Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a cerut ca miercuri, 17 februarie, după ce Parlamentul va valida constituirea Comisiei de statut, raportul pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie elaborat imediat, astfel încât în aceeaşi zi să se poată veni în plen cu acesta şi să fie dat votul.
UPDATE: Pensiile speciale ale parlamentarilor au fost desființate, după 6 ani de la apariție
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, cu 357 de voturi ‘pentru’, proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Astfel, potrivit proiectului de lege, de la data adoptării legi încetează plata „Indemnizației pentru limita de vârstă” a parlamentarilor.
Știrea inițială
Comisia pentru statut se va întâlni imediat după validarea ei pentru a da un raport pe proiectele de legi privind desfiinţarea pensiilor speciale ale Parlamentarilor.
„Birourile permanente reunite au decis să trimită către Comisia de statut cele trei proiecte de lege pentru desfiinţarea pensiilor speciale. Unul iniţiat de PNL, unul de USR PLUS şi unul iniţiat de PSD”, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.
Revocarea Avocatului Poporului nu a fost votată
Deputatul PNL Florin Roman a cerut și introducerea la vot a revocării Avocatului Poporului, Renate Weber, dar apelul său nu a fost urmat de vot.
„Salut anunțul domnului președinte PNL Ludovic Orban. În același timp cred că dacă vrem să facem dreptate până la capăt, așa cum am promis românilor cei din coaliție, trebuie să o revocăm pe doamna Renate Weber. Dacă azi putem da un vot după constituirea comisiei de Statut, în cazul doamnei Weber, comisiile juridice știu ce au de făcut. Votați și revocarea Renatei Weber, votați să plece acasă PSD-iștilor. Jos pensiile speciale, jos Renate Weber!”, a spus Florin Roman.
Trei proiecte privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
Comisia pentru statut urmează să dezbată cele trei proiecte privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Proiectele sunt iniţiate de PSD, PNL și USR-PLUS.
Pensiile speciale ale parlamentarilor înseamnă zeci de milioane de lei anual, fiind nu mai puțin de 542 de beneficiari de pensii în urma efectuării unuia sau mai multor mandate de deputat.
Cea mai mică pensie a unui fost parlamentar este 2.037 de lei brut, fiind 86 de foşti parlamentari care încasau lunar, la începutul anului, această sumă.
Cea mai mare sumă încasată de un fost parlamentar este de 12.168 de lei. Această sumă este luată de patru foşti deputaţi. Efortul bugetar anual cu cele 542 de pensii se ridica la 33.227.364 lei.
Reprezentanții PSD au scris miercuri, 17 februarie, pe pagina de Facebook a partidului că parlamentarii partidului vor vota împotriva pensiilor speciale. Cei de la PSD arată că și cei de la PNL și USR-PLUS vor avea ocazia să se țină de cuvânt, după 600 de zile.
„Noi ne ținem de cuvânt! Astăzi PSD va vota pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. La 600 de zile de când promiteau eliminarea pensiilor speciale, PNL și USR-PLUS au ocazia să-și respecte cuvântul dat.”, au scris reprezentanții PSD pe pagina de Facebook a partidului.
Proiectul PSD, raport favorabil
Comisia de Statut din Camera Deputaţilor şi Senat a adoptat un raport favorabil asupra propunerii legislative a PSD de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari.
Propunerile similiare ale PNL şi USR au rămas astfel fără obiect. În schimb, au fost adoptate amendamente de la PNL şi USR. Un amendament depus de USR şi adoptat se referă la încetarea pensiilor aflate în plată, ceea ce ar putea duce la constatarea neconstituţionalităţii legii.
Proiectul PSD a avut prioritate pentru că a fost depus primul. Plenul renuit al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să dea votul final în şedinţa de azi asupra propunerii legislative.