Prima pagină » Actualitate » Comisia Europeană va prezenta raportul misiunii de evaluare Schengen din România

Comisia Europeană va prezenta raportul misiunii de evaluare Schengen din România

25 oct. 2022, 17:00,
în Actualitate

Mâine, 26 octombrie 2022, experţii Comisiei Europene şi ai statelor membre UE, vor prezenta Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen, la Bruxelles, concluziile și raportul misiunii de evaluare Schengen din România şi Bulgaria. Parlamentarii europeni au votat votul de extindere a spaţiului Schengen pe 18 octombrie, în cadrul întâlnirii de la Strasbourg, unde au solicitat că Bulgaria şi România să fie admise în spaţiul de liberă circulaţie.

Spaţiul Schengen este o politică adoptată a Uniunii Europene prin care statele membre elimină toate tipurile de control la frontierele reciproce. În prezent, toate statele membre al UE, cu excepţia Bulgariei, Croaţiei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spaţiul Schengen. Anterior, plenul parlamentului, în urma unei dezbateri din 5 octombrie, au votat o rezoluţie referitoare la aderarea Bulgariei şi României la Schengen.

Raportul misiunii de evaluare Schengen, ultimul pas înaintea votului decisiv

Potrivit purtătoarei de cuvânt a Comisiei Europene pentru afaceri interne, migraţie şi securitate, Anitta Hipper, Consiliul European trebuie să urmeze paşii necesari pentru că România şi Bulgaria, alături de Croaţia, să adere la spaţiul de liberă circulaţie,

„După vizita misiunii voluntare de evaluare în România şi Bulgaria (care s-a încheiat pe 15 octombrie), experţii principali ai Comisiei şi ai statelor membre îşi vor prezenta raportul şi concluziile Grupului de lucru pentru chestiuni Schengen pe 26 octombrie. A venit timpul ca, acum, Consiliul să continue acest demers şi să facă paşii necesari pentru ca aceste ţări să adere pe deplin la zona Schengen”, a spus Anitta Hipper.

Din 2011, Comisia Europeană şi-a arătat interesul pentru aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen, considerând că toate cele trei state au îndeplinit condiţiile necesare aderării.

Aderarea României la Schengen, susţinută de majoritatea europarlamentarilor

Parlamentarii europeni s-au reunit pe 18 octombrie 2022, la Strasbourg unde au votat extinderea spațiului Schengen, după a patra rezoluție pentru aderarea României. Eurodeputații au solicitat că Bulgaria şi România să fie admise în Schengen, menţionând că aceste două state îndeplinesc condiţiile de aderare. În cazul aderării la Schengen, România ar putea obţine mai multe beneficii.

Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, PPE, susține aderarea României la Schengen printr-o rezoluție votată încă din vară.

„Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, susține aderarea României la Spațiul Schengen! La ultimul congres al PPE, din 1 iunie, a fost votată o rezoluție care include susținerea popularilor europeni pentru integrarea României, a Bulgariei și a Croației în spațiul de liberă circulație. Mențiunea susținerii PPE pentru țara noastră a fost introdusă la propunerea delegației PNL. Președintele PPE Manfred Weber i-a îndemnat pe europarlamentarii din grupul popular să voteze în favoarea intrării României în Spațiul Schengen, la votul de marți, 18 octombrie, din Parlamentul European. Dacă legislativul continental aprobă, ultimul examen decisiv va fi votul din luna decembrie, din cadrul Consiliul European pe Justiție și Afaceri Interne”, arată un mesaj pe Facebook al PNL.

Și liderul de la Cotroceni, președintele Klaus Iohanis, a menţionat că România are şanse să intre în Schengen, dar nu există încă o garanţie solidă.

„Garanția nu există încă. Pe de altă parte, este bine să se știe că ne implicăm cu toții pentru a reuși acest lucru: și eu, și Guvernul, și Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, MAI lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus președintele României.

Concluziile și raportul misiunii de evaluare Schengen din România este ultimul pas până la votul decisiv. Cabinetele statelor Uniunii Europene vor vota în luna decembrie dacă sunt de acord ca România și Bulgaria să adere în Schengen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024