Prima pagină » Actualitate » Comisia Europeană, date alarmante. Franța, Germania, Grecia și România sunt pe lista scurtă a țărilor greu lovite de secetă
Comisia Europeană, date alarmante. Franța, Germania, Grecia și România sunt pe lista scurtă a țărilor greu lovite de secetă

Comisia Europeană, date alarmante. Franța, Germania, Grecia și România sunt pe lista scurtă a țărilor greu lovite de secetă

08 aug. 2022, 18:19,
în Actualitate

Vremea călduroasă și seceta prelungită au produs pagube importante în țările UE. Acestea se confruntă cu recolte care se usucă, cu scăderea producției de energie și cu secarea rezervelor de apă, în timp ce războiul din Ucraina determină o creștere a prețurilor la alimente și energie.

Aproape jumătate din teritoriul Uniunii Europene se află în prezent sub avertizare de secetă sau sub un nivel de „alertă” mai sever, ceea ce afectează agricultura, producția de energie și aprovizionarea cu apă, a confirmat Comisia Europeană, potrivit Sky News.

De la Franța, în vest, și până în România, în est, din Germania până în Grecia, o lipsă „extinsă și persistentă” de precipitații, combinată cu valurile de căldură, au provocat o secetă care se agravează.

Aproximativ 45% din teritoriul blocului comunitar se află în condiții de „avertizare”

Noile date ale Observatorului European al Secetei (EDO) arată că aproximativ 45% din teritoriul blocului comunitar se află în condiții de „avertizare”, pe două dintre cele trei categorii de secetă. De asemenea, 15% din teritoriu a trecut în cea mai severă stare de „alertă”, ceea ce înseamnă că plantele și culturile sunt grav afectate.

Cifrele arată puține îmbunătățiri față de perioada precedentă de 10 zile, în care 46% din terenuri se aflau la nivelul de „avertizare”, cu solul uscat, și 13% în teritoriul de „alertă”.

Previziunile de vreme uscată pentru multe țări în lunile august și septembrie „adaugă îngrijorare la situația deja foarte critică și, dacă se confirmă, vor exacerba gravitatea secetei și impactul asupra agriculturii, energiei și aprovizionării cu apă”, a avertizat EDO în iulie.

Comisia Europeană îndeamnă statele UE să reutilizeze apele uzate

Penuria de apă şi stresul hidric vor afecta probabil jumătate din bazinele hidrografice ale UE până în 2030 şi statele membre trebuie să înveţe să reutilizeze apele uzate tratate, a avertizat miercuri Comisia Europeană, relatează AFP.

„Resursele de apă dulce sunt rare (…). Este datoria noastră să încetăm să risipim apa şi să utilizăm această resursă mai eficient”, a subliniat comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevicius în recomandările sale către statele membre pentru reutilizarea apei în sectorul agricol, potrivit Agerpres.ro.

Peste 40.000 de milioane de metri cubi de apă sunt tratate în fiecare an în UE, dar numai 964 de milioane de metri cubi sunt reutilizate, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană. Reutilizarea apei este practicată în mod curent şi cu succes în mai multe state membre UE, precum şi în Israel, California, Australia şi Singapore, precizează Comisia. Franţa este dată ca exemplu, cu 7,7 milioane de metri cubi de ape uzate tratate reutilizate în fiecare an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *