Prima pagină » International » Comisia Europeană a cerut respectarea suveranităţii statelor membre ale UE după ce Donald Trump a spus că SUA vrea să cumpere Groenlanda
Comisia Europeană a cerut respectarea suveranităţii statelor membre ale UE după ce Donald Trump a spus că SUA vrea să cumpere Groenlanda

Comisia Europeană a cerut respectarea suveranităţii statelor membre ale UE după ce Donald Trump a spus că SUA vrea să cumpere Groenlanda

08 ian. 2025, 19:37, 3 ,
Redacția BZI în International

Comisia Europeană a cerut miercuri respectarea suveranităţii statelor membre ale UE şi a susţinut că Groenlanda, insula arctică autonomă dependentă de Danemarca, este protejată de apărarea colectivă a UE, după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a revenit cu o veche idee a sa ca SUA să cumpere această insulă şi nu a exclus posibilitatea de a recurge la forţa militară pentru a prelua acel teritoriu, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

„Din fericire, aceasta este o întrebare foarte teoretică. În termeni legali, dacă s-ar aplica articolul 42.7 (din Tratatul UE, asupra apărării colective), s-ar aplica în cazul Groenlandei”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho, întrebată la conferinţa zilnică de presă a acestei instituţii despre declaraţia lui Trump asupra posibilităţii de a folosi forţa pentru a aduce Groenlanda sub controlul SUA.

„Discutăm despre ceva extrem de teoretic”

Aceeaşi purtătoare de cuvânt a subliniat însă că „discutăm despre ceva extrem de teoretic asupra căruia nu dorim să elaborăm” un răspuns şi a cerut în plus „să nu se compare situaţia (Groenlandei) cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”, adică invazia rusă.

„Nu vedem nicio necesitate în acest moment de a merge mai departe faţă de ceea ce am spus deja”, a insistat ea.

Articolul 42.7 din tratatul UE face referire la solidaritatea ţărilor membre în materie de apărare atunci când una dintre ele este ţinta unui atac armat şi este în esenţă similar articolului 5 al Tratatului NATO.La rândul ei, o altă purtătoare de cuvânt comunitară, Anitta Hipper, a subliniat că suveranitatea statelor membre trebuie să fie respectată şi blocul comunitar doreşte relaţii transatlantice puternice.

Cât despre cererea lui Trump ca statele membre ale NATO să-şi crească bugetele Apărării la 5% din PIB, ea a precizat că UE nu are un asemenea obiectiv (bugetul Apărării pe ansamblul UE este în prezent de numai 1,9% din PIB), dar a apreciat că „atunci când vedem toate ameninţările – războiul Rusiei contra Ucrainei, ameninţarea pe care Rusia o reprezintă pentru noi toţi -, Europa trebuie să-şi sporească toate eforturile” în materie de apărare.

„O chestiune ipotetică privind o administraţie care încă nu a sosit”

De asemenea, purtătorul de cuvânt comunitar pentru comerţ, Olof Gill, întrebat despre o altă ameninţare a lui Trump legată de Groenlanda, aceea că SUA vor impune UE taxe vamale consistente dacă Danemarca refuză să negocieze cu Washingtonul vânzarea acestei insule, s-a limitat să spună că este vorba despre „o chestiune ipotetică privind o administraţie care încă nu a sosit”, referindu-se la administraţia Trump, care va fi instalată pe 20 ianuarie.

Şi în precedentul său mandat prezidenţial Trump a spus că Groenlanda ar trebui să fie cumpărată de SUA. Guvernul danez a respins de fiecare dată categoric ideea acestuia.

Din 2009, Groenlanda are dreptul să-şi declare independenţa faţă de Danemarca, dar nu a făcut niciodată acest pas. Această insulă vastă, dar care numără doar aproximativ 56.000 de locuitori, are o economie dependentă de pescuit şi este finanţată masiv de guvernul danez, deşi dispune de mari resurse naturale, inclusiv petrol şi gaze naturale.

Cu baza sa aeriană Pituffik, Groenlanda este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA şi pentru sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Paștele Blajinilor: sfaturi ale preoților pentru o pomenire adevărată – rugăciune, nu mese festive la cimitir
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`