Inspectorii ABA Prut-Bârlad au aplicat o sancțiune usturătoare de aproape 80 de mii de lei companiei Redoxim SRL care exploatează agregatele din râul Siret, balastiera Ionășești din județul Galați, pe motiv că nu deținea autorizație de gospodărire a apelor. Inspectorii de specialitate din cadrul ABA Prut-Bârlad au efectuat un număr de 403 controale în perioada ianuarie – august 2020
Inspectorii ABA Prut-Bârlad au aplicat o amendă usturătoare în valoare de 80 de mii de lei unei companii care exploata agregatele naturale din râul Siret fără să dețină autorizațiile necesare. Este vorba despre compania Redoxim 98 SRL din Tecuci, care exploatează agregate la balastiera din zona Ionășești, iar în urma verificărilor efectuate s-a descoperit faptul că aceasta funcționa fără autorizația de gospodărire a apelor obligatorie. Redoxim 98 SRL din Galați a primit cea mai mare amendă aplicată de ABA Prut-Bârlad pe parcursul acestui an.
„Cea mai mare amendă contravențională aplicată unei persoane juridice a fost de 80.000 lei pentru exploatarea de agregate minerale din albia cursurilor de apă fără a deține autorizație de gospodărire a apelor”, au declarat oficialii Administrației Bazinale ABA Prut-Bârlad.
Controale la firmele care exploatează balastierele de pe râul Siret
Redoxim 98 SRL este deținută de gălățeanca Tatiana Tașcă și în urmă cu mai mulți ani a fost implicată într-un scandal și la balastiera Cristești din județul Iași, situată pe râul Siret, pe motiv că exploata, alături de alte companii din domeniu, pietriș și nisip fără a deține actele necesare. De specificat faptul că, pe parcursul acestui an, inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul ABA Prut-Bârlad au efectuat un număr de 403 controale în perioada ianuarie – august 2020.
Din totalul controalelor, 96 au fost realizate la unitățile adminstrativ-teritoriale privind starea de salubritate a cursurilor de apă. De asemenea, 25 de verificări au fost realizate la unitățile potențial poluatoare și 15 la cele care efectuează lucrări de extragere a agregatelor minerale din albiile cursurilor de apă sau din terase.
ABA Prut-Bârlad a implementat stații automate pe apele din Moldova
Mai mult, alte 32 de controale au fost realizate la unitățile care administrează sau exploatează sisteme de alimentare cu apă și stații de epurare în sistemul centralizat. De menționat faptul că, din toate aceste controale, 36 dintre verificări au fost realizate în urma sesizărilor venite din partea cetățenilor sau a autorităților.
De specificat faptul că ABA Prut-Bârlad a realizat în cadrul unui proiect mai larg 14 stații automatizate pentru posturi hidrometrice pe afluenți și 7 stații pentru măsurarea calității apelor din județul Iași.