Prima pagină » International » Compania turcă de armament Baykar va deschide o fabrică în Ucraina

Compania turcă de armament Baykar va deschide o fabrică în Ucraina

28 oct. 2022, 12:54,
BZI.ro, în International

Compania turcă producătoare de armament Baykar va deschide o fabrică în Ucraina, în contextul unui contract încheiat de Turcia şi Ucraina înainte de 24 februarie 2022, când a început invazia rusă pe teritoriul ucrainean. Dronele acestei companii au devenit foarte populare pe arena mondială. Anul acesta, compania, produsele căreia sunt tot mai râvnite de alte țări, ar putea obține din comenzi aproape un miliard de dolari.

Directorul general Haluk Bayraktar a declarat că va încheia construcţia unei fabrici în Ucraina în doi ani. Compania Baykar a devenit și mai cunoscută în contextul războiului din Ucraina, întrucât produsele lor s-au dovedit a fi eficiente împotriva blindatelor și sistemelor antiaeriene ale Rusiei.

Compania Bayraktar deschide o fabrică în Ucraina

Directorul general, Haluk Bayraktar, a menţionat că designul deja a fost stabilit, iar construcţia fabricii continuă.

„Chiar acum avem designul arhitectural. Faza de design detaliat s-a încheiat. Şi vom continua cu construcţia efectiv… în doi ani ne-am dori să o încheiem”, a spus Haluk Bayraktar.

Dronele produse de această companie sunt folosite de ucraineni împotriva forţelor ruse, încă din primele săptămâni ale războiului. Modelul Bayraktar TB2 a devenit cel mai popular model de drona turcească, astfel încât ucrainenii au compus şi un cântec. Dronele Bayraktar TB2 pot transporta până la 150 de kg de rachete sau alte echipamente.

În acelaşi sens, Ucraina este o verigă importantă a lanţului de aprovizionare al Baykar, în special pentru drona Akinci şi pentru avionul de luptă fără pilot Kizilelma, în curs de dezvoltare. Pentru ambele se folosesc motoare ucrainene produse de Sich şi Ivcenko-Progress.

Dronele Bayraktar, tot mai râvnite de aliaţi

La momentul actual, dronele Bayraktar se vând în 24 de ţări, inclusiv în Polonia, membră a NATO. Pentru Akinci, Baykar a semnat contracte de export către cinci state. Compania turcă de armament ar putea obţine comenzi din străinătate în valoare de circa un miliard de dolari, mai mult faţă de anul trecut, când a avut comenzi în valoare de 650 de milioane.

Directorul general a menţionat ca astfel vor continua ritmul de creştere în 2023 şi că vor învesti pentru extinderea liniilor de producţie. El a afirmat că acum, capacitatea de producţie este de 20 de drone TB2 pe lună, însă, pentru anul viitor se preconizează a fi cel puţin 30 pe lună.

Baykar ar putea contracara „în curând” dronele kamikaze folosite de ruşi în Ucraina. Dronele TB2 şi Akinci vor fi echipate cu rachete aer-aer care vor permite lupta cu dronele inamice sau cu alte aeronave.

Anterior, Haluk Bayraktar a primit din partea Ucrainei o medalie de stat şi a fost în vizorul serviciilor de informaţii ruse, care au folosit împotriva sa tehnologie „deep fake” de falsificare greu de detectat a imaginilor sau a vocii.

„Din nefericire, se întâmplă astfel de lucruri… dar noi suntem o echipă uriaşă, ne concentrăm asupra ţintelor, nu a altor zgomote”, a spus directorul general al companiei.

Anterior, Rusia ar fi fost interesată de drona de luptă turcească Bayraktar TB2 care ar putea fi folosită în războiul împotriva Ucrainei.

Compania Baykar va deschide o fabrică în Ucraina pentru a-și extinde linia de producție pe arena mondială. Unele dintre drone și avioane folosesc motoare ucrainene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *