Prima pagină » Actualitate » Comitetul tehnico-științific a decis. București nu va intra în carantină dar se vor adopta restricții suplimentare
Comitetul tehnico-științific a decis. București nu va intra în carantină dar se vor adopta restricții suplimentare

Comitetul tehnico-științific a decis. București nu va intra în carantină dar se vor adopta restricții suplimentare

15 oct. 2021, 11:55,
Roxana Butuc în Actualitate

Astăzi, 15 octombrie 2021, Comitetul tehnico-științific a hotărât respingerea propunerii INSP care prevederea intrarea Capitalei în carantină. Cu toate astea, în București va vor urma restricții mai dure având în vedere incidența crescută.

Printre noile măsuri, premierul interimar Florin Cîțu a vorbit despre posibilitatea impunerii certificatului verde în orice activitate.

Comitetul tehnico-științific respingere solicitarea carantinării Bucureștiului

Comitetul tehnico-științific a respins astăzi, 15 octombrie 2021,  propunerea Institutul National de Sanatate Publica (INSP) de a pune carantină în Capitală, însă se vor adopta măsuri mai stricte. Cseke Atila a afirmat faptul că va ridica problema carantinării Bucureștiului și a județului Ilfov în comitetul tehnico-științific.

„Va fi o discuție și pe partea de specialiști. Comitetul tehnico-științific care este în subordinea CNSU mâine va discuta, pentru că a fost și o propunere a INSP legată de carantinarea zonală în București și Ilfov. Urmează să vedem ce spun specialiștii, în acest grup sunt și reprezentanții altor instituții și ministere, pentru că o carantină zonală nu este o măsura care numai spunem că de mâine se instituie, trebuie alte reglementări”, a declarat joi 14 octombrie

Printre noile restricții care se află în dezbatere în acest moment, se urmărește și impunerea certificatului verde în orice activitate. Ministrul Sănătății a declarat faptul că propunere premierului interimar va fi discutată însă nu s-a luat nicio decizie în acest sens.

„Va fi și această discuție legată de certificat pentru că nu este corect să spui oamenilor care s-au vaccinat că tu nu mai poți să ieși pe stradă sau nu poți să te duci la un anumit tip de manifestare”, a mai declarat Cseke Attila.

DSP a cerut carantinarea județului Ilfov

Amintim faptul că, miercuri, 13 octombrie 2021, o ședință convocată de urgenţă pe problema carantinării județului Ilfov, asta după ce incidența cazurilor a crescut foarte mult. Direcţia de Sănătate Publică a cerut convocarea acestei întâlniri pentru a se lua o hotărâre în acest sens.

Cu toate astea, mai multe autorități nu au fost de acord cu această decizie întrucât mai multe persoane care au domiciuliu în Ilfov lucrează în București, ceea ce face situația foarte dificilă de pus în aplicare.

Premierul interimar propune certificatul verde în magazine

Joi, 14 octombrie 2021, în contextul conferinței de presă susținute de Florin Cîțu după ședința de Guvern, acesta a vorbit despre posibilitatea introducerii certificatului verde în orice activitate, asta incluzând magazinele alimentare.

„Nu vorbim de carantinare (n.r pentru Bucureşti şi Ilfov), dar ne uităm la măsuri care să împiedice răspândirea virusului. Una ar fi impunerea certificatului verde pentru orice activitate din România. Cred că, dacă vrem să avem economia deschisă, e o măsură care ar ajuta foarte mult. Nu am discutat de reducerea orelor de activitate în weekend pentru diverse sectoare”, a spus premierul interimar Florin Cîţu.

În acest context, Raed Arafat a declarat că în urma unei discuții susținute cu Florin Cîțu, faptul că nu se are în vedere impunerea certificatului verde în magazinele cu produse esențiale.

Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esenţiale la care trebuie să aibă oricine acces. (…) Certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, când vorbim de aceste magazine, nu vorbim numai de vaccinarea sau trecerea prin boală, se vorbeşte inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăşi un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial”, a declarat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *