Prima pagină » Titlurile zilei » Complex rezidențial de amploare, pe ruinele fabricii Iasitex din Iași! Agroland Capital construiește blocuri cu 20 de etaje. Zona Industrială se transformă radical. Vecinii pot depune contestații
Complex rezidențial de amploare, pe ruinele fabricii Iasitex din Iași! Agroland Capital construiește blocuri cu 20 de etaje. Zona Industrială se transformă radical. Vecinii pot depune contestații

Complex rezidențial de amploare, pe ruinele fabricii Iasitex din Iași! Agroland Capital construiește blocuri cu 20 de etaje. Zona Industrială se transformă radical. Vecinii pot depune contestații

17 apr. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Un proiect imobiliar important va fi supus pentru prima dată consultării publice. Agroland Capital SA propune clădiri de locuințe colective și birouri pe ruinele fostei fabrici Iasitex din Iași. Două clădiri sunt prevăzute cu 20 de etaje

Un proiect de amploare inițiat de compania Agroland Capital SA anunță modificări urbanistice importante în Zona Industrială, din municipiul Iași. Investiția a fost anunțată pentru prima dată la începutul pandemiei din anul 2020. Atunci, ieșenii direct afectați de proiect au fost invitați la Primăria Iași în cadrul unei sesiuni publice, ocazie cu care puteau depune amendamente. Atunci, din cauza crizei sanitare, consultarea publică a fost anulată. După aproape 1 an, pe data de 10.05.2021, ieșenii sunt invitați să participe la dezbatere.

În cazul în care sunt depuse obiecțiuni, reprezentanții Primăriei pot cere investitorului să diminueze indicatorii urbanistici cuprinși în Planul Urbanistic Zonal (PUZ). După consultarea publică, proiectul va fi analizat în cadrul Comisiei de Urbanism. Terenul studiat, de 25.587 de metri pătrați, este situat pe amplasamentul fabricii Iasitex, pe strada Primăverii, nr.2, falimentată de afaceristul Ștefan Vuza. Agroland a cumpărat terenul contra sumei de 37 de milioane de lei. Agroland Capital SA este deținută de SIF Moldova SA. În luna mai 2021, vor fi dezbătute zeci de proiecte imobiliare.

Agroland Capital propune clădiri și cu 20 de etaje, o premieră pentru zonă

Conform PUZ, suprafața a fost împărțită în două zone: M1 și M2. În total, vor fi edificate 12 clădiri, procentul de ocupare a terenului fiind de 45 la sută. În ceea ce privește coeficientul de utilizare de teren, variază de la 4, în prima zonă, la 2.50, în a doua zonă. Proiectul este compus din patru clădiri cu regimul de înălțime P+8, două P+4, trei P+10, un imobil P+16 și două cu regimul de înălțime P+20. Ansamblul multifuncțional este format din locuințe colective, birouri și spații cu funcțiuni de servicii. Investitorul trebuie să aloce pentru spații verzi minimum 20 la sută din suprafața de teren deținută. Reprezentanții Primăriei recomandau, la un moment dat, ca procentul să crească la 30 la sută.

Noul complex rezidențial din Iași va fi dotat cu spații de joacă și cu platforme pentru preluarea deșeurilor

Dezvoltatorul imobiliar este obligat să aloce suprafețe generoase pentru spațiile verzi.

„Incinta va fi amenajată cu spații verzi, alei pietonale și carosabile. Spațiile verzi din incintă propuse a fi amenajate vor fi plantate cu gazon decorativ, cu arbori de aliniament și arbuști, plante floricole cu frunze decorative. În plus, se va considera amenajarea unor spații deschise publicului în subzona funcțională 1 și spații private de tip grădini pentru comunitate ce vor cuprinde și locuri de joacă pentru copii și spații dedicate animalelor de companie în subzona funcțională 2. Legătura Bulevardului Primăverii cu Strada Bularga poate fi întărită și prin propunerea unui traseu pentru circulația bicicletelor (velo) prin ansamblul multifuncțional propus. Pe alei va fi montat mobilier urban. Pentru colectarea gunoiului vor fi amenajate platforme exterioare”, se arată în documentația PUZ.

Conform ultimelor date financiare, SIF Moldova SA, din Bacău, companie cu obiect de activitate „intermedieri financiare”, a înregistrat un profit de 123,2 milioane lei și datorii de 105,3 milioane lei, cu un număr de 33 de angajați.

Investitorul Gheorghe Iaciu construiește un complex rezidențial de lux în zona Viticultori

Omul de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul Moldova Center, din Iași, vrea să construiască un nou cartier pe o suprafață de 5 hectare, situată pe strada Viticultori, chiar vizavi de Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași. Recent, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) organizată la nivelul Primăriei Iași, formată doar din arhitecți, a avizat proiectul. Pe suprafața menționată urmează să fie construite 22 de blocuri de locuințe colective, cu 4 și 5 etaje. Parcările vor fi amenajate în subsolul imobilelor. Investiția este estimată la aproximativ 100 de milioane de euro. În a doua etapă, proiectul va fi analizat și de Comisia de Urbanism, formată din consilieri locali. Proiectul a fost inițiat prin intermediul societății Green Field Copou SRL, unde acționar majoritar este societatea Impact Developer & Contractor SA. Ultima societate este deținută de Gheorghe Iaciu, care are calitatea de acționar majoritar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *