Prima pagină » Business în România » Comisia Europeană, cifre alarmante pentru economia din România! Deficitul bugetar va ajunge la 7%

Comisia Europeană, cifre alarmante pentru economia din România! Deficitul bugetar va ajunge la 7%

17 mai 2024, 09:03, 1 ,
în Business în România

Comisia Europeană a dat publicării câteva cifre alarmante referitoare la economia din România. Potrivit sursei menționate mai sus, țara o să înregistreze un deficit bugetar uriaș, de 7%!

Guvernul PSD-PNL a anunțat că va emite o ordonanță de urgență pentru a prelua controlul asupra datoriilor companiilor de stat. Deși prezentată cu optimism de către PSD și PNL, care susțin că această măsură va fi benefică pentru angajați și va eficientiza companiile, consecințele ar putea fi dezastruoase. Istoria arată că multe companii de stat din România au falimentat și au acumulat datorii mari, care au fost ulterior șterse de stat.

Comisia Europeană ne arată cifre alarmante pentru economia din România

Instituția europeană preconizează că economia din România va încheia anul cu un deficit bugetar de 6,9% din PIB, în creștere față de 6,6% anul trecut. De asemenea, Comisia estimează că deficitul va ajunge la 7% în 2025. Principalul factor pentru această creștere este expansiunea rapidă a cheltuielilor publice curente.

Se estimează că salariile din sectorul public vor avea o creștere puternică, cu o rată de două cifre în 2024, urmând să încetinească în 2025. Aceste creșteri reflectă ajustările recente în domeniile educației, sănătății, comenzilor publice și apărării. Reforma pensiilor va începe să genereze costuri suplimentare din 2024. Premierul Marcel Ciolacu a afirmat marți seară la Digi24 că România va încheia anul 2024 cu un deficit bugetar de aproximativ 5% din PIB și că va negocia un nou acord cu UE pentru a reduce deficitul sub ținta de 3% din PIB, cu o perioadă de ajustare de 5 până la 7 ani.

Comisia a ajustat ușor în sus prognoza pentru inflație în 2024, anticipând acum o rată de 5,9%, față de 5,8% în estimarea anterioară. Instituția prevede că datoria publică va rămâne peste pragul critic de 50% din PIB în acest an, atingând 50,9% în 2024 și crescând semnificativ la 53,9% în 2025. Comisia avertizează că incertitudinea legată de măsurile de consolidare fiscală ar putea avea un impact negativ asupra încrederii în mediul de afaceri și a investițiilor private.

România se îndreaptă, încet dar sigur, către un dezastru financiar

Situația economică din România nu este deloc lipsită de griji, ba din contră. Țara se îndreaptă către un dezastru financiar din cauza politicilor nesănătoase luate de Guvernul PSD-PNL. Vedem cum există o disperare în rândul premierului Marcel Ciolacu și a principalilor actori politici din PSD-PNL pentru a minți electoratul cu informații eronate precum că țara este echilibrată din punct de vedere financiar. Total fals!

Datoria guvernamentală este uriașă, ajungând să fie peste jumătate din PIB. Sunt bani pe care Guvernul îi împrumută pentru a putea asigura capacitatea de a plăti salarii și pensii. Situația este una gravă mai ales că Guvernul nu folosește acești bani pentru investiții, investiții care ar putea genera în viitor profit!

În luna ianuarie, plafonul pentru programul de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN) a fost majorat de la 62 la 68 miliarde de euro. Într-un proiect de Hotărâre de Guvern recent, se anunță o nouă creștere a plafonului MTN, de la 68 la 75 miliarde de euro. Scopul acestei măsuri este de a asigura că statul își păstrează capacitatea de a se împrumuta suplimentar de pe piețele externe.

Comentarii
  • România se află de mult în recesiune ! , hoții de guvernanți doar încearcă să acopere hoția și dezastrul prin noi împrumuturi și printari de bani !, măcar pîna dupa alegeri , din 2025 o să vedeți voi ce o să suferți !, iar pe penalii din crima organizată numită politică și birocrați o să îi doar în vârful sulii de voi prostimea prostită

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025