Prima pagină » Titlurile zilei » Comisia de Urbanism a fost detonată! Primarul Mihai Chirica vrea să-l schimbe pe Iulian Nicolau. Totul a plecat de la proiectele dezvoltatorilor imobiliari
Comisia de Urbanism a fost detonată! Primarul Mihai Chirica vrea să-l schimbe pe Iulian Nicolau. Totul a plecat de la proiectele dezvoltatorilor imobiliari

Comisia de Urbanism a fost detonată! Primarul Mihai Chirica vrea să-l schimbe pe Iulian Nicolau. Totul a plecat de la proiectele dezvoltatorilor imobiliari

20 feb. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Blocajul din Comisia de Urbanism a fost analizat de primarul Mihai Chirica. Edilul a precizat că va lua în calcul înlocuirea lui Iulian Nicolau de la președinția Comisiei de Urbanism. În ultimele luni, doar trei proiecte au fost analizate în cadrul comisiei de specialitate

Comisia de Urbanism constituită la nivelul Consiliului Local Iași a devenit miza unui nou scandal între primarul Mihai Chirica și conducerea comisiei de specialitate. După alegerile locale din toamna anului 2020, Comisia a fost convocată de mai multe ori, dar nu s-au discutat proiectele depuse, fie Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) pentru construirea locuințelor colective, fie pentru edificarea unor locuințe inviduale. Abia ieri au fost incluse pe ordinea de zi doar trei proiecte. Primarul Mihai Chirica a precizat că va lua măsuri, urmând să se ajungă chiar și la înlăturarea lui Iulian Nicolau, consilier local USR-PLUS, de la șefia Comisiei.

„Pot să dea vina pe cine doresc domniile lor. Eu le spun că au transmise către comisie, de acum două săptămâni. Erau 15 sau 17 documentații complete, care urmează să fie analizate de domniile lor. Azi (ieri- n.r.) au o comisie, am văzut că au 3 proiecte din cele 15. Trei proiecte pentru construirea unor locuințe individuale. E un ritm destul de încet, care nu favorizează luarea unor decizii rapide. Dacă lucrurile nu se vor schimba în bine, voi solicita colegilor mei din Partidul Național Liberal să preia frâiele acestei comisii și să ne vedem de muncă mai departe”, a anunțat edilul Iașului.

Iulian Nicolau spune că primarul este dezinformat și că ar trebui să-și depună demisia

În replică, Iulian Nicolau susține că, în realitate, documentațiile menționate de primarul Mihai Chirica au deja un aviz emis de Comisia de Urbanism din mandatul trecut.

„Îmi fac foarte mari griji cu privire la ceea ce înțelege despre atribuțiile sale, de primar. Dacă nu reușește să afle informațiile corecte, cineva va avea de suferit. În realitate, au fost 15 proiecte, dar numai pentru 3 s-a solicitat avizul Comisiei de Urbanism. Celelalte Planuri Urbanistice Zonale aveau deja avizele. Este imposibil să dublăm avizul. Ori se retrage avizul, ori se introduc proiectele pe ordinea de zi a Consiliului Local. Este absolut nefericit ce declară primarul, mai ales la adresa cetățenilor. Cred că ar fi cazul să-și depună demisia. Trebuie să se informeze, nu să facă declarații politice”, a precizat Iulian Nicolau.

În Comisia de Urbanism sunt prezenți 9 membri: Iulian Nicolau – USR-PLUS – președinte, Manuel Ciprian Bostan – PNL – secretar, Silviu Apostol – PNL – membru, Tudor Dornean – PNL- membru, Camelia Ciornia – PMP – membru, Ionuș Daniel Anastasiei – USR-PLUS – membru, Răzvan Timofciuc – USR-PLUS – membru – Ovidiu Mugurel Laicu – PSD – membru, Bogdan Radu Balanișcu – PSD – membru. În edițiile trecute ale BZI, primarul Mihai Chirica a arătat că sunt consilieri locali care nu plătesc întreținerea și au de suferit vecinii din bloc.

În Comisia arhitecților au fost analizate mai multe proiecte depuse de dezvoltatorii imobiliari

În ceea ce privește Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți, au fost analizate mai multe proiecte. În două ședințe au fost supuse analizei mai multe proiecte imobiliare inițiate de diverși dezvoltatori. A primit aviz favorabil un proiect important ce aparține omului de afaceri Gheorghe Iaciu, patronul Moldova Center din Iași. Confom PUZ, urmează să fie construit un nou cartier pe o suprafață de 5 hectare, situată pe strada Viticultori, chiar vizavi de Colegiul Agricol și Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași.

Asta înseamnă 22 de blocuri de locuințe colective, cu 4 și 5 etaje. Parcările vor fi amenajate în subsolul imobilelor. Investiția este estimată la aproximativ 100 de milioane de euro. În a doua etapă, proiectul va fi analizat și de Comisia de Urbanism, formată din consilieri locali. Dacă proiectul va fi avizat, va intra într-o ședință ordinară de Consiliu Local, etapă premergătoare celei de autorizare. De precizat că accesul spre noul cartier se va realiza dinspre Aleea Sadoveanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024