Prima pagină » Local » Comparativ cu anul 2019, ieșenii au consumat cu 3,1 la sută mai multă apă în 2020 de la ApaVital Iași
Comparativ cu anul 2019, ieșenii au consumat cu 3,1 la sută mai multă apă în 2020 de la ApaVital Iași

Comparativ cu anul 2019, ieșenii au consumat cu 3,1 la sută mai multă apă în 2020 de la ApaVital Iași

24 oct. 2020, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Ieșenii au consumat mai multă apă în 2020, conform evidențelor operatorului ApaVital. Consumul de apă potabilă înregistrat lunar într-o gospodărie se situează în jurul valorii de 3,1 metri cubi de apă de persoană

Consumul casnic de apă la nivelul municipiului Iași în perioada ianuarie – septembrie 2020 a fost de 8.350.000 metri cubi. În comparație cu aceeași perioadă a anului 2019, ApaVital Iași a înregistrat o creștere cu 3,1 la sută a cantității de apă consumată. Mai exact, un ieșean consumă lunar aproximativ 3,1 metri cubi de apă, conform calculelor făcute de ApaVital Iași. Acest nivel este unul potrivit pentru dimensiunea stabilită a rețelelor de distribuție ApaVital care prevede o capacitate de furnizare de 5,1 metri cubi pe lună pentru o persoană.

„Normativele după care se fac dimensionările rețelelor de distribuție a apei prevăd un consum de 170 de litri pe zi de persoană, rezultând o capacitate de furnizare de 5.1 metri cubi pe lună de persoană. Din evidențele ApaVital, având la bază consumurile înregistrate la utilizatorii casnici din municipiul Iași, se poate estima că obiceiul de consum a apei din sistemul centralizat se ridică la aproximativ 3,1 metri cubi de persoană pe lună”, a declarat Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital Iași.

Zeci de utilizatori ApaVital Iași au primit apă cu porția timp de 4 luni

În acest an, consumul de apă a crescut, deși pentru aproximativ 4 luni a fost furnizată apă cu program întrerupt pentru zeci de mii de locuitori ai județului Iași, iar unele firme din Iași au avut activitatea suspendată. Vara anului 2020 a fost una secetoasă în județul Iași, timp în care pentru a reduce consumul de apă, șefii ApaVital au decis să furnizeze apă potabilă cu porția, dimineața și seara. Au fost afectate numeroase comune din județ, dar și locuitori din zona metropolitană. Aceste măsuri au fost luate pentru refacerea rezervoarelor, consumul de apă fiind mult mai mare în lunile de vară, pentru că ieșenii utilizează apa și în agricultură. Chiar și în această perioadă, consumatorii pot reduce cantitatea de apă consumată respectând câteva reguli.

„Puteți reduce consumul de apă de la robinet dacă respectați câteva reguli simple de economisire a apei: faceți duș și nu baie și puteți reduce consumul cu până la 80 la sută! Reparați obiectele sanitare stricate! Un robinet care picură consumă aproximativ 11 litri pe zi, iar o toaletă, aproximativ 40 de litri de apă potabilă pe zi! Nu lăsați apa să curgă atunci când vă spălați pe dinți sau când spălați vasele”, au mai explicat oficialii ApaVital Iași.

Lucrări de igienizare a rezervoarelor de apă Focuri și Coarnele Caprei

Se aduce în atenția utilizatorilor din comuna Focuri, județul Iași, că luni, 26 octombrie 2020, în intervalul orar 08:00 – 19:00, în scopul igienizării rezervorului de apă Focuri, de 750 metri cubi capacitate, furnizarea apei potabile va fi întreruptă. În aceeași perioadă, furnizarea apei potabile va fi întreruptă și către utilizatorii din localitățile Coarnele Caprei și Arama, comuna Coarnele Caprei, ca urmare a lucrărilor de igienizare a rezervorului de apă din zonă, cu o capacitate de 550 de metri cubi.

„În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, ApaVital Iași recomandă utilizatorilor afectați să-și creeze rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere. Pentru informații suplimentare sau alte sesizări, utilizatorii pot suna la numărul de telefon 0232.969”, informează reprezentanții operatorului ieșean de apă-canalizare.

De precizat și faptul că facilitățile contului de client de pe site-ul ApaVital Iași sunt indisponibile temporar de vineri, 23 octombrie 2020, pâna marți, 27 octombrie 2020. Concret, anumite facilități ale contului de client de pe site-ul www.apavital.ro sunt nefuncționale temporar, în vederea efectuării unor lucrări de mentenanță ale aplicațiilor informatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024