Prima pagină » Business în România » Companiile de stat au cele mai multe procese cu ANAF! Băncile dau în judecată Fiscul român

Companiile de stat au cele mai multe procese cu ANAF! Băncile dau în judecată Fiscul român

20 mai 2024, 10:36,
BZI.ro, în Business în România

Cele mai multe procese pe rol la ANAF sunt cele cu companiile de stat. Băncile au și ele procese cu statul român, dar de cele mai multe ori ele sunt cele care au dat în judecată Fiscul Român.

Companiile românești sunt de cele mai multe ori în faliment, sau insolvență. Aici vorbim despre companii deținute de stat sau companii deținute de proprietari români.

Companiile de stat au cele mai multe procese cu ANAF

BRD – Groupe Societe Generale are cele mai multe procese cu ANAF, totalizând 135 de litigii deschise din 2022 până în prezent, conform datelor furnizate de o platformă de informații. Dintre acestea, 125 sunt inițiate de companie împotriva statului, iar 10 sunt deschise de stat împotriva companiei.

De obicei, procesele deschise de bănci se referă la contestații împotriva executărilor și sunt adesea inițiate împreună cu alte părți. Pe locul al doilea se află compania Prodas SA din Galați, cu 101 procese, dintre care 100 sunt inițiate de firmă și unul de stat. Conform site-ului Ministerului Finanțelor, Prodas SĂ are ca obiect de activitate comerțul de produse alimentare în magazine.

Pe locul al doilea se află compania Prodas SA din Galați, cu 101 procese, dintre care 100 sunt inițiate de firmă și unul de stat. Conform site-ului Ministerului Finanțelor, Prodas SĂ se ocupă cu comerțul de alimente în magazine, conform libertatea.ro.

Locul al treilea este ocupat de Evergent Investments din Bacău, cu 57 de procese, toate inițiate de firmă împotriva statului. Această companie, cunoscută anterior ca SIF Moldova, este listată la Bursa de Valori București.

În top 10 se mai regăsesc CFR Infrastructură (53), Libra Internet Bank (40), CEC Bank (35), BCR (29), Banca Transilvania (28) și Poșta Română (28). CFR Infrastructură, CEC și Poșta Română sunt deținute de statul român. Dintre acestea, CFR Infrastructură nu a deschis niciun proces împotriva statului, în timp ce Libra Internet Bank a inițiat 37 de procese. De asemenea, CEC Bank a deschis 5 procese împotriva ANAF, BCR a inițiat 17 procese, Banca Transilvania are 14 litigii, iar Poșta Română a deschis 28 de procese împotriva principalului său acționar.

Marile corporații de energie și retail nu au procese cu ANAF

Marile corporații din sectoarele energie și retail lipsesc din listă, deși oficialii statului au afirmat în repetate rânduri că acestea nu plătesc corect taxele și își exportă profiturile în țările de origine. Totuși, în afară de nemulțumirile verbale, Guvernul PSD-PNL pare că este sclavul acestor corporații care, nu numai că fac profituri uriașe, dar în ceea ce privește companiile de energie, România are cea mai scumpă energie din Uniunea Europeană existând suspiciuni rezonabile de organizare a unui cartel pentru a ține prețurile ridicate.

În 2022, România a introdus suprataxe pe veniturile din energie, petrol și gaze, ca răspuns la creșterea masivă a prețurilor cauzată de invazia Ucrainei de către Rusia.

În plus, anul trecut, România a impus o taxă de 1% pe cifra de afaceri a companiilor cu vânzări de peste 50 de milioane de euro și o taxă de 2% pentru bănci. Simultan, taxa pe cifra de afaceri pentru firmele mici cu venituri de peste 60.000 de euro a crescut de la 1% la 3%.

Conform datelor disponibile, Petrom, cea mai profitabilă companie din România, are 7 procese cu ANAF, dintre care 6 sunt inițiate de companie și unul de ANAF. Un număr similar de procese are și Tel Drum cu Fiscul. Rompetrol Rafinare are 3 procese, toate inițiate de companie, în timp ce Petrotel Lukoil are 5 litigii, toate deschise de societate. Producătorul de gaze Black Şea Oil & Gas are și el 5 procese, toate pornite de firmă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *