Prima pagină » Local » Compania Națională de Investiții trimite peste 15 milioane de lei în Iași și județele Moldovei pentru reabilitarea infrastructurii afectate de inundații
Compania Națională de Investiții trimite peste 15 milioane de lei în Iași și județele Moldovei pentru reabilitarea infrastructurii afectate de inundații

Compania Națională de Investiții trimite peste 15 milioane de lei în Iași și județele Moldovei pentru reabilitarea infrastructurii afectate de inundații

16 iul. 2020, 04:00,
Vlad Alexa, în Local

Infrastructura afectată de inundații din Iași și celelalte județe ale Moldovei va fi reabilitată cu ajutorul unor fonduri de peste 15 milioane de lei. Lucrările vor fi realizate de Compania Națională de Investiții, în cadrul subprogramului „Lucrări în primă urgență” după inundațiile înregistrate în această vară în zona Moldovei

La nivelul Iașului și în celelalte județe ale Moldovei vor fi investiți peste 15 milioane de lei în reabilitarea infrastructurii afectate de inundații. Investițiile sunt realizate de Compania Națională de Investiții în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, subprogramul „Lucrări în prima urgență”.

Astfel, la nivelul județului Iași se va realiza o investiție consistentă de 5.047.375 lei, în reabilitarea și modernizarea drumurilor afectate de inundații de pe teritoriul comunei Deleni. Aici vor fi reabilitați 3,1 km de străzi, 1.420 metri liniari (m.l.) de rigole betonate, 1.375 m.l. de rigole carosabile prefabricate, 740 m.l. rigole de acostament și 39 de accese către proprietăți. Lucrarea are o durată de execuție de 12 luni. Tot la nivelul județului Iași se va investi în reabilitarea infrastructurii rutiere în comuna Probota, fiind vorba despre o lucrare estimată la 102.551 lei.

Lucrări de primă urgență pentru reabilitarea zonelor afectate de inundații în județele din Moldova

Tot la nivelul zonei Moldova se va investi o sumă de 10.679.415 lei pentru „Reabilitare infrastructură rutieră de interes local în comuna Zapodeni, județul Vaslui”. Concret, aici se vor reface 5,5 km de drum, 3.398 m.l. de rigole betonate, 1.017 m.l. rigole noi de pământ, 185 m.l. de rigole carosabile, 1.976 m.l. de rigole de acostament prefabricate și 72 de accese la proprietăți. Proiectul are o durată de realizare a investiției de 12 luni.

Tot în cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, subprogramul „Lucrări în prima urgență” se vor realiza investiții în: Lucrări de refacere a infrastructurii locale (drum și pârâu – Pârâul Ursului) în comuna Brusturoasa din județul Bacău – 35.464 lei; Reabilitare drumuri comunale în comuna Calafindești, din județul Suceava – 242.425 lei; Reabilitare drumuri comunale si podețe în comuna Horodniceni, din jud. Suceava – 275.940 lei; Reabilitarea infrastructurii rutiere în comuna Cornu Luncii, din Suceava – 93.424 lei; Consolidare versant din zona spitalului municipal Dorohoi, din județul Botoșani – 146.133 lei; Reabilitarea infrastructurii rutiere în comuna Hoceni din județul Vaslui – 121.975 lei.

ABA Prut-Bârlad a aprobat mai multe proiecte pentru reducerea riscului la inundații

De asemenea, Comisia Teritorială Moldova din cadrul Agenției Naționale Apele Române a aprobat săptămâna trecută proiectele pentru reducerea riscului la inundații pe râurile Siret și Jijia care prevăd refacerea digurilor și barajelor din Iași și zona Moldovei. În acest sens a avut loc o ședință online în cadrul căreia a fost evaluată starea de siguranță a barajelor de categorie C și D din zona Moldovei.
Astfel, au fost aprobate de către comisie două proiecte propuse spre finanțare de către ABA Prut-Bârlad, și anume: „Reconectare și restaurare lunca inundabilă, reamenajare curs de apă Jijia, județele Botoșani și Iași” și „Reducerea riscului la inundații a Municipiului Tecuci, Județul Galați”. Totodată, a fost aprobat spre finanțare și un proiect al ABA Siret: „Managementul riscului la inundații în bazinul râului Suceava, județul Suceava”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *