Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » La ce complicatii duce refluxul gastroesofagian

La ce complicatii duce refluxul gastroesofagian

27 oct. 2019, 20:12,
în Sanatate

Complicatiile refluxului gastroesofagian. Refluxul gastroesofagian se referă la trecerea unei părți a conținutului stomacului în esofag (conducta care leagă gura cu stomacul). Stomacul produce sucuri gastrice, substanțe foarte acide care ajută la digerarea alimentelor. Dar peretele esofagului nu este proiectat pentru a rezista acidității conținutului stomacului. Refluxul provoacă inflamația esofagului, care are ca rezultat arderea și iritarea. În timp, poate duce la deteriorarea esofagului. Rețineți că un nivel scăzut de reflux este normal și fără consecințe, și atunci se vorbește de reflux fiziologic (normal).

În vorbirea comună, arsurile la stomac sunt adesea denumite reflux gastroesofagian.

Cauzele refluxului gastroesofagian

La majoritatea oamenilor, refluxul este cauzat de o funcționare deficitară a sfincterului esofagian inferior. Acest sfincter este un inel muscular situat la joncțiunea esofagului și a stomacului. În mod normal, este strâns, împiedicând conținutul stomacului să ajungă la esofag, deschizându-se doar pentru a lăsa alimentele ingerate și, astfel, să acționeze ca o supapă de protecție.

În caz de reflux, sfincterul se deschide la momentul necorespunzător și dă drumul înapoi la sucurile gastrice ale stomacului. Persoanele care suferă de reflux au adesea regurgitare acidă după masă sau în timpul nopții. Acest fenomen de regurgitare este foarte frecvent la sugari, deoarece sfincterul lor este imatur.

Refluxul gastroesofagian poate fi, de asemenea, legat de hernia hiatală. În acest caz, partea superioară a stomacului (situată la joncțiunea esofagului) „urcă” prin orificiul diafragmei (orificiul hiatal).

Cu toate acestea, hernia hiatală și refluxul gastroesofagian nu sunt sinonime, iar hernia hiatală nu este întotdeauna asociată cu reflux.

Expunerea prelungită a esofagului la substanțe gastrice acide poate provoca:

Inflamație (esofagită) cu leziuni mai mult sau mai puțin grave ale esofagului responsabile de ulcere (sau răni) de pe peretele esofagului;
această inflamație sau ulcer poate provoca hemoragie;
o restrângere a diametrului esofagului (stenoză peptică), care provoacă dificultăți la înghițire și durere în timpul înghițirii;
un esofag al lui Barrett. Aceasta este înlocuirea celulelor peretelui esofagului cu celule care evoluează în mod normal în intestin. Această înlocuire este atribuită „atacurilor” repetate ale acidului stomacal asupra esofagului. Nu este însoțită de simptome particulare, dar poate fi detectată prin endoscopie, deoarece culoarea normală gri-roz a țesuturilor esofagiene are o culoare roșie inflamată de somon. Esofagul lui Barrett este expus riscului de ulcere și, cel mai important, de cancer al esofagului.

Complicatiile refluxului gastroesofagian

o tuse cronică,
o răgușeală a vocii
laringospasm
cancer esofagian sau laringian

În fiecare dintre situațiile de mai jos, este recomandat să consultați un medic.

O senzație de arsură și regurgitare acidă de mai multe ori pe săptămână.
Simptomele refluxului perturbă somnul.
Simptomele revin rapid când încetați să luați medicamente antiacide.
Simptomele se întâmplă de mai bine de un an și nu au fost niciodată evaluate de un medic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`