Prima pagină » Actualitate » Comisia Europeană a anunțat că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro
Comisia Europeană a anunțat că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro

Comisia Europeană a anunțat că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro

01 iun. 2022, 20:16, 1 ,
în Actualitate

Comisia Europeană a anunțat că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Comisia Europeană a luat această decizie în urma evaluării privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari. Anunțul a fost transmis în cadrul unui comunicat publicat miercuri de către Executivul comunitar.

Concluzia a fost prezentată în Raportul de convergență din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia, în vederea aderării la zona euro. Cele șapte state membre sunt din afara zonei euro și s-au angajat, din punct de vedere juridic, să adopte moneda UE.

România nu este compatibilă cu adoptarea monedei euro

Raportul Comisiei Europene semnalează, în special, că legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu obligaţia de conformitate prevăzută la articolul 131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), România nu îndeplineşte criteriul de stabilitate a preţurilor, pe cel privind finanţele publice, nu îndeplineşte criteriul cursului de schimb şi criteriul de convergenţă a ratelor dobânzii pe termen lung.

Comisia Europeană a anunţat miercuri Croaţia este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, ceea ce va aduce numărul statelor membre din zona euro la douăzeci.

Croația și Suedia sunt singurele state care îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor

Potrivit concluziilor raportului, doar Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor, Bulgaria şi Croaţia sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

Statele care vor să adopte moneda euro trebuie să respecte criteriile de la Maastricht

Statele membre care adoptă moneda euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergenţă economică durabilă, care este examinat în raportul de convergenţă pe baza criteriilor de convergenţă. Aceste criterii (denumite şi „criteriile de la Maastricht”) sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE.

Durabilitatea este un aspect cheie în evaluarea criteriilor de la Maastricht, ceea ce înseamnă că progresele înregistrate în materie de convergenţă trebuie să fie bazate pe elemente structurale care le garantează durabilitatea şi nu pe factori temporari.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`