Săptămâna trecută compania Apple a fost dată în judecata la curtea federală din San Francisco de către două femei care şi-au acuzat foştii parteneri că le-ar fi urmărit şi le-ar fi hărţuit cu ajutorul dispozitivului de urmărire a obiectelor pierdute AirTag.
De altfel, AirTag-ul este utilizat pentru localizarea obietelor pierdute, precum chei, portofel, geanta, laptop sau rucsac. Cele două reclamante însă sustinca dispozitivul Apple a fost utilizat în alt context.
Compania Apple a fost dată în judecată după ce două femei şi-au acuzat foştii parteneri că le-au urmărit cu ajutorul dispozitivului AirTag
Cele două femei, una din Texas, iar altă din New York au dat în judecată Apple în contextul în care au fost victime ale mecanismului de funcţionare al AirTag-ului care, pe lângă beneficii, poate provoca şi efecte nedorite. Or, dispozitivele pot fi folosite nu doar pentru a localiza un obiect pierdut, ci şi pentru a urmări persoane care poartă cu ele un asemenea aparat.
Acestea s-au arătat îngrijorate în ceea ce priveşte siguranţa lor, care este pusă în pericol în mod indirect.
În faţa curţii, prima femeie a menţionat că fostul iubit ar fi instalat un astfel de dispozitiv pe roata maşinii ei pentru a şti mereu pe unde umblă partenera sa. Femeia a mai subliniat că AitTag-ul a fost colorat şi învelit într=o pungă de plastic pentru a fi camuflat şi trecut uşor cu vederea.
Cealaltă femeie a povestit că fostul ei soţ o hartuieşte şi îi urmăreşte locaţia şi traseele cu ajutorul acestui dispozitiv. AirTag-ul a fost ataşat de ghiozdanul copilului cuplului. La descoperirea dispozitivului, acesta a fost dezactivat, însă ulterior, femeia a observat un alt dispozitiv.
Ambele femei au cerut daune materiale companiei Apple epntru a compensa riscul la care au fost supuse indirect. De altfel, acestea nu sunt primele cazuri. În iunie 2022, o femeie şi-a urmărit şi şi-a omorât fostul iubit pentru o pretinsă aventură pe care o avea bărbatul.
În acest sens, Apple a încerca să ia măsuri tehnice de securizare a dispozitivului, anunţând că s-a lucrat la îmbunătăţirea produsului alături de o echipă specializată. De altfel, încă de la lansarea de anul trecut a dispozitivului, unii experţi au avertizat că noul instrument va generă un risc de „urmărire nedorită” a anumitor persoane.
Apple a oprit în mare parte reclamele pe Twitter
Vă readucem aminte că Apple şi-a redus reclamele pe Twitter. Printre altele, este cea mai cunoscută companie care a scos reclamele de pe platforma de socializare din cauza preocupărilor legate de politicile de moderare a conţinutului sub noul proprietar.
Elon Musk a anunţat printr-un tweet ca Apple ar fi ameninţat că va exclude aplicaţia din AppStore.
„Apple a amenințat și că va retrage Twitter din App Store, dar nu ne va spune de ce”, a scris Elon Musk.
Phil Schiller, cel care conduce Apple App Store, şi-a şters contul de Twitter, ceea ce a generat speculaţii în această direcţie. De altfel, regulamentul Apple prevede că compania va respinge aplicaţiile „pentru orice conţinut sau comportament despre care credem că este peste linie”. De altfel, mai multe companii şi-ar putea retrage reclamele de pe Twitter în contextul în care Elon Musk nu a respectat promisiunile făcute anterior.
Deşi compania Apple a fost dată în judecată, nu s-au făcut multe lucruri pentru a proteja victimele.