Prima pagină » Actualitate » Comisia Europeană admite că a greșit strategia de vaccinare anti-Covid-19. Frans Timmermans: „Este adevărat că s-au făcut greșeli”
Comisia Europeană admite că a greșit strategia de vaccinare anti-Covid-19. Frans Timmermans: „Este adevărat că s-au făcut greșeli”

Comisia Europeană admite că a greșit strategia de vaccinare anti-Covid-19. Frans Timmermans: „Este adevărat că s-au făcut greșeli”

14 mart. 2021, 09:22,
în Actualitate

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, admite că Uniunea Europeană (UE) a făcut greşeli în elaborarea strategiei de vaccinare împotriva noului tip de coronavirus pentru statele membre, informează duminică dpa.

„Este adevărat că s-au făcut greşeli în comandarea vaccinurilor la Bruxelles şi în statele membre”, a spus Timmermans într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel publicat duminică. „Sunt gata să fac un bilanţ la sfârşitul pandemiei, când vom putea vedea ce am făcut greşit şi ce am făcut corect”, a spus el. Oricum, primul lucru care trebuie făcut este să asigurăm ca „toţi din UE să primească vaccin”, a adăugat Timmermans.

O abordare europeană este „de asemenea în interesul statelor membre mai bogate”, precum Germania, a admis în interviu şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

1,4 miliarde de doze de vaccin anti-Covid-19

Comisia Europeană a comandat în total cel puţin 1,4 miliarde de doze din patru vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus aprobate pe teritoriul UE, număr care teoretic este mai mult decât suficient pentru cei circa 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar.

Însă, Comisia Europeană este criticată pentru abordarea ei ezitantă şi erorile strategice în comandarea vaccinurilor. De asemenea, distribuirea dozelor de vaccin printre ţările membre este considerată nedreaptă de unele ţări membre ale blocului comunitar.

Comisia Europeană cere statelor membre să impună testarea PCR în cazul călătoriilor

Comisia Europeană cere tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere, cerând celor care intră din terţe ţări să prezinte un test negativ la coronavirus efectuat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare, transmite dpa.

„Este nevoie de reducerea urgentă a riscului de infectări legate de călătorii, pentru a reduce încărcarea sistemelor sanitar suprasolicitate”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, referindu-se la ratele ridicate de infectare în multe state membre.

Cerinţa testării ar putea fi însoţită de carantina obligatorie de maximum două săptămâni şi ar trebui să fie obligatorie în acelaşi timp completarea unor formulare cu informaţii despre deplasările şi contactele celor care călătoresc, arată un comunicat de presă de la Bruxelles.

Recomandarea Comisiei este considerată o încercare de a limita transmiterea în interiorul UE a noilor versiuni ale coronavirusului și nu are caracter obligatoriu. Dacă va fi urmată de cele 27 de state membre ale Uniunii, li s-ar solicita teste negative inclusiv celor care intră pe teritoriul european din motive „esenţiale”, însă cetăţenii UE s-ar putea testa la sosire, iar pentru transportatori şi lucrătorii transfrontalieri s-ar accepta teste antigen, mai rapide şi mai ieftine.

Comisia doreşte impunerea unor reguli mai stricte şi în interiorul Uniunii Europene, în principal încetarea oricăror călătorii neesenţiale.

Deoarece aproape întregul continent este considerat acum „zonă roşie” conform codului de culori al UE, Comisia Europeană a propus introducerea unei noi categorii, „roşu închis”, unde să se aplice restricţii mai severe. Încadrarea în această categorie s-ar face dacă rata de infectare cu coronavirus în ultimele 14 zile depăşeşte 500 la 100.000 de locuitori, constatată deja în unele regiuni din Franţa şi Portugalia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`