Prima pagină » Actualitate » Compania Pfizer a anunţat că mai multe medicamente pentru hipertensiune au fost retrase de pe piaţă

Compania Pfizer a anunţat că mai multe medicamente pentru hipertensiune au fost retrase de pe piaţă

31 mart. 2022, 13:40,
în Actualitate

Persoanele care au probleme cardiovasculare trebuie să ştie că mai multe medicamente pentru hipertensiune au fost retrase de pe piaţă. Compania farmaceutică Pfizer a luat această decizie în urmă cu doar câteva zile.

Medicamentele erau comercializate sub trei denumiri diferite.

Medicamente pentru hipertensiune au fost retrase din farmacii. Care a fost motivul

Din cauza unor niveluri mult mai mari de nitrozamine prezente în compoziţia medicamentelor pentru tratarea hipertensiunii şi anume Accuretic şi alte două versiuni generice ale sale distribuite de Greenstone – comprimatele Quinapril şi Hidroclorotiazidă şi comprimatele quinapril HCI/hidroclorotiazidă vor fi retrase de pe piaţă.

Respectivele comprimate tratează hipertenisiunea arterială, cea care creşte riscul unui potenţial eveniment cardiovascular periculos, mai precis accidentul vascular cerebral.

Compania farmaceutică Pfizer susţine că retragerea este una voluntară şi are în vedere tabletele care conţin niveluri mult mai mari de nitrozamine, care prezintă un risc de cancer. În acest context, Pfizer a transmis prin intermediul unui comunicat de presă că „nu există niciun risc imediat pentru pacienţii care iau acest medicament”.

„Nitrozaminele sunt comune în apă şi alimente, inclusiv în carnea crudă şi carnea la grătar, lactate şi legume. Toată lumea este expusă la un anumit nivel de nitrozamine. Aceste impurităţi pot creşte riscul de cancer dacă oamenii sunt expuşi la ele peste niveluri acceptabile pe perioade lungi de timp”, a mai spus Pfizer în comunicat.

De asemenea, în urmă cu câțiva ani, alte medicamente utilizate pentru bolile de inimă au fost retrase de pe rafturile farmaciilor.

Ce recomandări face compania Pfizer, după ce medicamentele au fost retrase de pe piaţă

Conform specialiştilor, nitrozaminele pot fi introduse fără intenţie în momentul în care sunt prezenţe o serie de reacţii chimice care sunt folosite în producţia de medicamente.

„Nitrozaminele sunt comune în apă şi alimente, inclusiv în carnea crudă şi vea la grătar, lactate şi legume. Toată lumea este expusă la un anumit nivel de nitrozamine. Aceste impurităţi pot creşte riscul de cancer dacă oamenii sunt expuşi la ele peste niveluri acceptabile pe perioade lungi de timp”, a precizat Pfizer.

Compania a ţinut să menţioneze că nu cunoaşte niciun raport în ceea ce priveşte efectele adverse rezultate din utilizarea medicamentului şi a spus că produsele au un profil de siguranţă stabilit de peste două decenii, potrivit comunicatului.

În altă ordine de idei, distribuitorii şi vânzătorii ar trebui să nu mai folosească cele trei medicamente şi să oprească distribuirea şi să „pună imediat în carantină produsul”, se spune în comunicat.

Mai mult decât atât, Pfizer a recomandat ca pacienţii care iau medicamentul să se consulte cu medicul lor cu privire la o schemă alternativă de tratament.

Din nefericire, hipertensiunea arterială este o boală a secolului 21 şi reprezintă problemă în creştere. Numărul persoanelor de peste 30 de ani cu această afecţiune s-a dublat în ultimii 30 de ani, potrivit unui studiu din 2021.

Reamintim faptul că pe data de 17 septembrie 2021, compania Pfizer a mai retras un medicament, care conţinea agenţi cancerigeni. Era vorba despre pilula Chantix, un supliment alimentar folosit de persoane care îşi doreau să scape de fumat.

Având în vedere faptul că mai multe medicamente pentru hipertensiune au fost retrase de pe piață, cetățenii sunt sfătuiți să le returneze și să consulte medicul curant.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *