Prima pagină » Coronavirus » Comisia Europeană cere statelor membre să impună testarea PCR în cazul călătoriilor

Comisia Europeană cere statelor membre să impună testarea PCR în cazul călătoriilor

26 ian. 2021, 13:16,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Comisia Europeană cere tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere, cerând celor care intră din terţe ţări să prezinte un test negativ la coronavirus efectuat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare, transmite dpa.

„Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitar suprasolicitate”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, referindu-se la ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Cerinţa testării ar putea fi însoţită de carantina obligatorie de maximum două săptămâni şi ar trebui să fie obligatorie în acelaşi timp completarea unor formulare cu informaţii despre deplasările şi contactele celor care călătoresc, arată un comunicat de presă de la Bruxelles.

Comisia Europeană vrea impunerea unor reguli mai stricte

Recomandarea Comisiei este considerată o încercare de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor versiuni ale coronavirusului și nu are caracter obligatoriu. Dacă va fi urmată de cele 27 de state membre ale Uniunii, li s-ar solicita teste negative inclusiv celor care intră pe teritoriul european din motive „esenţiale”, însă cetăţenii UE s-ar putea testa la sosire, iar pentru transportatori şi lucrătorii transfrontalieri s-ar accepta teste antigen, mai rapide şi mai ieftine.

Comisia doreşte impunerea unor reguli mai stricte şi în interiorul Uniunii Europene, în principal încetarea oricăror călătorii neesenţiale.

Deoarece aproape întregul continent este considerat acum „zonă roşie” conform codului de culori al UE, Comisia Europeană a propus introducerea unei noi categorii, „roşu închis”, unde să se aplice restricţii mai severe. Încadrarea în această categorie s-ar face dacă rata de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori, constatată deja în unele regiuni din Franţa şi Portugalia.

Bulgaria impune obligativitatea testării la intrarea în țară

Bulgaria impune obligativitatea unui test covid-19 tuturor persoanelor care intră în ţară, cu scopul de a opri răspândirea unor variante mai contagioase ale noului coronavirus, a anunţat luni ministrul bulhgar al Sănătăţii Konstandin Anghelov, relatează Reuters potrivit news.ro.

Până în prezent, opt cazuri de contaminare cu noua variantă SARS-CoV-2 descoprită în Marea Britanie au fost depistate în Bulagria, potrivit autorităţilor sanitare bulgare.

”Azi vom acţiona pentru a impune teste PCR obligatorii tuturor călătorilor care vor să intre în ţară, inclusiv din Uniunea Europeană (UE)”, a anunţat într-o şedinţă a Guvernului Anghelov.

Bulgaria înregistrează o scădere semnificativă a contaminărilor cu noul coronavirus în ultimele săptămâni şi plănuieşte să relaxeze unele restricţii şi să redeschidă şcolile secundare, centrele comerciale şi sălile de sport din 4 februarie.

În SUA, măsura se aplică și copiilor de peste doi ani

Toate persoanele care sosesc în Statele Unite ale Americii pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test negativ efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în SUA, potrivit Ministerului de Externe, care anunță noile condiții de călătorie în SUA, în vigoare din 26 ianuarie. Testul este obligatoriu inclusiv pentru copiii de peste 2 ani.

Potrivit informaţiilor comunicate public de Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA, toate persoanele care sosesc în Statele Unite pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 sau un document care să ateste faptul că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, fiind în prezent vindecate.

Testul pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 trebuie efectuat cu maximum 72 de ore (3 zile) anterior sosirii în Statele Unite ale Americii, fiind acceptate atât testele moleculare, cât şi testele antigen. Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie prezentat în format tipărit. Măsurile se aplică tuturor persoanelor cu vârsta de peste 2 ani, inclusiv cetăţenilor americani, rezidenţilor permanenţi şi cetăţenilor aflaţi în tranzit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *