Prima pagină » Local » Compania ieșeană ApaVital este la un pas să devină primul operator transfrontalier din Uniunea Europeană! Guvernul României a aprobat acordul semnat cu Guvernul Republicii Moldova. Directorul Mihai Doruș: „Eu speram să putem semna contractul în decembrie”
Compania ieșeană ApaVital este la un pas să devină primul operator transfrontalier din Uniunea Europeană! Guvernul României a aprobat acordul semnat cu Guvernul Republicii Moldova. Directorul Mihai Doruș:

Compania ieșeană ApaVital este la un pas să devină primul operator transfrontalier din Uniunea Europeană! Guvernul României a aprobat acordul semnat cu Guvernul Republicii Moldova. Directorul Mihai Doruș: „Eu speram să putem semna contractul în decembrie”

29 nov. 2021, 02:00,
George Popa în Local

Acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat de ambele părți în data de 20 mai 2021. Săptămâna trecută, Guvernul României a aprobat acordul care constituie baza legală pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei de către conductele de alimentare cu apă potabilă

ApaVital SA Iași, în baza unui acord semnat între două Guverne, al României și al Republicii Moldova, este la un pas să devină primul operator de apă transfrontalier. În decursul săptămânii trecute, acest acord a fost aprobat și de Guvernul României. Înțelegerea a fost semnată de ambele părți în data de 20 mai 2021. Acesta constituie baza legală pentru realizarea lucrărilor de traversare a frontierei cu conductele de alimentare. Acordul reglementează aspecte privind amplasarea apeductelor ce vor subtraversa râul Prut, definirea acestor construcții hidrotehnice, modalitatea de efectuare a lucrărilor și execuția acestora, astfel încât să nu afecteze linia frontierei de stat.

În acest fel, ApaVital va deveni primul operator transfrontalier din Uniunea Europeană. Ultima etapă, care mai trebuie finalizată înainte ca furnizorul de apă din Iași să poată demara lucrările, este aprobarea acordului de către Parlamentul Republicii Moldova. După această etapă, ApaVital va putea demara lucrările de subtraversare a Râului Prut, în dreptul localității Măcărăști și alimentarea cu apă potabilă a cetățenilor din Republica Moldova, mai exact a raioanelor Nisporeni și Ungheni.

„Așteptăm să mai semnăm contractul cu firma care se va ocupa de lucrări. Eu speram să putem semna contractul în decembrie, dar din cauza unor probleme nu am reușit. Acum să sperăm că în luna ianuarie 2021 vom reuși să semnăm contractul cu firma responsabilă de lucrări și până în luna martie 2021, cel târziu, să demarăm lucrările pentru prima etapă de subtraversare a râului Prut”, a declarat Mihai Doruș, directorul general al ApaVital SA Iași. ApaVital SA extinde rețeaua de alimentare cu apă în mai multe localități din județul Iași.

Valoarea proiectului este de aproape 4 milioane de euro.

Mai multe subtraversări ale râului Prut sunt în planul reprezentanților ApaVital SA

Proiectul companiei ApaVital SA Iași se bazează pe ideea de furnizare a apei peste frontierele țării. Moldovenii vor beneficia astfel de mai multe surse de apă furnizată de către ApaVital. Această oportunitate a fost identificată încă de acum 7-8 ani. Republica Moldova nu stă foarte bine atunci când vine vorba despre resursele de apă. Fie că este vorba despre resursele de suprafață, fie că vorbim despre resursele de adâncime, acestea sunt puține și de foarte proastă calitate.

Astfel, datorită rețelei de apă pe care ApaVital o are dezvoltată de-a lungul râului Prut, s-a decis să se subtraverseze râul Prut în patru puncte. În prima etapă se prevede realizarea unei subtraversări a râului Prut, între localitățile Măcărești (România) și Măcărești (Republica Moldova), proiect care se va adresa cetățenilor din 13 localități din Raioanele Ungheni și Nisporeni, cu o populație de aproximativ 30.000 de locuitori. ApaVital SA intenționează să asigure apă potabilă și servicii pentru aproximativ 120.000 – 150.000 de locuitori din Republica Moldova.

ApaVital execută modernizări de rețele în municipiul Iași

În cartierul Tătărași, din municipiul Iași, se află una dintre cele mai vechi rețele de apă din oraș. Din această cauză, în acea zonă a orașului apar foarte des avarii, conductele foarte vechi fiind predispuse la multiple defecțiuni. Astfel, cartierul din Iași a intrat în atenția celor de la ApaVital SA. Compania a montat în această zonă a Iașului o stație nouă de pompare și o rețea de înaltă presiune. Tot pentru zona Tătărași, ApaVital dorește să înlocuiască complet rețeaua de apă. Cartierul este și în atenția Primăriei Municipiului Iași, care dorește să deruleze un mare proiect de asfaltare. Furnizorul de apă urmărește să demareze lucrările de înlocuire a rețelei de apă înainte de începerea proiectului de asfaltare.

ApaVital a investit 340.000 de euro pentru a cumpăra electropompe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`