Prima pagină » Local » Comportamentul violent în trafic va fi drastic sancționat! Polițiștii ieșeni au anunțat șoferii despre modificările din Codul Rutier – GALERIE FOTO / VIDEO

Comportamentul violent în trafic va fi drastic sancționat! Polițiștii ieșeni au anunțat șoferii despre modificările din Codul Rutier – GALERIE FOTO / VIDEO

25 feb. 2022, 07:00,
Patricia Apostu în Local

Reprezentanții IPJ Iași, pe data de 24 februarie 2022, au desfășurat o activitate preventivă în traficul județean cu privire la informarea șoferilor despre modificările din Codul Rutier și despre comportamentul violent în trafic. Noul act normativ va intra în vigoare la data de 27 februarie 2022.

Reprezentanții Poliției ieșene au desfășurat o activitate preventivă în traficul județean cu privire la informarea șoferilor despre modificările din Codul Rutier și despre comportamentul violent în trafic. Noul act normativ va intra în vigoare la data de 27 februarie 2022.

S-au stabilit noi sancțiuni pentru conducătorii auto, precum mustrarea comportamentului agresiv în trafic, de la 4 sau 5 puncte penalizare, până la suspendarea permisului auto pentru 30 de zile. Se vor sancționa de la 6 la 8 puncte și șoferii care nu mențin permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

Un polițist de la Rutieră

Șoferii trebuie să fie informați cu privire la modificarea Codului Rutier, pentru a nu avea surprize sau neînțelegeri în trafic

Modificări în Codul Rutier: Comportamentul violent în trafic va fi drastic sancționat

 Un polițist ce ține în mână modificările Codului Rutier

Noul act normativ va intra în vigoare pe data de 27 februarie 2022

Șoferii ar trebui să fie informați cu privire la modificarea Codului Rutier, pentru a nu avea surprize sau neînțelegeri în trafic. Depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei admise pe drumul respectiv se sancționează cu o penalizare de la 9 la 20 de puncta-amendă, până la suspendarea dreptului de a conduce pentru 120 de zile.

Totodată, neoprirea vehiculului la trecerea la nivel cu o cale ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre, penalizarea este tot între 9 la 20 puncte-amendă până la interzicerea dreptului de a conduce cu până la 120 de zile. Neacordarea priorității pietonilor, a vehiculelor care au drept și încălcarea regulilor privind depășirea se pedepsesc de la 6, la 8 puncte penalizare până la 60 de zile fără drept de conducere.

Comportamentul neadecvat, violența și injuriile între participanții la trafic se sancționează cu 4 sau 5 puncte penalizare, până la suspendarea permisului auto timp de 30 de zile.

„La sfârșitul acestei luni intră în vigoare noile modificări aduse la Ordonanța de Urgență a Guvernului privind circulația pe drumurile publice. Prin noile modificări se dorește o sancționare drastică a comportamentelor agresive în trafic, a vitezei excesive de deplasare și a comportamentelor care pot duce la accidente rutiere soldate cu răniți grav și persoane decedate”, a menționat Mihai Șoric, șeful Serviciului Rutier Iași.

Polițist de la Rutierăcare efectuează un control

Comportamentul neadecvat, violența și injuriile între participanții la trafic se sancționează cu 4 sau 5 puncte până la suspendarea permisului auto timp de 30 de zile

O nouă abatere la legislația rutieră

Mihai Șoric, șeful Serviciului Rutier Iași

Sancțiunile în ceea ce privește neacordarea de prioritate pietonilor cuprind suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile

Agresivitatea în trafic este printre cele mai întâlnite forme de adresare între șoferi. Există și cazuri în care injuriile duc spre violență fizică. Acesta nu este un comportament adecvat în trafic, motiv pentru care s-au luat măsuri drastice. Din data de 27 februarie 2022, violența în trafic va fi sancționată cu suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

„Pe scurt, este înființată o nouă abatere la regimul rutier. Aceasta se numește «Comportamentul agresiv în trafic». Acest comportament este definit ca fiind schimbarea benzilor succesive de către un conducător auto, circulația apropiată față de alt conducător auto, manevre periculoase pentru traficul rutier. Acest comportament agresiv în trafic este sancționat cu suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile.

Totodată, este înființată o nouă abatere la regimul rutier, aceea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu o viteză mai mare de 70 km/h peste limita legală și este sancționată cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile. Practic, conducătorul auto care circulă cu o viteză excesivă va deveni pieton din momentul depistării. Sunt majorate sancțiunile în ceea ce privește neacordarea de prioritate pietonilor, cu suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile. Aceste modificări au drept scop întărirea siguranței rutiere pe drumurile publice și prevenirea accidentelor în urma cărora rezultă victime omenești”, a subliniat Mihai Șoric. Astfel, comportamentul violent în trafic va fi drastic sancționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *