Compania Națională de Investiții a finalizat licitația pentru modernizarea drumurilor din comuna Ciortești. Contractul a fost câștigat de către Conest SA, condusă de afaceristul Viorel Cozma. Societatea este cunoscută pentru contractele controversate încheiate cu Primăria Iași
Compania Națională de Investiții (CNI) SA a finalizat, recent, licitația pentru modernizarea drumurilor din comuna Ciortești, județul Iași. Valoarea finală a contractului este de 8.730.106 lei, fără TVA, aproximativ 1,8 milioane de euro. Oferta câștigătoare aparține societății Conest SA, controlată de afaceristul Viorel Cozma. Firma de construcții este cunoscută pentru câștigarea contractelor de infrastructură la Primăria Iași. În acest moment, mai multe șantiere din Iași deschise de Conest SA au blocat circulația rutieră, iar zone întregi din municipiu sunt efectiv izolate din cauza haosului patronat de firma afaceristului Viorel Cozma.
„În urma fenomenelor meteorologice periculoase din perioadele: 28 – 30.06.2018, pe teritoriul administrativ al Comunei Ciortești, Județul Iași, s-au produs pagube însemnate din cauza faptului că drumurile și podețele existente nu asigură scurgerea apelor. Pe teritoriul comunei Ciortești, inundațiile au constituit un fenomen deosebit, producerea acestora datorându-se atât revărsării unor cursuri de apă, cât și scurgerilor de torenți și de pe versanți. Drumurile comunale din localitățile Rotaria și Coropceni trebuie reabilitate și modernizate deoarece există riscul ca la următoarele precipitații abundente să ducă la ruperea acestora în totalitate și întreruperea circulației, acestea fiind drumuri de o importanță deosebită”, se arată în caietul de sarcini.
Proiectul prevede modernizarea unui număr de 9 drumuri sătești
Conform contractului, ofertantul câștigător trebuie să reabiliteze 5 drumuri sătești din localitatea Coropceni și 4 drumuri sătești din localitatea Rotaria.
„Drumurile care fac obiectul prezentei documentații au următoarele caracteristici: nu au capacitatea portantă corespunzătoare pentru preluarea traficului rutier existent, fapt ce a dus la apariția degradărilor; dintre degradările existente pot fi menționate gropi, făgașe, denivelări în profil longitudinal; șanțurile existente sunt din pământ, sunt colmatate, apa stagnând pe platforma drumului și ducând la accelerarea degradării acestuia. În urma expertizei tehnice s-a constatat că podul de pe DC 66 km 1+670 peste râul Crasna trebuie înlocuit cu unul nou. Principalele lucrări executate în cadrul acestui proiect vizează reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere”, se mai arată în documentația procedurii.
La Primăria Moșna s-au anunțat investiții de 1 milion de euro în reabilitarea drumurilor
Și Primăria Moșna, județul Iași, investește în modernizarea drumurilor din localitate. Recent, a fost lansată licitația de lucrări cu o prevedere bugetară de 4.545.406 lei, fără TVA, aproximativ 1 milion de euro. La licitație au fost depuse 4 oferte din partea asocierilor de firme Conest SA – Geo Myke SRL – Conproiect AKY SRL, Enviro Construct SRL – Road Engineering Project SRL, Vam Sofi Trans SRL – Ecomary SRL și Daroconstruct SRL – Mem Project Construct SRL. Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic. Lucrările trebuie executate în termen de 12 luni de la semnarea contractului.
„În vederea reducerii riscului de nerealizare a contractului, în vederea conformării cu legislația românească în vigoare privind calitatea în construcții, precum și a încadrării în termenele stabilite este absolut necesar ca ofertantul să aibă experiență în întocmirea de proiecte tehnice, detalii de execuție și execuția de lucrări pentru obiective asemănătoare. În acest sens, ofertantul va trebui să dispună de personal cu suficientă calificare și experiență care să poată asigura întocmirea proiectului tehnic în conformitate cu prevederile contractuale”, se arată în obiectivul investiției.