Prima pagină » Actualitate » Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă București intră în şedinţă. Ce restricţii ar putea fi reintroduse
Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă București intră în şedinţă. Ce restricţii ar putea fi reintroduse

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă București intră în şedinţă. Ce restricţii ar putea fi reintroduse

15 oct. 2020, 14:55,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Joi, 15 octombrie 2020, de la ora 15.00, Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă se întâlneşte pentru a discuta şi analiza seria de măsuri care se impun după explozia de cazuri de coronavirus. În ultimele 24 de ore, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, s-au confirmat nu mai puţin de 777 de cazuri de coronavirus în Capitală.

Ieri, au fost raportate 669 cazuri, iar rata de infectare la mia de locuitori a fost de 2,82. Dacă rata de incidenta trece de 3 cazuri la mia de locuitori, se poate intra în scenariul roșu. Printre măsurile care ar putea fi luate în Capitală pot fi enunțate:

1. Introducerea obligativității purtării măștii de protecție și în aer liber. Acest lucru semnifică faptul că din momentul în care părăsesc domiciliul, bucureștenii ar putea fi nevoiți să poarte masca.

2. Închiderea școlilor și trecerea la cursuri exclusiv online.

3. Închiderea totală a tuturor barurilor, localurilor, teraselor, restaurantelor, atât afară cât și înăuntru.

Când indicele scade sub 3 cazuri la mia de locuitori, o parte din măsuri pot dispărea.

Când ar putea intra Municipiul București în carantină

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, după ședința de Guvern, că indicele pe baza căruia se va decide intrarea Bucureștiului în scenariul roșu va fi calculat pe baza cifrelor de la Evidența Populației. Arafat a precizat că cifrele, pentru capitală, de la Evidența Populației nu diferă cu mult de cele de la INSP.

”Referința va fi la cifrele din evidența populației, cifre care se actualizează săptămânal. În fiecare zi va fi calculată incidența pe cifrele de la Evidența Populației. Dacă se trece de 3 la mie, în maximum 48 de ore intră toate măsurile, automat. Noi am făcut un calcul, iar diferența este nesemnificativă pentru București, 0,05, între cifrele de la Evidența Populației și INSP. Focarele au fost excluse, ele nu au intrat în calculele noastre.”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Un Revelion la fel ca anul trecut? Nu cred!“

Secretarul de stat Raed Arafat a vorbit astăzi despre modul în care se vor desfășura sărbătorile de iarnă în acest an. Raed Arafat a recunoscut că este mult prea devreme pentru a se putea pronunța. Acesta a spus că de-abia în noiembrie ar putea spune ce va fi de sărbători.

„Cred că astfel de decizii trebuie să fie discutate prin noiembrie – care este situația, care vor fi măsurile, cum vor fi măsurile, unde se va face o anumită activitate sau alta. Nu uitați că e aspectul bisericilor în Crăciun și după care avem și toate restaurantele care organizează Revelion și care vor începe presiunile că vor să organizeze revelioane ca în fiecare Revelion“, a spus Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a menționat că nu crede, sincer, că Revelionul de anul acesta se va putea desfășura în condiții identice cu cel de anul trecut.

„Petreceri de Revelion ca în alți ani – eu cred că n-avem să ajungem la asta. Acum ca în alți ani încă e prea devreme. O spun acum, cu toată răspunderea: acum să fie petrecerea de Revelion din 31 decembrie ca cea din 31 decembrie 2019 – nu cred! Nu cred! Regulile vor trebui să fie discutate pe baza evoluției epidemiologice, iar în orice decizie care se ia interesul principal este interesul public și interesul în domeniul sănătății publice”, a precizat Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *