Prima pagină » International » Comisia Europeană a anunțat semnarea unui contract cu BioNTech și Pfizer, pentru 300 de milioane de doze de vaccin
Comisia Europeană a anunțat semnarea unui contract cu BioNTech și Pfizer, pentru 300 de milioane de doze de vaccin

Comisia Europeană a anunțat semnarea unui contract cu BioNTech și Pfizer, pentru 300 de milioane de doze de vaccin

10 nov. 2020, 18:45,
în International

Președinta Comisiei Europene a anunțat marți semnarea unui contract pentru până la 300 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania germană BioNTech și Pfizer. „Acesta este cel mai promițător vaccin de până acum”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit unui comunicat de presă.

„Un vaccin sigur și eficient este cea mai bună șansă de a învinge coronavirusul și de a ne întoarce la viața noastră normală. În ultimele luni, Comisia Europeană a lucrat neobosit pentru a asigura doze de potențiale vaccinuri. Și mâine autorizăm un contract pentru până la 300 de milioane de doze de vaccin dezvoltat de compania germană BioNTech și Pfizer. Acesta este cel mai promițător vaccin de până acum”, spune președinte Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen spune că deja sunt pregătite campanii de vaccinare împreună cu statele membre.

„Odată ce acest vaccin devine disponibil, planul nostru este să îl implementăm rapid, peste tot în Europa. Acesta va fi al patrulea contract cu o companie farmaceutică pentru a cumpăra vaccinuri. Și vor veni mai multe. Pentru că trebuie să avem un portofoliu larg de vaccinuri bazate pe diferite tehnologii. Am început deja să lucrăm cu statele membre pentru a pregăti campanii naționale de vaccinare”, a mai declarat președinta Comisiei Europene.

Aceasta a făcut însă apel la populație să respecte măsurile de protecție împotriva coronavirusului până când vaccinul va fi disponibil.

UE a semnat deja acorduri de aprovizionare cu AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson pentru potenţialele lor vaccinuri împotriva COVID-19.

Pfizer şi partenerul german BioNTech SE au anunțat luni că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are o eficienţă de peste 90%, o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste un milion de oameni şi a afectat economia lumii.

Pfizer anunță că se aşteaptă să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021

Dacă vaccinul este autorizat, numărul de doze va fi iniţial limitat şi rămân multe întrebări, inclusiv pentru cât timp va oferi protecţie.

Cu toate acestea, anunţul oferă speranţă că şi alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare se pot dovedi eficiente.

Pfizer va solicita o autorizaţie din partea autorităţilor americane pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 85 de ani. Pentru a face acest lucru, va avea nevoie de două luni de date privind securitatea de la aproximativ jumătate din cei 44.000 de participanţi la studiu.

Acţiunile Pfizer au crescut cu 6% mai mari în New York, în timp ce acţiunile BioNTech au crescut cu 18%.

Şi acţiunile altor dezvoltatori de vaccinuri COVID-19 care se află în etapa finală a testării au reacţionat, de asemenea, cu AstraZeneca în creştere cu 0,5% în Londra, în timp ce Johnson & Johnson a câştigat 2,6% iar Moderna a scăzut cu 1,8% înaintea deschiderii pieţei americane.

Pfizer şi BioNTech au un contract în valoare de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin începând din acest an. De asemenea, companiile au ajuns la acorduri de aprovizionare cu Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada şi Japonia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *