Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Ce complicatii poate genera ciroza hepatica
Ce complicatii poate genera ciroza hepatica

Ce complicatii poate genera ciroza hepatica

20 iul. 2020, 11:12,
în Sanatate

Complicatiile cirozei hepatice. Ciroza ficatului se descopera adesea în timpul unei examinări fizice, când încă nu provoacă simptome. Apoi, când evoluează, apar simptome. O verificare care include analize de sânge, teste imagistice și o biopsie hepatică confirmă diagnosticul.

Ciroza ficatului este o boală care nu provoacă simptome sau dureri: este stadiul cirozei compensate. Diagnosticul se face adesea în timp ce pacientul se prezintă la medic din alt motiv.

În absența tratamentului medical precoce, ciroza progresează spre decompensare și apar simptome legate de complicații: vărsături cu sânge, prezență de sânge în scaun, abdomen dilatat, icter (icter) etc.

O atentie deosebita trebuie data pacienților cu boală hepatică grasă non-alcoolică, hepatită virală cronică B sau hepatită C cronică.

Progresia cirozei ficatului până la decompensare, etapă în care ficatul nu mai este în măsură să-și îndeplinească pe deplin funcțiile, poate fi amânată prin:

o schimbare a stilului de viață;
tratarea cauzei bolii;
managementul factorilor agravanti.

Complicatiile cirozei hepatice

Ascită: lichidul se acumulează treptat în peritoneu. Pântecele crește în dimensiune și peretele abdominal este strâns.
Iterice: pielea și albul ochilor se îngălbenesc, iar urina este întunecată. Este un semn al agravării bolii.
Varice esofagiene. Ele se dezvoltă din cauza presiunii crescute în vene în amonte de ficat (hipertensiune portală). Frecvența apariției varicelor esofagiene crește treptat în timpul bolii. Riscul asociat cu aceste vene varicoase este hemoragic. Aceste hemoragii digestive, datorate varicelor esofagiene rupte, sunt mai frecvente pe măsură ce ciroza avansează în stadiul de decompensare. Ele pot avea ca rezultat: prezența sângelui în scaun, anemie cu deficit de fier, hematemeză. Aceste hemoragii necesită spitalizare urgentă.

Infecții bacteriene datorate unui sistem imunitar afectat: infecție cu lichid de ascită, cistită,
pielonefrita, pneumonie.

Conștiința, personalitatea și anomaliile neurologice legate de encefalopatia hepatică datorată, în mare parte, incapacității ficatului de a elimina amoniacul produs de bacteriile din tractul digestiv.
Insuficiență renală acută care apare în timpul unei complicații a cirozei (hemoragie, infecție).
Cancerul hepatic: aceasta este o complicație temută a cirozei vechi (peste 15 ani). Diagnosticul se face cel mai adesea atunci când un nodul vizibil la ecografie este transformat. O biopsie hepatică confirmă prezența celulelor canceroase. Monitorizarea periodică permite detectarea timpurie și tratarea acestei complicații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *