr brun, de 5 grame de praf de copt, de 1 linguriță de scorțisoară, de 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și de puțină sare.
Într-un bol se amestecă untul și zahărul, cu ajutorul unui mixer, până când se fac cremă. Adaugă apoi ouăle treptat, împreună cu smântâna, făina, praful de copt, bicarbonatul și sarea. Aluatul obținut trebuie să fie catifelat și să cadă cu usurință dintr-o lingură.
Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se toarnă jumătate din aluat, apoi se așează bucățile de nectarină. Deasupra acestora se pune zahărul brun amestecat cu scorțisoară și se pune apoi jumătatea de aluat rămasă și alt rând de nectarine. Ideal este ca tava să aibă un diametru de 25 pe 25 de cm.
Se presară zahărul rămas și se lasă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Se servește imediat caldă, sau la temperatura camerei. De asemenea, poți prepara și un gem de nectarine foarte aromat.
Compotul de nectarine este cu adevărat delicios, indiferent dacă este servit ca atare sau dacă este integrat în diverse rețete.