Un nou ordin al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) prevede faptul că cetăţenii vor fi despăgubiţi în caz în care companiile de furnizare a energiei electrice vor avea deranjamente. Acest lucru ar urma să aibă loc în momentul în care utilizatorii înregistrează şi pagube materiale în urma deranjamentelor.
Dispoziţia legală este una diferită pentru că permite compesarea despăgubirilor în caz că utilizatorul are pagube înregistrate la electronice, dar şi dacă defecţiunea durează mai mult decât se arată în deciziile ANRE.
Utilizatorii vor fi despăgubiţi de companiile care livrează energie electrică
Iniţial, în decizia ANRE se arată faptul că:
În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță, și o despăgubire, el primește fie despăgubirea, fie compensația, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare”.
Noul ordin emis de Autoritate menţionează că:
“În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”.
Cu alte cuvinte, românii vor primi atât despăgubiri cât și compensații în cazul unei pene de curent, nu doar una sau cealaltă, ca până acum.
Ce despăgubiri pot încasa utilizatorii care au deranjamente
Conform economica.net, utilizatorii care întâmpină defecţiuni cauzate de întreruperea curentului electric pot încasa compensaţii cuprinse între 30 de lei şi pot ajunge la 300 de lei. Acest lucru se poate întâmpla în momentul în care furnizarea de curent electric este întreruptă mai mult e 4 ore în orașele reledință de județ, 12 ore în mediul rural, sau 6 ore în restul orașelor. De altfel, aceleaşi despăgubiri le pot primi și dacă sunt prea multe întreruperi lungi într-un interval anual:
Compensațiile se acordă, în general, în cazurile în care fie alimentarea cu energie electrică nu este reluată în timpul regulamentar (șase ore în orașe, patru ore în orașele reședință de județ, 12 ore în mediul rural) sau dacă au loc prea des întreruperi lungi (mai mult de opt într-un an la oraș sau 12 la țară), în condiții de vreme normală. Compensațiile se acordă automat, și sunt, pentru fiecare eveniment, de 30 de lei pentru clienții racordați la joasă tensiune, 200 pentru cei racordați la medie tensiune și 300 de lei cei la înaltă tensiune, scrie economica.net.
E.ON campioană la deranjamente în Iași
Decizia celor de la ANRE va deranja, cel mai probabil, compania E.ON care este campioană la întreruperi ale furnizării de curent electric. De-a lungul anilor, compania a avut mii de întreruperi iar sute de persoane au reclamat faptul că, din cauza acestora, mai multe echipamente electrice au fost arse iar oamenii au fost lăsaţi cu buză umflată.
Un alt scandal în care compania E.ON a fost implicată arată faptul că în urma reclamațiilor făcute de locuitorii unui cartier din Iași, autoritățile statului au obligat E.ON Energie România să refacă complet rețeaua electrică din zonă care este învechită și depășită din punct de vedere tehnic. Oamenii au ajuns la limita răbdării după ce au fost bombardați ani de zile cu întreruperi neanunțate aproape în fiecare zi și au semnat o petiție în momentul în care, timp de aproape 15 ore, au stat în beznă completă. „Suma daunelor provocate este enormă, avându-se în vedere că sunt copii mici, bătrâni, bolnavi, grădinițe, școli, farmacii, oameni care trebuie să meargă la muncă, magazine cărora li se provoacă mari daune” spuneau locuitorii. Decizia este, probabil, unică în România.
O altă situaţie tensionată a apărut recent în atenţia publică. În zona Bucium din Iași mai multe persoane s-au plâns că vilele pe care le-au construit nu au energie electrică. Toată situaţia ar fi generată tot de E.ON. Documentația a fost depusă încă de la începutul anului 2020, dar reprezentanții E.ON, actuala Delgaz Grid SĂ, nu au onorat solicitarea.