Prima pagină » Business în România » Companiile nu-l cred pe Marcel Ciolacu când spune că nu va crește taxarea

Companiile nu-l cred pe Marcel Ciolacu când spune că nu va crește taxarea

28 aug. 2024, 08:13,
în Business în România

Companiile din România nu-l cred pe Marcel Ciolacu când spune că nu va crește taxarea. Marea teamă a mediului de afaceri este o nouă creștere de taxe și impozite.

În contextul în deficitul bugetar din România ajunge la 7%, Guvernul trebuie să ia unele măsuri de reducere a cheltuielilor și de a face rost de bani la bugetul de stat. Cum organismele din subordinea Guvernului nu sunt capabile să colecteze taxe și impozite, am putea asista la creștere a taxării. Cu alte cuvinte, în loc să recupereze datoriile, statul român ar putea să împovăreze pe cei care sunt corecți.

Companiile nu-l cred pe Marcel Ciolacu când spune că nu va crește taxarea

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat recent, de mai multe ori, că nu vor fi majorate taxele din 2025 ca parte a măsurilor pentru reducerea deficitului bugetar, care este considerat scăpat de sub control și ar putea ajunge la 7-8% din PIB în 2024. Cu toate acestea, reprezentanții mediului de afaceri și analiștii financiari privesc cu scepticism aceste declarații, subliniind că este dificil de crezut că se va putea corecta deficitul bugetar fără o nouă creștere a impozitelor.

Radu Burnete, directorul general al Confederației Patronale Concordia, a explicat că reducerea deficitului cu 0,7% din PIB pe an, prin eficientizarea cheltuielilor, este o măsură pe care guvernul o are în vedere pentru a câștiga timp.

Totuși, el a subliniat contradicția dintre declarațiile oficiale, care exclud majorarea taxelor, și realitatea bugetară, în care cheltuielile și deficitul continuă să crească, potrivit zf.ro.

Consiliul Fiscal a ridicat semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea unui deficit de 7% din PIB, iar Burnete a accentuat că, fără un plan clar agreat de Comisia Europeană, temerile legate de gestionarea deficitului bugetar nu vor dispărea. El a avertizat că, în contextul unui deficit atât de ridicat, există multe riscuri și incertitudini care ar putea apărea.

Recesiune în 2025? Creșterea economică aproape inexistentă

Deși era de așteptat ca în an electoral să existe o creștere economică consistentă, lucrurile nu stau așa. Specialiștii din domeniul bancar de tem de o recesiune în 2025.

Institutul Național de Statistică a raportat o creștere economică de doar 0,8% pentru al doilea trimestru, mult sub așteptările anterioare. Această evoluție va determina o revizuire semnificativă a prognozelor pentru anul 2024.

Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank, a remarcat că, deși prognoza lor de 1,7% pentru T2 era una dintre cele mai rezervate, rezultatele reale au fost chiar sub această estimare: „Alții anticipau creșteri de 3%, în timp ce noi am avut cea mai precaută prognoză, de 1,7%. Totuși, se pare că am fost prea optimiști.”

Bugetul de stat pentru 2024 se bazează pe o creștere economică proiectată de 3,4%. Potrivit estimărilor din mai ale Comisiei Europene, economia României ar fi trebuit să crească cu 3,3% anul viitor. Cu toate acestea, având în vedere noile date, Adrian Codirlașu, vicepreședinte al CFA România, anticipează că economia nu va crește cu mai mult de 1% în 2024.

Codirlașu a avertizat că există posibilitatea unei recesiuni și că ar putea fi necesară o majorare a impozitelor pentru a face față provocărilor economice. În tot acest context observăm faptul că mediul de afaceri nu îl cred pe Marcel Ciolacu când a spus că nu va crește taxarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`