Prima pagină » International » Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro pentru Beirut
Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro pentru Beirut

Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro pentru Beirut

09 aug. 2020, 19:30,
Bianca Rebegea în International

Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro pentru Beirut.

Comisia Europeană și-a dat consimțământul pentru acordarea unui ajutor de urgenţă pentru Liban, în valoare totală de 63 de milioane de euro: 33 de milioane de euro au fost alocate vineri, iar 30 de milioane duminică în cadrul unei conferinţe speciale a donatorilor.

Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro

Conform comisarului european Janez Lenarcic, acest ajutor va veni în beneficiul persoanelor care au suferit cel mai mult de pe urma încendiului.

„În cursul conferinţei donatorilor pentru Beirut şi pentru libanezi, Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro, dintre care 33 de milioane fuseseră deja anunţate de preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen”, a precizat comisarul european Janez Lenarcic, responsabil pentru gestionarea crizelor.

„Noua finanţare umanitară din partea UE va fi făcută prin agenţiile ONU, ONG-uri şi organizaţii internaţionale. Ea va constitui obiectul unui control strict. De acest ajutor vor beneficia persoanele cele mai afectate cu scopul de a-şi acoperi necesităţile esenţiale”, a spus comisarul.

„De asemenea, ne-am angajat să-i susţinem pe libanezi pe termen lung pentru a-i ajuta să se ridice”, a adăugat Lenarcic.

Un incendiu izbucnit marţi într-un depozit unde erau stocate de şase ani 2.750 de tone de azotat de amoniu în portul din Beirut a provocat o deflagraţie enormă care s-a soldat cu peste 150 de morţi, peste 6.000 de răniţi, zeci de dispăruţi şi sute de oameni rămaşi fără adăpost, potrivit ultimului bilanţ. Explozia a dus la revolte şi furie împotriva neglijenţei liderilor politici.

Zeci de persoane au decedat. Comisia Europeană a promis un total de 63 de milioane de euro pentru Beirut

În capitala libaneză Beirut a avut loc o explozie. Zeci de persoane au fost au decedat. De asemenea foarte mulți au fost răniți. Ferestrele unei sclădiri au fost distruse. Sursa exploziei a fost un incendiu major izbucnit la un depozit de pertarde din proximitatea portului din Beirut. Știrile locale au raportat un număr mare de răniți. Multe clădiri au fost avariate de explozie, inclusiv sediul fostului premier Saad Hariri și biroul CNN din oraș. Un nor roșu și-a făcut apariția, în urma exploziei, deasupra orașului. Echipele de pompieri s-au deplasat de urgență pentru a stopa incendiul.

„Potrivit informaţiilor preliminare, explozia din port nu este un atac terorist”, anunţă grupul media Al-Mayadeen, afiliat organizaţiei şiite Hezbollah.

Conform surselor, locuințele aflate în apropierea exploziei, pe o rază de până la 10 kilometri, au fost avariate. De asemenea, în imaginile surprinse de localnici, se pot observa mai multe autovehicule distruse și răsturnate. Un locuitor din Beirut care se afla la câțiva kilometri distanță de locul exploziei a spus că geamurile ei au fost spulberate de explozie.

„Ceea ce am simțit a fost că a fost un cutremur”, a declarat Rania Masri.

„Apartamentul s-a cutremurat pe orizontală și, dintr-o dată, s-a simțit ca o explozie. Ferestrele și ușile s-au deschis. Sticla s-a spart. Atâtea case au fost deteriorate sau distruse.”

Victimele au fost prinse sub mai multe clădiri care s-au prăbușit. Numeroase victime au fost transportate la spitale din centrul capitalei Libanului. Potrivit surselor citate, în capitala Libanului au avut loc două explozii, în contextul în care se aștepta verdictul în cazul uciderii fostului prim-ministru Rafik Hariri în 2005. Cei patru bărbați, judecați în absență, sunt membri ai grupării șiite Hezbollah, care a negat că ar fi avut vreun rol în asasinarea lui Hariri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`